Užsimota atkurti Sendvario urbanistinę struktūrą

Svarbu, Verslas

Visuomenei svarstyti pateikti dviejų Sendvario rūmų pastatų kapitalinio remonto bei naujų pastatų statybos, atkuriant dvaro urbanistinę struktūrą ir pritaikant pastatus administracinei, prekybos, maitinimo, viešbučių paskirčiai, projektiniai pasiūlymai.

Projektuotojų vizualizacija

1,8 ha sklypas Mokyklos g. 33 yra rytinėje Klaipėdos miesto dalyje, ties Tilžės ir Mokyklos gatvių sankryža. Jis yra kultūros paveldo objekto – Sendvario dvaro sodybos fragmentų – teritorijoje.

Projektą numato įgyvendinti AB „Augama”, o projektinius pasiūlymus pateikė UAB „Uostamiesčio projektas“.

Projektuotojų vizualizacija

Teigiama, kad šių projektinių pasiūlymų tikslas – „atkurti Sendvario dvaro urbanistinę struktūrą, kontekstualiai integruojant naujus pastatus į esamą urbanistinę struktūrą, istorinio konteksto paryškinimas, suteikiant teritorijai naują funkciją, atvirą miestui ir visuomenei”.

Projektuotojų vizualizacija

Teigiama, kad apie Sendvario teritoriją yra pakankamai duomenų, kad dvaro urbanistinė struktūra būtų atstatyta: parengta išsami istorinės – urbanistinės raidos analizė, su buvusio užstatymo ir galimo užstatymo vietomis (UAB „Klaipėdos projektas“); parengti žvalgomieji archeologiniai tyrimai, identifikuojantys buvusio užstatymo vietas. Be to, yra išlikę keturi istoriniai pastatai – rūmai, du ūkiniai pastatai  – projektuojamame sklype ir vienas, trečiasis ūkinis – Tilžės g. 49 sklype, žymintys tris išorines dvaro kiemo užstatymo ribas.

Išlikę dvaro rūmai buvo rekonstruoti po II pasaulinio karo užstatant antrą aukštą.

Atkuriant buvusio Sendvario dvaro urbanistinę struktūrą, projektuojami trys nauji administracinės paskirties komplekso pastatai. Nauji pastatai projektuojami dvaro buvusių ūkinių ir gyvenamųjų pastatų vietose, „išlaikant senųjų pastatų masteliškumą”.

Pastatai projektuojami senųjų pastatų pločio, 10-11 m aukščio, vieno aukšto su mansarda, dvišlaičiais stogais su tūrinias stoglangiais. Pastatų apdailai pasirinktos klinkerio plytos, rūdintas plienas, tinkas, medis, stiklas. Jos, ant projektuotojų, vizualiai atkartoja senų pastatų „raudonumą“ bei kuria „išskirtinį, bet nedisonuojantį naujumo charakterį”.

ISTORIJA

Sendvaris yra vienas seniausių dvarų Klaipėdos apylinkėse, susiformavęs XIV a. Klaipėdos priemiestyje įkurto gyvulių ūkio vietoje. 1402 metais toje vietoje buvo įkurtas avininkystės ūkis, kuris Klaipėdos pilies riterius aprūpindavo maistu ir kailiais.

Nuo 1723 m. Sendvaris tapo Sendvario valsčiaus administraciniu centru. 1817 m. Sendvario dvarui suteiktas kilmingojo dvaro statusas. Per Pirmą pasaulinį karą, 1915 m. nudegė rūmai, tvartai. 

Po Pirmojo pasaulinio karo dvaro savininkas H. Conrad atstatė sodybą. Tuo metu Sendvaris tapo provokiškai nusiteikusios krašto visuomenės lyderių susitikimo vieta. 

Per Antrąjį pasaulinį karą dvaro sodyba nukentėjo nežymiai. Ryškiausi pokyčiai siejami su XX a. II puse – XXI a. pradžia, kai didžioji dalis ūkinių statinių nugriauta. Išlikę pastatai, nežiūrint XX a. II pusės remontų, išlaikė tradicinės Rytprūsių raudonų plytų statinių architektūros vaizdą, tačiau jų būklė kiekvienais metais vis blogėjo. Dvaro sodybos teritorija padalinta sklypais, pastatai ir kiemas atiteko skirtingiems savininkams, kurie savo teritorijas aptvėrė tvoromis. 

INFORMACIJA

Susipažinti su projektiniais pasiūlymais galima internete: https://www.klaipeda.lt/pp

Viešas susirinkimas vyks gruodžio 14 d. 16 val.

Vieta/platforma: https://meet.google.com/exh-tjwx-mwe

8 Comments

  1. Anonimas

    Mokyklos gatve stovi ant trinyciu prudo dalies. Apie 1957 metais ten buvo savartynas, beveik salia administracinio Sendvario pastato. Tuo metu ten veike Masinu Traktoriu Stotis ( MTS.

    Reply
  2. Anonimas

    manomai reiktu atkurti taip, kad butu islaikyta senoji autentintika be naujosios architekturos elementu.

    Reply
  3. Taigi

    Administracinių patalpų ten jau aplinkui ir neišnuomuotų yra pilnai.Geriau platinkit gatves,didinkite parkavimus kiemuose.

    Reply
  4. Joris

    Džiaugiuos būsimais pokyčiais, bet parkofkių čia gerokai per daug.

    Reply
    • Autoliebe

      Parkofkių Klaipėdoje niekada nebus per daug. Galėtų užpilt tą niekam nereikalingą prūdą prie Mokyklos gatvės – būtų patogus parkingas arčiau centro. O pačioje Mokyklos gatvėje trūksta juostų – kamščiai pastoviai. Tai į parko pusę dar bent porą juostų laisvai galėtume įkišti, o tolimesnėje ateityje gal ir dar daugiau.

    • to Autoliebe

      Nesuprantamas mentalitetas. Trinyčių prūdą užpilti ,tada Atgimino aikštėje grovį iškasti, tada uosto direkcijos pastatui puse marių užpilti…. Atrodo,kad daugiau nieko nemokam tik užkasti ir iškasti….

    • ezys

      >>> to Autoliebe. Ten gal sarkazmas buvo, nors ka cia gali zinoti, nenustebciau, kad tikrai yra Klaipedoje zmoniu, kurie mano, kad parkavimo vietu skaicius ir gatviu plotis koreliuoja su gyvenimo kokybe… beja gal ir koreliuoja, tik ne taip, kaip jiems atrodo 😉

    • to ežys.

      O kuom tai yra blogai,pažiurekim kad ir i Jungtinius Arabu Emiratus,ar JAV,platūs keliai yra svarbu gyvenimo kokybei.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Kitoks Klaipėdos valdžios požiūris jau atsiėjo apie pusę milijono

Dėl to, kad dabartiniai Klaipėdos vadovai atsisakė įgyvendinti kai kuriuos pirmtakų suplanuotos projektus, jiems jau išleisti miestiečių pinigai buvo negrįžtamai ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Vairuotojas grasino pistoletu

Klaipėdos policija informavo šeštadienio vakarą gavusi 43-iejų vyro pranešimą, kad apie 21 val. Mokyklos gatvėje jam vairuojant automobilį BMW, iš ...
2024-03-31
Skaityti daugiau

Miestas

Klaipėdos valdžios stogo remontas atsieis 349 tūkstančius

Istorinės miesto Rotušės stogo kapitalinio remonto darbai kainuos 348 999,01 Eur ir gali užtrukti iki 2025 metų pavasario. Dėl tokios ...
2023-12-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This