Net ir Kultūros komitetas nepritarė Žvejų rūmų rekonstrukcijai

Miestas, Svarbu

Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komitete, nagrinėjant sprendimo projektą dėl pritarimo kultūros centro Žvejų rūmų modernizavimo koncepcijai, buvo ir pasakymų, kad š… iš tos rekonstrukcijos gausis, ir pasiūlymų keisti pavadinimą.

Projektuotojų vizualizacija

Komiteto narė Nina Puteikienė piktinosi, kad vėl, kaip sovietmečiu, norima visas kultūros įstaigas sukelti į vienus kultūros rūmus, užuot ugdžius šiuolaikinę bendruomenių kultūrą.

„Ar Klaipėdai reikia sovietinio paveldo, ar tai vertybė – raudonos sovietmečiu dvokiančios plytos?” – retoriškai klausė ji ir siūlė dabartinį pastatą griauti bei statyti naują.

Taip pat ji ragino keisti net įstaigos pavadinimą, kelis kartus minėjo nuolatinį dvoką iš tualetų. Tiesa, vėliau patikslino, kad tai niekaip nesusiję su ten dirbančiais žmonėmis.

Judita Simonavičiūtė priminė, kad seniau buvo diskutuojama, ar apskritai reikia tokio objekto, kaip Žvejų rūmai. Ji paminėjo AB „Klaipėdos energijos” konversiją: esą ten gali rastis erdvės kultūrai.

„Aš pasisakau už minimalų variantą – jie nusipelnė toliau egzistuoti. Tačiau visų pirma – bendruomenės biblioteka miesto pietuose”, – kalbėjo J. Simonavičiūtė.

Savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja Eglė Deltuvaitė, pristačiusi klausimą, sakė, kad 10 metų Klaipėdoje nebuvo investuojama į kultūros infrastruktūrą, išskyrus piliavietę.

„Man truputėlį gėda matyti tokius Žvejų rūmus, kaip jie yra”, – sakė ji ir sutiko, kad šio pastato nugriovimas galėtų atnešti kitą kokybę.

Vedėja teigė, kad didžiausia Žvejų rūmų vertybė yra salė, talpinanti 1200 žiūrovų, kitos tokios Klaipėdoje nesama, yra kūrėjų, kuriems būtent tokios dimensijos patalpų reikia.

Į diskusiją įsijungė Arūnas Tuma, kuris nėra šio komiteto narys, ir kvietė skelbti naują konkursą – dėl naujo pastato projektavimo, tuomet esą sužinosime realius statybos kaštus. Kitaip, sakė jis. š… iš tos rekonstrukcijos gausis.

Už savivaldybės parengtą sprendimo projektą balsavo Romaldas Idzelevičius, Rimantas Didžiokas ir vicemeras Arvyda Cesiulis, tvirtinęs, kad reikia galų gale pradėti statyti. Balsuojant susilaikė J. Simonavičiūtė ir Edmundas Kvederis. Prieš balsavo N. Puteikienė ir komiteto pirmininkė L. Juknienė.

Galutinį sprendimą šiuo klausimu priims miesto Taryba. Tačiau parengtas sprendimo projektas gali būti net neįtrauktas į Tarybos posėdžio darbotvarkę, jei neturės komitetų palaikymo. 

Pirmadienį ir Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitete pritrūko balsų, kad būtų pritarta sprendimo projektui dėl kultūros centro Žvejų rūmai modernizavimo koncepcijos. Nepadėjo ir tai, kad politikams buvo suorganizuotas ir ekskursija į šį objektą. Anksčiau sprendimui nepritarė ir Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitetas.

INFORMACIJA

Savivaldybės administracija kartu ir MB „Bauland“ 2021 m. II pusėje – 2022 m. I pusėje parengė Žvejų rūmų veiklos ir 1982 m. atidaryto pastato modernizavimo koncepciją. Koncepcijoje buvo išskirtos 4 alternatyvos, tačiau visos suinteresuotos institucijos pasisakė už 3A. alternatyvos įgyvendinimą.

Esminiai įvardijami 3A alternatyvos pranašumai: pastato rekonstrukcija vykdoma taikant žaliosios ekonomikos ir tvarios miestų planavimo ir pastatų rekonstravimo politikos principus; naujos patrauklios erdvės – kultūros kiemo suformavimas pristatant modernios architektūros priestatą į vidinio kiemo pusę; priestatas naudojamas kaip šiuolaikinė šalia esančių, miesto ir regiono ugdymo įstaigų formaliojo ir neformaliojo švietimo edukacijų erdvė, mediateka, profesionaliosios kūrybos erdvės. Taip pat –  pastato rūsio atvėrimas ir pritaikymas visuomeninėms veikloms, nukasant viršutinį žemių sluoksnį;  maksimalus pastato tūrio naudojimas, taikant racionalaus erdvių planavimo principus;  išraiškingas ir patrauklus pagrindinis įėjimas;  įrengiama stogo terasa pritaikyta šiltojo sezono pasirodymams ir viešojo maitinimo paslaugų teikimui. 

Teigiama, kad šios alternatyvos pasirinkimas galėtų prisidėti ir prie Klaipėdos kultūros įstaigų infrastruktūros optimizavimo. Be to, rekonstruojant jau esamą pastatą, pirmiausia pristatant priestatą, darbus būtų galima suplanuoti taip, kad Žvejų rūmų veikla nenutrūktų.

