„Neptūnui” atseikėjo 250 tūkst. eurų iš miesto biudžeto

Sportas, Svarbu

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį surengtame specialiame vieno klausimo posėdyje nusprendė „Neptūno” krepšinio klubui skirti 250 tūkstančių eurų dydžio finansinę injekciją.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Žinia, dar rugsėjo viduryje Klaipėdos miesto savivaldybei sutiko tapti šio klubo dalininke. Politikai leido perimti 9/20 dalis šios įstaigos dalininkų kapitalo.

Iškart po to netruko atsirasti sprendimo projektas, pagal kurį 250 tūkst.  eurų numatyti VšĮ „Neptūno krepšinio klubas“ dalininko kapitalui formuoti. Sprendimo projekto aiškinamajame rašte buvo dėstoma, kad toks įnašas būtų naudojamas žaidėjų, trenerių, aptarnaujančio personalo atlyginimams išmokėti, atsiskaityti su tiekėjais (Klaipėdos autobusų parkas, saugos tarnyba „Argus”), mokėjimams žaidėjų agentams, „Švyturio” arenos už arenos nuomai.

Klubo vadovas, tuometinis didysis dalininkas Sigitas Ambrazevičius, rugsėjį vykusio miesto Tarybos posėdžio metu, atsakydamas į politikų klausimus, teigė, kad šiam sezonui iš savivaldybės norėtųsi 1,2-1,3 mln. eurų paramos, kai bendras klubo biudžetas turėtų būti 1,6-1,7 mln. eurų.

Šis klausimas turėjo būti svarstomas spalio mėnesio Tarybos posėdyje, bet Savivaldybės administracija jį atsiėmė. Tai buvo padaryta reaguojant į Vyriausybės atstovės Klaipėdos apskrityje ir Konkurencijos tarybos raštus.

Ketvirtadienio posėdžio metu meras Vytautas Grubliauskas informavo, kad ir vėl buvo gautas Vyriausybės atstovės Klaipėdos apskrityje raštas, bet jo turinys esą jau skiriasi.

Savivaldybės administracijos Turto valdymo skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis ketvirtadienį politikams aiškino, kad pinigai perduodami tam, kad būtų užtikrintas įstaigos veiklos tęstinumas. Tai esą nėra parama ar dovana, o turto investavimas, nes padidinama turimų dalių vertė. Tokius aiškinimus dėl investavimo kriterijus jis dėstė reaguodamas į Vyriausybės atstovės raštą. O Konkurencijos tarybos pastebėjimai esą yra nepagrįsti, nes „Neptūnas” neturi konkurentų Klaipėdos mieste ir skiriant lėšas nėra pažeidžiamos konkurencinės sąlygos.

Anot E. Simokaičio, naujų įstaigos įstatų versija jau yra suderinta, liko juos tik patvirtinti. Jie numatys, kad klubas turės trijų narių valdybą, kurioje du bus savivaldybės atstovai.

Kalbėjo apie atsakomybę ir simbolius

Liberalas Edmundas Kvederis tikino, kad reikėtų palaikyti tokį vietinį sporto darinį, kuris jau yra virtęs piramide, ne vien vyrų krepšinio klubu.

Nina Puteikienė sakė tokiam siūlymui nepritarsianti, nes esą reikia miesto lyderystės telkiant verslą, kad jis skirtų paramą klubui, o ne eiti paprasčiausi keliu – „lįsti į miestiečių kišenę”. Ji taip pat tikino, kad didžioji dalis klubo dalininkų pernai neskyrė jam jokios paramos.

„Aš už „Neptūną”, bet už pagalbą ne primityviuoju būdu”, – sakė politikė.

Liberalė Alina Velykienė tikino, kad reikia žiūrėti daug plačiau. Esą čia yra sąlyginai nedideli pinigai ir kvietė būti drąsiais, paremti ir padėti tiems, kurie dega savo idėja.

Jos kolega Saulius Budinas tikino, kad „Neptūnas” yra tapęs socialiniu reiškiniu ir daugeliui miestiečių esą yra svarbus.

„Tai yra vilties ir žvaigždės turėjimas, į kurią orientuojasi mūsų mažieji klaipėdiečiai. <…> Miestui būtų pakankamai didelis praradimas, jei neturėtume tokios komandos”, – sakė jis.

Meras V. Grubliauskas irgi vadino klubą tam tikra miesto filosofija, simboliu, ir kaip prieš tai kalbėjęs vicemeras Arvydas Cesiulis ragino būti nuosekliais, nes priėmus dalis, prisiimta ir atsakomybė. Anot jo, šiuo metu vykta ir derybos su arena dėl geresnių sąlygų.

