Išradimui bandė išpešti dvigubą mokestinę naudą

Svarbu, Verslas

Šiemet vasarį Europos patentų organizacijos patentą sukurtai cheminio antrinės PET pakuotės perdirbimo technologijai gavusi Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikianti bendrovė „Neo Group” kol kas nesėkmingai bando pasiekti, kad tokiu būdu pagamintai produkcijai būtų taikoma dviguba pelno mokesčio lengvata.

„Neo Group“ išradimo esmę sudaro panaudotų PET pakuočių grąžinimas į gamybą, jų paruošimas ir išvalymas švelniosios glikolizės būdu. Ši technologija dabar jau leidžia naujų PET granulių gamyboje naudoti apie 25% antrinės žaliavos be kompromisų galutinio produkto kokybei, bet ateityje klaipėdiečiai ketina antrinio PET dalį padidinti iki 50%”, – buvo rašoma vasarį platintame pranešime spaudai.

Gavus minėtąjį patentą kovo pradžioje bendrovė kreipėsi į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI), kad ši pritartų Pelno mokesčio įstatymo nuostatų taikymui būsimiems sandoriams.

VMI, pasikonsultavusi su Finansų ministerija, konstatavo, kad bendrovė iš tokių granulių pardavimo gauto pelno negali apmokestinti tik 2,5 proc. pelno mokesčio tarifu.

Nesutikdama su tokiu sprendimu „Neo Group“ padavė skundą Vilniaus apygardos administraciniam teismui. Jį išnagrinėjusi kolegija, kurią sudarė teisėjai Diana Butrimienė, Arūnas Kaminskas ir Jolanta Vėgelienė, priminė teismų praktiką, kad mokesčio lengvata iš esmės yra tam tikra išimtis iš mokesčių mokėtojų lygybės bei mokesčio visuotinio privalomumo principų ir jos turinys negali būti aiškinami plečiamai. Priminta ir Konstitucinio Teismo jurisprudencija, skelbianti, jog mokesčių lengvatos turi būti nustatomi įstatymu, o ne VMI išaiškinimais.

Anot teismo, nėra ginčo, kad bendrovės išrasta technologija atitinka įstatymo reikalavimus ir iš tokių granulių pardavimo apskaičiuotas pelnas gali būti apmokestinamas lengvatiniu 5 proc. tarifu, tačiau jį mažinti dar 50 proc. vadovaujantis LEZ veikiančioms įmonės taikoma lengvata nėra pagrindo. Anot teismo, Seimas Pelno mokesčio įstatyme įtvirtino skirtingas mokestines lengvatas, siekdamas skatinti skirtingų veiklų vykdymą.

Teismas sutiko su VMI pozicija, kad dviguba lengvatų teikiama mokestinė nauda būtų nesuderinamas su EBPO ir ES principais žalingos mokesčių praktikos srityje.

„Teismo vertinimu, bendrovė <…> toms pačioms pajamoms negali kartu taikyti ir LEZ įmonei taikomo atleidimo nuo pelno mokesčio ar 50 proc. sumažinto pelno mokesčio tarifo, t. y. negali taikyti dviejų atskirų lengvatų toms pačioms apmokestinamoms pajamoms”, – rašoma sprendime.

Jis dar gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

„Neo Group“ priklauso tarptautinei grupei „RETAL Industries“. Skelbta, kad „RETAL“ grupės prezidentas ir pagrindinis akcininkas yra Kipro pilietis Anatolijus Martynovas.

Teigiama, kad „Neo Group“ yra viena didžiausių polietileno tereftalato (PET) granulių gamintojų Europoje. Savo veiklą Lietuvoje ji pradėjo 2004 metais, 2011-aisiais ji tapo Klaipėdos LEZ dalimi.

2 Comments

  1. R.S.

    Jau ir taip ponai turi lengvatines sąlygas todėl kad dirba LEZ (laisvoje ekonominėje zonoje) Kur tarp kitko, kažin ar buvo galima tokioms įmonėms įsikurti, kadangi jie yra didelio pavojingumo įmonių statuse

    Reply
    • Anonimas

      Jeigu aitvaras nemeluoja, būtent dėl jų su lobistų pagalba buvo praplėsta LEZ zona (teritorija).

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Pajamas dar turi deklaruoti 190 tūkst. smulkiųjų verslininkų

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad beveik pusė gyventojų, praėjusiais metais vykdžiusių individualią veiklą (IDV), jau pateikė savo pajamų mokesčio ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

COVID-19 pirkimai vis dar aidi teismuose

Teismuose dėl jos dalimi tapusios Klaipėdos universitetinės ligoninės pandeminio laikotarpio pirkimų tebesimurkdanti Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje laimėjo dar du ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Verslas

Daugiau įmonių galės naudotis VMI kuratorių pagalba

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad nuo šiol jos kuratorius turės didesnis klientų skaičius. Papildoma mokesčių specialistų pagalba bus teikiama ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This