Šiose žemėse nerandama vietos savo žmonėms palaidoti

Regionas, Svarbu

„Per 12 metų tokios ilgos derinimo ir tokio sudėtingumo proceso daugiau neatsimenu”, – pripažino Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, savivaldybės kolegijai antradienį pristatant Klaipėdos miesto kapinių plėtros galimybių studiją, papildytą naujomis galimomis teritorijomis.

Tačiau jis neatmeta galimybės, kad vietos šiam objektui atsirasti paieškos gali užtrukti ir dar ketverius metus – per visą kitą savivaldybių tarybų kadenciją. Mat galutinį žodį dėl naujų kapinių įrengimo vietos turės pasakyti Klaipėdos rajono savivaldybė ir pažymėti tą vietą rajono bendrajame plane.

Klaipėdos meras ir kiti kalbėję Kolegijos nariai labiausiai yra linkę pritarti sprendimui, kad naujosios kapinės rastųsi Glaudėnuose, šalia seniai uždaryto sąvartyno.

Glaudėnai. Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdos miesto ir  rajono politikams rinktis studijos rengėjai išreitingavo tris, pagal jų parinktus kriterijus, tinkamiausias vietas – Glaudėnai, Vitiniai ir Vytaučiai. Tačiau miesto savivaldybės Kolegija davė suprasti, jog rajonas gali rinktis ir iš kitų studijoje nagrinėtų variantų.

V. Grubliauskas išsklaidė Kolegijos narių iliuzijas apie galimą finansinį Klaipėdos rajono prisidėjimą prie naujų kapinių įrengimo: „Geriausias prisidėjimas iš rajono būtų vietos suderinimas”.

Jis teigia, kad pastaraisiais metais būta daug bendrų susitikimų dėl kapinių vietos parinkimo, tačiau tiesioginis finansinis rajono prisidėjimas „net ir nebuvo svarstomas”.

Judita Simonavičiūtė teigė, kad už Klaipėdos miesto ribų išsikraustė gyventi apie 15 tūkstančių klaipėdiečių, o rajono savivaldybė dar nenumatė vietos jiems palaidoti. Tad kapinės Glaudėnuose esą gali būti bendras sąlyčio taškas.

Studiją pristatęs architektas Donatas Baltrušaitis, paklaustas, kurią vietą iš trijų rekomenduotų rinktis, atsakė, kad jo įvardijimas jau būtų politika. Glaudėnų vietos pasirinkimo trūkumas, jo nuomone, yra psichoemocinis krūvis dėl uždaryto sąvartyno gretimybės. Tačiau ši vieta atitinka teisės normas dėl kapinių įrengimo.

„Atvira Klaipėda” anksčiau rašė, kad rugpjūčio pabaigoje studija buvo pristatyta ir Klaipėdos rajono savivaldybės tarybai.

„Jūsų valia bus paskutinė”, – taip tada sakė Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis. – Bet kuriuo atveju, rajonas išduos sąlygas ir mes jo įsipareigojimus įgyvendinsime. Nes tai yra viso regiono projektas. Nenorim, kad jis būtų daromas partizaniškai, norime kas jis būtų daromas pagal moderniausius principus”.

Pasak D. Baltrušaičio, kol rajono savivaldybės taryba nepritars Klaipėdos miesto kapinių plėtros galimybių studijai, tol to nėra prasmės daryti Klaipėdos miesto tarybai.

Rajono tarybos nariai tada dar prašė patikslinti kai kuriuos studijoje nurodytus parametrus, tačiau panašu, kad bet jau dauguma jų linkę pritarti studijai, kai ji bus pateikta Tarybai tvirtinti. Nors to posėdžio metu nuskambėjo ir mintys apie platesnį susitarimą – ne tik dėl kapinių steigimo, bet ir kitų miestui bei rajonui svarbių klausimų.

Naujos kapinės yra tarp svarbiausiųjų Klaipėdos miesto prioritetų. Tad tikinama, kad lėšų joms įkurti rasis. Juolab kad po to, kai bus priimtas sprendimas dėl vietos parinkimo, projekto įgyvendinimo procedūros gali tęstis penketą metų.

Apie tai, kad didžiausiose regione Lėbartų kapinėse beliko keli procentai laisvų vietų laidojimui, viešai prabilta jau beveik prieš 20 metų. Šiuo metu,taip pat teigiama, kad jose liko tiek pat – keli procentai laisvų vietų, mat kapinės buvo praplėstos. Be to, pradėta palaikus saugoti kolumbariumuose.

