Oratoriją „13″ rodys ir Klaipėdoje

Kultūra

„Nepaisant rizikos, žmonės jautėsi vieningi ir pasiruošę bet kam“, – šiandien Laisvės gynėjų kovas prisimena Vladas Bagdonas. Apie tai, kaip sunkiu laikotarpiu svarbu vienytis ir apjungti jėgas, žinomas aktorius primins su ansamblio „Lietuva“ teatralizuota oratorija „13“. Tikrais įvykiais paremtas spektaklis Klaipėdos Žvejų rūmuose bus rodomas sausio 13 d.

M. Vitėno nuotr.

„Mano vaidmuo oratorijoje – kreiptis į tų įvykių liudininkus, kad jie nebijotų, eitų ir vienytųsi. Kaip skaitovas, tarsi perteikiu emocijas, savo išmintimi vedu šiuos žmones į tikrąją kovą už teisybę, už Lietuvos laisvę. Lemtingą 1991-ųjų naktį pats ten buvau, pats jaučiau, kad kova reikalinga. Apie tai ir kalba mūsų oratorija, o dar skambant tokiai nuostabiai Ē. Ešenvaldo muzikai ir negirdėtoms harmonijoms“, – įsitikinęs vienas iš programos solistų V. Bagdonas.

Kartu su V.Bagdonu solines partijas atliks operos solistė Jovita Vaškevičiūtė, solistai Rasa Serra, Osvaldas Petraška, jauniausi projekto solistai Teodoras Lipčius ir Gabrielė Butkaliuk. Įspūdingą mastą kartu su valstybiniu ansambliu „Lietuva“ scenoje sukurs valstybinis choras „Vilnius“ bei Vilniaus universiteto kamerinis orkestras. Kazickų šeimos fondo globojamam projektui muziką kūrė tarptautinio garso latvių kompozitorius Ēriks Ešenvalds.

Emociškai pagauli oratorija 1991-ųjų įvykius atskleidžia per šeimos patirtį. Pasakojimą vaiko akimis sustiprins muzikiniuose projektuose išgarsėjęs T. Lipčius, kuris debiutuos spektaklyje.

„Teodoras labai laukė, repetavo partijas, tačiau dėl ligos taip ir nesudalyvavo pačioje premjeroje. Mačiau, kaip jautė tuštumą, vis klausdavo – o kada bus? Apsidžiaugė sužinojęs, kad projektas sugrįžta. Džiaugiuosi, kad Teodorui tenka tokia garbė ir atsakomybė reprezentuoti vaiko akimis. Aš pats tų įvykių metu buvau panašiai sūnaus amžiaus. Tą vienybę prisimenu vaiko pojūčiais, ir kaip naktį tėvai mane saugojo. Todėl tikiu, kad per tokias oratorijas mūsų vaikai gali dar giliau pajausti mūsų istoriją“, – pasakoja berniuko tėtis Saulius Lipčius.

Kartu su Teodoru pasirodys ir antroji solistė, taip pat muzikiniuose projektuose sužibėjusi Gabrielė Butkaliuk. Mergaitė teatralizuotoje oratorijoje dalyvauja nebe pirmą kartą.

Artimas ryšys su jaunaisiais projekto solistais labiausiai paveikė operos mecosopraną J. Vaškevičiūtę. Jos įkūnijamas motinos vaidmuo leido suprasti, kaip jautriai ir su baime to meto įvykius išgyveno vaikus auginančios šeimos.

„Kai į tave pakėlę akis dainuoja vaikučiai, kai sako: „Apkabinki, mama, nepaleisk“, tai labai liečia. Ir kuomet choras, orkestras tą istoriją išdainuoja, kaip žmonės savo kūnu pasiaukodami išstovėjo… Kaip dabar atsimenu, tąkart, būdami dar paaugliai, patyrėme siaubą, baisų sąmyšį. Svarbu apie tai kalbėti ir nepamiršti“, – kalbėjo solistė.

Teatralizuotos oratorijos „13“ režisierė – Leokadija Dabužinskaitė, kūrusi ir ansamblio misteriją „Dievai ir žmonės“. Oratorijai libretą parašė Arnas Ališauskas, muzikos kompozitorius – Ē.Ešenvalds, scenografas – Gintaras Makarevičius, kostiumų dailininkė – Olga Filatova-Kontrimienė. Dirigentas – ansamblio „Lietuva“ vyr. dirigentas Egidijus Kaveckas. Choreografiją kūrė L.Dabužinskaitė ir ansamblio „Lietuva“ vyr. baletmeisterė Aušra Krasauskaitė. Projekcijų dailininkas – Vaclovas Nevčesauskas, šviesų dailininkas – Darius Malinauskas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Bilietai su nuolaida į kultūros renginius – ir Klaipėdos rajono gyventojams

Klaipėdos miesto ir Klaipėdos rajono savivaldybės sutarė bendradarbiauti dar vienoje – kultūros – srityje. Klaipėdos miesto taryba pritarė sutarties dėl ...
2024-02-05
Skaityti daugiau

Kultūra

„Doną Kichotę“ pristato atsinaujinusi KVMT baleto trupė

Lapkričio 11 d., šeštadienį, 18.30 val. Žvejų rūmuose žiūrovų laukia susitikimas su šių laikų donomis kichotėmis ar donais kichotais kovojančiais ...
2023-11-03
Skaityti daugiau

Kultūra

Koliažinė opera „Mažvydas" atvyksta į Klaipėdą

Žiūrovų prašymu į didžiąsias scenas sugrįžta abejingų nepalikusi, sėkmingą įvertinimą pelniusi „Mažvydo“ drama pagal Just. Marcinkevičių. Naujausiam turui po Lietuvą ...
2023-11-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This