7 Comments

  1. Kitas Anonimas

    Turėtų lemti racionalumas, paprastas skaičiavimas, kas pigiau, ar rekonstruoti, ar statyti naują? Kitas klausimas kokios salės, kokių patalpų reikia? Bet tokio pastato palikti netinka, brangu naudoti, o tik remontuoti neracionalu.

    Reply
  2. Vadimas

    Mokyklos negali pastatyti Kretingos gatvėje tai tokio pastato išviso nepastatysite.bus kaip su švyturio arena o dar geriau su baseinų

    Reply
  3. N.Puteikienė

    Mano požiūris vienareiškmis: pietinė Klaipėdos dalis nusipelno ne rekonstrukcijos sovietinio kultūrnamio, o naujo, modernaus daugiafunkcio kultūros centro.
    Idealu būtų skelbti architektūrinį konkursą ne tik kultūros centrui, o visai atkarpai nuo Naikupės gatvės. Nes šiuolaikiniai miestai vystomi kvartalai, o ne lopomi, kaip ubago žiponas kokią sagą prisiūnant naują ar skrybėlę užmaukšlinant.
    Taip, Žvejų kultūros rūmai – atgyvena architektūrinė, tiesiog tobulai išsilaikęs sovietmečio reliktas.
    Ten dirbantys kultūros entuziastai tikrai dėl to nekalti – jie kaip bitės tame raudoname avilyje neša į korius kultūros medų. Bet ką bedarytum – juk tikriausiai patiems ne kartą teko patirti sovietmečio statiniuose viešuose – tualetas išvalytas, bet dvokia myžalu, nesu santechnikos ir vamzdynų specialistė, bet, akivaizdu, kad kvapas pareina iš ano šimtmečio technologinų sprendimų.
    Jeigu dejuosime, kad dabar sunkmentis, tai taip amžiams savo miestą pasmerksime tai murzinai darbininkško uostamiesčio daliai. Būkim europietiškas uostas – išsikelkme ambiciją – naujas kultūros centras turi būti neabejotinos architektūrinės vertės. Juk ir tame rajone gyvena žmonės, ir jie nori grožio ir įkvėpimo.
    Kol dar neturėjome valstybės, Kudirka sakė: būkime realistais – siekime maksimalaus. Siekime! Nes priešingu atveju ir toliau džiagsimės raudonomis byrančiomis žvejukų plytomis, kaip vertybe (taip pažymėta studijoje atliktoje!). Lygiai taip pat atrasta kita vertybė – salė. Tai – funkcija, o ne vertybė. Tai ir naujame centre bus gi salė – tik su gera akustika, patogi ir graži.
    Dar nepatiko savivaldybės noras sukelti į būsimą centrą mažas pietinės dalies bibliotekas, Tautinių kultūrų centrą – vėl žingsnis į praeitą šimtmetį: kultūra tūri būti ne centralizuojama – ir taip ji visa centre, o decentralizuojama ir priartinama prie žmogaus. Taip humanizuojamas miestas. Taip kultūra netampa egzotišku ir neprieinamu kentauru, o kasdienybe, kurioje žmoniškiau gyvenasi.
    Beje, mažai, kas žino, kad Klaipėdos Žvejų kultūros rūmai – tai iš tieisų didelis kultūros avilys, kuriame veikia dešimtys kolektyvų: teatro, šokio, chorų etc. Linkiu jiems visiems augti ir sulaukti naujų rūmų!

    Reply
    • Kėdė

      Žiūrint į tranzitinį Baltijos prospektą – A1 automagistralės tąsą bei statomą estakadą, Akropolio prekybcentrį, Perdangos betono gamyklą, Dubysos gatvės pramoninį kvartalą, tylą tramvajaus/BRT projekto klausimu, tai kažkaip neatrodo, kad kas nors turi intencijų miestą padaryti miestą kažkokiu normaliu, o ne perskeltu pusiau. Tendencijos rodo, kad šios jungties artimiausiais dešimtmečiais nebus, tai, ypač pietinei Klaipėdai už Baltijos prospekto, nusimato gana liūdnas vaizdas: iš V pusės – uosto tvora, iš P pusės – uosto ir logistikos įmonės, iš R pusės – LEZ’as, iš Š pusės – anksčiau paminėti objektai.

    • Anonimas

      Su tokia griovimo intensija greit ir senamiesti isgriausite, beje labai daug naujadaru isdygo senojo miesto dalyje.. kurie deja bet neinteguoti, nepritaikyti vizualiai.ty. architektunis nesuderamus su senaja miesto architektura .nera vientisumo ir jaukumo pojūčio. Pvz naujas muzikinis… Kurs beje galejo ir turk buti statoma kitoje vietoje.

  4. Anonimas

    Su pagarba -tikrai atgyvenę ,tikrai netraukia į renginius šioje įstaigoje,, pabuvus…jauties sugrįžęs į raudon.gvazdikų laiką?

    Reply
    • Anonimui

      O į „Švyturio” areną traukia? 😉

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Medžių kirtimas: sprendžia vykdomoji institucija - meras

Želdynų komisijos išvada nėra galutinis žodis, nes vykdančioji institucija gali priimti kitokį sprendimą – tai yra reglamentuota įstatymu. O Vietos ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Politika

Klaipėdos liberalai išsirinko vienmandatininkus

Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyrius visuotiniame susirinkime sprendė​, kas atstovaus partijai rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose uostamiestyje. Danės, Pajūrio, Baltijos ir Marių ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This