INFORMACIJA

Studijos rengėjai taip įsivaizduoja tolimesnius veiksmus dėl naujų kapinių įrengimo:

1. Klaipėdos miesto ir Klaipėdos rajono savivaldybių administracijų susitarimas dėl naujų Klaipėdos miesto kapinių steigimo (1 – 3 mėn.)

2. Detaliojo plano su sąnaudų ir naudos analize parengimas (12 – 18 mėn.)

3. Žemės įsigijimas:

3.1. Pasirinktos teritorijos žemės pirkimo procedūros (12 mėn.)

3.2. Pasirinktos teritorijos žemės paėmimas visuomenės poreikiams (12 – 18 mėn.).

4. Sklypo techninio projekto parengimo viešojo pirkimo procedūros (4 mėnesiai).

5. Kapinių įrengimo techninis projektas (10 – 12 mėn.)

6. Kapinių įrengimo rangos darbų viešojo pirkimo procedūros (4 mėnesiai);

7. I etapo kapinių įrengimo rangos darbai (12 – 18 mėn.).

11 Comments

  1. Klp

    Glaudėnų piliakalnis,toks turi būti tos vietos pavadinimas !

    Reply
  2. Anonimas

    Kaip įdomu -kapinių vietos ieško įmonė, kuri neturi darbuotojų – 0, ir niekam tas nekliūna. Ar gali vilniečiai pažinoti Klaipėdos kraštą, gerbti jo žmones? Šalia buvusio sąvartyno pasistatė daug sandėlių, jokio ramybės įvaizdžio, daugiau sąvartyno.

    Reply
  3. Klaipėdietis

    Ir vėl apie kapines savartyne. Jau ne vieną kartą buvo rašyta, kad žmonės ne šiukšlės. Reikia visiškai būti amoraliais politikais, kad siūlyti tokią laidojimo vietą žmonėms. Pirmiausia sau atsakykite: ar lydėsite savo mirusius artimuosius į savartyną?

    Reply
    • Simona

      Ti nereikia mūsų gąsdinti. Glaudėnai nėra vien senojo savartyno vieta.

    • ezys

      ar jus jauciate skirtuma tarp zodziu „savartyne” ir „salia savartyno”? Is komentaro atrodo, kad nelabai 😉

  4. 100%

    Vietinius laidokite pačioje Klaipedoje,ko lendate i tuos rajonus vis.

    Reply
    • klaipėdiškis

      O kur laidosis slengiškiai, klipiškiai, jakiškiai, ginduliškiai ir visi kiti. Gal Gargžduose?

    • ezys

      kai tik zmones is rajonu nustos vaziuoti i miestus, tai iskart taip ir padarysime 😉 rajone zeme pigesne ir tiek.

    • klaipedieciui

      O ar neteko pačiam matyti kapiniu Slengiuose??

  5. Gyventoja

    Mirę žmonės turi psichoemocinį krūvį (??), o gyvieji – tai buvę nebuvę, kuriems šalia ketina įbrukti apie 40 ha kapines. Gal galėtų „bokštų valdovai” paaiškink, kas yra tas psichoemocinis krūvis? Gal metodikas jau pasirengė jam nustatyti. Per pristatymą rajone Neniškio komanda aukso upes žadėjo – infrastruktūrą paruoš, suoliukų prikeps, privažiavimus sutvarkys.. Parkas – ne kapinės. Bet kurgi buvo Klaipėdos m. su Lėbartų kapinių infrastruktūra daugybę metų – kai tik kokia šventė, nei mašinos pravažiuoja, nei autobusai, nei parkuoti jas kur yra. Tiesiog paprastai sprendžiama – policiją pasikvietei, ženklus sustatei ir pasisiuskit.

    Reply
    • ezys

      Psichoemocini kruvi patiria ne mire, o gyvi zmones, kurie mirusius laidoja, daug kam mintis savo artimaji guldyti salia savartyno gali buti nepriimtina.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Svarbu, Švietimas

Pagaliau imsis naujo darželio statybų Tauralaukyje

Baigiant statyti beveik dukart nuo pirminės kainos pabrangusią naująją mokyklą Senvagės gatvėje Tauralaukio progimnazija planuoja persikraustymo į ją darbus. O ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Miestas

Prioritetas - ne kapitaliniam gatvių remontui, o paprastam taisymui

Klaipėdos meras siūlo perpus mažinti investicijas į gatvių tiesimą, rekonstravimą ar kapitalinį remontą. Tačiau daugiau lėšų būtų skirta paprastajam vietinės ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This