Rusų aljansas rinkimuose nebedalyvaus

Politika, Svarbu

Politinė partija Rusų aljansas kitų metų kovą vyksiančiuose merų ir savivaldybių tarybų rinkimuose savo kandidatų Klaipėdos mieste nekels. Partijos vadovė Tamara Lochankina, paklausta, ar taip jau „dedamas kryžiukas” ant partijos „karsto”, atsakė: „Vienareikšmiškai, taip!”

„Truputį pavargome”,- sako Tamara Lochankina, jau anksčiau užsiminusi apie galimą jos vadovaujamos partijos saulėlydį. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pasak jos, prieš 20 metų kuriant partiją buvo „kitoks nusiteikimas”.

„Dabar jaučiamės truputį pavargę, neturime ko pasiūlyti jaunimui”, – sakė ji.

T. Lochankina teigė, kad jie niekada neturėjo didelio finansinio užnugario, tačiau miesto Taryboje atstovavo savo rinkėjams ir džiaugiasi pasiektais tikslais.

Savo kandidato į merus ši partija nekėlė ir per praėjusius rinkimus. O tai, pasak pačių partijos narių ir ekspertų, galėjo būti jų nesėkmės savivaldybės tarybos rinkimuose priežastimi: partija šiuo metu neturi nei vieno atstovo Klaipėdos miesto taryboje. Nors per ankstesnius rinkimus yra laimėjusi ne vieną vietą ir dalyvaudavo sudarant valdančiąją koaliciją.

Apsisprendimą nedalyvauti šiuose savivaldos rinkimuose, „Atviros Klaipėdos” duomenimis, lėmė ir Rusijos agresija Ukrainoje: šio karo kontekste rinkimuose pavadinimas, kuriame yra žodis „rusai”, pasak jos narių, gali sukelti papildomas įtampas. O to, jų teigimu, mūsų visuomenėje tikrai nereikia. 

Teisingumo ministerijai pateiktais duomenimis, pernai Rusų aljansas turėjo 2016 narių.

Praktiškai tik Klaipėdoje veikusi politinė partija miesto Taryboje nuolat būdavo sąjungoje su liberalais. Didelių politinių ambicijų neturėdavo, dirbo konstruktyviai, savivaldoje koncentravosi į kasdienes miesto ūkio problemas, ypač į švietimą ir kultūrą.

Radikalesni Klaipėdos rusakalbiai būrėsi aplink Viačeslavą Titovą, kuris buvo išrinktas ir į šios kadencijos miesto savivaldybės Tarybą, tačiau nuteistas ir neteko mandato už Lietuvos partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago paniekinimą. Jo įsteigtas visuomeninis rinkimų komitetas „Titov ir teisingumas“ Klaipėdos miesto taryboje šiuo metu turi du atstovus.

Ar šis sambūris kokiu nors pavidalu kels kandidatus į merus bei savivaldybės tarybą, kol kas viešai neskelbiama. Šių metų pradžioje V. Titovas „Atvirai Klaipėdai” patvirtino, kad jis padeda Algirdui Paleckiui kurti naują partiją. A. Paleckis pernai liepą Šiaulių apygardos teismo buvo pripažintas kaltu dėl šnipinėjimo Rusijai. Jam skirta šešerių metų laisvės atėmimo bausmė. 18 mėnesių, kuriuos jis praleido būdamas suimtas per tyrimą ir laukdamas teismo nuo 2018 metų spalio iki 2020 metų balandžio, yra įskaičiuoti į teismo nuosprendžiu paskirtos bausmės laiką.

Gali būti, kad sprendimus šis sambūris priims gruodžio 10 dieną per šaukiamas išplėstinį visuomeninio judėjimo „Teisingumo Aušra“ susiėjimą vienoje iš Prienų rajono turizmo sodybų.

Būtent apie šį judėjimą šiuo metu ir buriasi kairieji radikalai, skelbiantys, kad yra „patriotinė organizacija, kurios tikslas – socialiai teisinga ir savarankiškumą atgavusi valstybė”.

Dar yra ir organizacija „Русскоговорящая Клайпеда – Rusakalbė Klaipėda”, kurią sukūrė buvusios miesto Tarybos narės Jelizaveta Daugininkienė ir Svetlana Baracevičienė. Tačiau šį pavasarį J. Daugininkienė žurnalistams akcentavo, kad šį organizacija yra visuomeninė ir politika neužsiiminėja.

1 Comment

  1. DM

    Nesuprantu tu Vatniku partiju norit padaryt kazka gero savo miestui ar Šalej tai eikit ir darykit bet ne su rusu veleva…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

„Klasco” ir miesto valdžios mūšis grįžta į pradinę stadiją

Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco”), teismams skundusi praėjusios kadencijos Klaipėdos miesto tarybos 2022-ųjų pavasarį priimtą sprendimą nepritarti jos planuojamai naujai ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

„Karo dievo“ byloje prabilo apie advokačių darytą spaudimą

Klaipėdos apygardos teisme tęsiant baudžiamosios bylos dėl esą neteisėto tarpininkavimo perduodant karinę įrangą Pusiaujo Gvinėjai bei galimo pinigų plovimo nagrinėjimą ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This