„Didžiausia problema yra vadyboje ir valdyme. Tam mes ir atėjome”, – teigė meras.

Už tokį sprendimo projektą balsavo 16 iš 19 posėdyje dalyvavusių politikų. Vienas buvo prieš, du susilaikė.

Po balsavimo pasisakęs Rimantas Taraškevičius tikino, kad tik Klaipėdoje vyksta tokios diskusijos, o kiti miestai esą ramiai remia LKL žaidžiančius jų klubus.

Kiek remia verslas?

„Neptūnas” iki šiol gaudavo paramos ir iš uostamiesčio savivaldybės valdomų įmonių. Paskutinėje finansinėje ataskaitoje rašoma, kad nuo 2020 m. liepos iki 2021 m. liepos „Klaipėdos energija” buvo skyrusi 65 tūkst. eurų ir taip tapo trečiuoju pagal dydį klubo rėmėju. „Klaipėdos vanduo” atseikėjo 40 tūkst. eurų, Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras – 8000 eurų, „Gatvių apšvietimas” – 4000 eurų.

Jau yra parengtas ir miesto Tarybos sprendimas dėl paramą „Neptūnui” skyrusių įmonių atleidimo nuo nekilnojamojo turto ir valstybinės žemės nuomos mokesčių. Žinia, pagal pernai birželį miesto Tarybos priimtą sprendimą reprezentacinius miesto sporto klubus remiančios įmonės atleidžiamas nuo tokių mokesčių, bet ne daugiau kaip 50 proc. paramai skirtų lėšų sumos.

Šio sprendimo projekto aiškinamajame rašte išdėstyta, kad septynios įmonės klubui skyrė 386 400 eurų paramos: „Klaipėdos mediena“ – 56 tūskt.  Eur, „Klaipėdos monolitas“ – 10,4 tūkst. Eur, UAB „Klaipėdos“ viešbutis – 100 tūkst. Eur, „Solorina“ – 40 tūkst. Eur, „SCT Lubricants“ – 120 tūkst. Eur, UAB „Limarko“ – 10 tūkst. Eur , UAB „Švyturys-Utenos alus“ – 50 tūkst. Eur.

Teigiama, kad tokių lengvatų suteikimas neturės neigiamos įtakos biudžetui, kadangi pagal tą pačią tvarką reprezentacinėms Klaipėdos miesto sporto komandoms miesto savivaldybės biudžeto lėšos mažinamos 50 proc. nuo suteiktos paramos sumos.

INFORMACIJA

Paskutinėje finansinėje ataskaitoje rašoma, kad nuo 2020 m. liepos iki 2021 m. liepos klubo pajamos siekė 96 451 eurą.

65 proc. klubo išlaidų (908 007 eurus) dalį sudarė atlyginimai žaidėjams ir treneriams.

Per paskutinius finansinius metus klubas patyrė 156 007 eurų nuostolį. Ankstesniais finansiniais metais buvo gautas 246 792 eurų pelnas. Teigiama, kad dabartiniams dalininkams perėmus klubą, skola siekė 1,5 mln. eurų ir ji nuosekliai mažinta, o šį procesą pristabdė prasidėjusi pandemija, nekilnojamojo turto mokesčio augimas.

Dalį savo klubo dalių savivaldybei perdavė Arūnas Tuma, Sigitas Ambrazevičius, visiškai iš dalininkų pasitraukė Deividas Jacka, Tomas Daugėla, UAB „Rietuva” ir Vidmantas Dambrauskas.

Dabar klubo dalininkai yra Klaipėdos miesto savivaldybė, Marius Girčys, Vidas Augaitis, Vytautas Lygnugaris, A. Tuma ir S. Ambrazevičius.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Sportas

„Neptūnas“ 50 minučių trileryje įveikė „Žalgirį“

Įsibėgėjusio Klaipėdos „Neptūno“ įspūdingo grožio trileryje, trukusiame 50 minučių, trečiadienį nesustabdė ir Kauno „Žalgiris“. Georgios Vovoro kariauna gausiai susirinkusių uostamiesčio ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Sportas

„Neptūnas“ kyla į penktąją vietą

Klaipėdos „Neptūno“ pasaka su Georgios Vovoru tęsiasi. Klaipėdiečiai šeštadienio vakarą namuose rezultatu 88:84 (20:27, 23:14, 31:22, 14:21) patiesė Panevėžio „7bet-Lietkabelį“ ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This