Teisiami Klaipėdos vežėjų vadovai laikosi skirtingų pozicijų

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Klaipėdos apygardos teisme pradėta nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje uostamiestyje keleivius autobusais vežančių bendrovių vadovai kaltinami savo darbuotojams atlyginimus mokėję vokeliuose bei atitinkamoms institucijoms pateikę neteisingus duomenis apie įmonių pajamas ir pelną.

Teisiamųjų suole atsidūrė „Gintarinio vairo” vadovas Raimondas Žeimys bei „Pajūrio autobusams” ir UAB „Evabus” vadovaujantis Leonas Šiaulys. Kaltinimai pateikti ir juridiniam asmeniui – UAB „Evabus”.

Raimondas Žeimys ir Leonas Šiaulys. Martyno Vainoriaus nuotr.

Prokurorės Alicijos Petkevičiūtės surašytame kaltinamajame akte dėstoma, kad 56-erių R. Žeimys apgaulingai tvarkė bendrovės „Gintarinis vairas” buhalterinę apskaitą ir nuo 2016-ųjų pradžios iki 2021 m. sausio pabaigos 230 kartų papildomai išmokėjo dvylikai darbuotojų beveik 53 tūkst. eurų darbo užmokesčio, nuo kurio nebuvo sumokėti mokesčiai. Šios bendrovės buhalterė esą nežinojo apie tokius vadovo daromus nusikaltimus.

Analogiška situacija, anot teisėsaugos, buvo susiklosčiusi ir bendrovėje „Pajūrio autobusai”, kuriai vadovauja 68-erių L. Šiaulys. Jos dvi buhalterės, pasak kaltinimo, irgi nežinojo, kad vadovo iniciatyva nuo 2017 m. birželio iki 2021 m. sausio pabaigos 570 atvejų 24 darbuotojams buvo papildomai išmokėta 135 811 eurų ir nuo šios sumos nesumokėti mokesčiai.

L. Šiaulys baudžiamojon atsakomybėn patrauktas ir už tokią pačią` veiklą bendrovėje „Evabus”, kuriai vadovauja. Tik šios finansinė jau turėjo kitokį statusą – ji pripažino savo kaltę dėl bendrininkavimo su L. Šiauliu ir pagal laidavimą jos atžvilgiu ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas. Anot kaltinimo, 2020 m. trims „Evabus” darbuotojams buvo išmokėta 13 500 eurų neapskaityto darbo užmokesčio.

Prokurorei perskaičius kaltinamąjį aktą R. Žeimys teigė, jog nepripažįsta kaltu ir pasilieka prie ikiteisminio tyrimo metu išdėstytos pozicijos. Tuo metu L. Šiaulys sakė iš dalies pripažįstantis kaltę, kaip kad teigė ir ikiteisminio tyrimo metu. Jo advokatas Gintautas Daugėla, atstovaujantis ir UAB „Evabus”, sakė, jog ši bendrovė laikosi tokios pat pozicijos – iš dalies pripažįsta kaltę, bet nesutinka dėl terminų bei dalies kaltinimų.

Kaltinamieji pareiškė, kad savo pozicijas išdėstys po liudytojų apklausos, tad teismas buvo priverstas daryti pertrauką – kitas posėdis bus surengtas jau tik gruodį.

Pasak prokurorės A. Petkevičiūtės, visi kaltinamieji jau atlygino valstybei padarytą žalą – pervedė nesumokėtus mokesčius į institucijų sąskaitas.

INFORMACIJA

UAB „Pajūrio autobusai” keleivius Klaipėdoje veža 2, 4, 4A, 6, 6E ir 15uoju maršrutais. Sodros” duomenimis, šių metų rugpjūtį bendrovė turėjo 55 darbuotojus, vidutinis darbo užmokestis iki mokesčių čia siekė 1762 eurus.

„Gintarinis vairas” aptarnauja 3, 9, 14 ir 17-ąjį maršrutus, įmonėje rugpjūtį buvo 64 darbuotojai, vidutinis darbo užmokestis – 1121 euras.

Tuo metu UAB „Evabus” rugpjūtį turėjo tik 6 darbuotojus, o vidutinis atlyginimas iki mokesčių čia siekė 1410 eurų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

„Karo dievo“ byloje prabilo apie advokačių darytą spaudimą

Klaipėdos apygardos teisme tęsiant baudžiamosios bylos dėl esą neteisėto tarpininkavimo perduodant karinę įrangą Pusiaujo Gvinėjai bei galimo pinigų plovimo nagrinėjimą ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Algos viešajame sektoriuje auga gerokai sparčiau

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad darbo užmokestis neatskaičius mokesčių (bruto) šalies ūkyje (be individualiųjų įmonių) per 2023 m. ketvirtąjį ketvirtį ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

Transportas

Sušalo autobuse

Ketvirtadienio rytą oro temperatūrai Klaipėdoje nukritus žemiau 10-ties laipsnių, žmonės socialiniuose tinkluose ėmė dalintis informacija, jog vieno privataus vežėjo autobusuose ...
2024-01-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This