Už tadžikų išnaudojimą tėvas ir dukra susitiks teisme

Kriminalai ir nelaimės

Iš tolimosios Tadžikijos į Lietuvą atvykę vyrai tikėjosi dirbti vilkikų vairuotojais, tačiau jiems teko ūkyje Klaipėdos rajone ganyti avis bei atlikti kitus nekvalifikuotus darbus.

Klaipėdos apygardos prokuratūra praneša teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje išnaudojimu priverstiniam darbui kaltinami du fiziniai ir vienas juridinis asmuo.

54 metų Kauno rajono gyventojas ir jo 32 metų Klaipėdos rajone gyvenanti dukra, pasinaudoję dviejų Tadžikijos Respublikos piliečių pažeidžiamumu, išnaudojo juos priverstiniam darbui jų valdomame ūkyje.

Tyrimo duomenimis, vienoje Kauno krovinių pervežimo įmonėje transporto skyriaus vadovu dirbantis kaltinamasis, būdamas tiesiogiai atsakingas už iš trečiųjų šalių atvykusių žmonių įdarbinimą tolimųjų reisų vairuotojais, paruošė įdarbinimo dokumentus, pagal kuriuos minėtoje įmonėje buvo įdarbinti du tadžikai.

Įtariama, kad jis, žinodamas, jog užsienio šalies piliečiai neturi pakankamai patirties ir įgūdžių dirbti vairuotojais, atvykėlius priverstiniam darbui nuvežė į jo dukrai ir jam pačiam priklausantį avių ūkį, esantį Klaipėdos rajone. Turima duomenų, kad kaltinamasis Tadžikijos piliečius informavo, jog šiems laikinai reikės prižiūrėti avis bei atlikti kitus ūkio darbus, kol jie galės įgyti reikiamų žinių neva netrukus prasidėsiančiuose vilkikų vairuotojų kvalifikacijos tobulinimo kursuose ir pradėti dirbti tolimųjų reisų vairuotojais.

Nustatyta, jog aukomis tapę vyrai buvo apgyvendinti metaliniame konteineryje su minimaliomis gyvenimui tinkamomis sąlygomis, dirbo be poilsio dienų, jų darbas buvo kontroliuojamas stebint vaizdo kameromis. Turimais duomenimis, vienas nukentėjusiųjų minėtame ūkyje dirbo 2020 m. sausio–birželio mėn., kitas – 2021 m. balandžio–rugpjūčio mėn.

Tyrimo metu nustatyta, kad užsienio valstybės piliečiams kiekvieną mėnesį buvo pervedamas atlyginimas iš transporto bendrovės sąskaitos pagal toje įmonėje užpildytus darbo laiko apskaitos žiniaraščius, nors realiai jie dirbo visiškai numatyto darbo pobūdžio neatitinkančius darbus kaltinamųjų ūkyje.

54 metų vyrui pareikšti kaltinimai dėl išnaudojimo priverstiniam darbui ar paslaugomis, o jo dukrai ir jos vadovaujamam ūkiui – dėl naudojimosi asmens priverstiniu darbu ar paslaugomis. Maksimali bausmė vyrui – laisvės atėmimas iki trejų metų, moteriai – iki dvejų metų.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rajono rūmams. Valstybinį kaltinimą jame palaikys tyrimui vadovavęs Klaipėdos apygardos prokuroras Ruslanas Ušinskas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Prokuratūros ieškiniai - dar trims Kretingos politikams (atnaujinta)

Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmai pranešė, kad sulaukė dar dviejų Klaipėdos apygardos prokuratūros civilinių ieškinių 2019-2023 metų kadencijos Kretingos rajono ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Už 16-metei parduotas kanapes laisvės gali netekti ilgiems metams

Klaipėdos apygardos prokuratūra praneša baigusi ikiteisminį tyrimą ir teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl labai sunkaus nusikaltimo – narkotinių ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This