Prie Klaipėdos krašto – artilerijos dalinys

Centrinis archyvas: Klaipėda, Svarbu

„Atvira Klaipėda” baigia šiemet vykdytą projektą „Centrinis archyvas: kodas – Klaipėda”, kuriame remdamasi dabar Lietuvos centriniame valstybės archyve saugomais dokumentais pasakojo apie tai, kas dėjosi Klaipėdos krašte 1920-1923 metais. Viliamės, kad Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas bei jo ekspertai šio projekto tęsimui skirs finansavimą ir 2023-aisiais, Klaipėdos krašto metais.

O paskutinėje šių metų rašinių ciklo dalyje – apie dokumentus, kurie į Lietuvos Užsienio ministeriją Klaipėdos sukilimo operacijos dienomis keliavo iš mūsų šalies atstovybių Europos sostinėse.

1923 m. sausio 15 d. krašto apsaugos ministrui Baliui Šližiui buvo nurodyta iškilmingai pasiųsti artilerijos dalinį Klaipėdos link pasieniui sustiprinti. Lietuvos aviacijos muziejaus nuotr.

„Griežtai patariama ištraukti kariuomenę”

Sausio 12-ąją Lietuvos atstovas Londone Tomas Norus-Naruševičius savo šifruotoje telegramoje Užsienio reikalų ministerijai pakartojo apie įžvalgas, jog įvykiai Klaipėdos krašte gali sukelti dar vieną lenkų agresiją.

„Spauda praneša mūsų kariuomenės žygiavimą Klaipėdon, francūzai notifikavo tą faktą Anglijai, anglų valdžios žinios tą pat patvirtina. Foreign Office didelis susirūpinimas, perspėjo pavojus iš Lenkijos, Pilsudskis, jų nuomone Lenkijos diktatorius, pasiteisindamas lietuvių pasielgimu gali žygiuoti irgi Klaipėdon. Griežtai patariama ištraukti kariuomenę iš Klaipėdos Krašto. Kuogreičiausiai telegrafuokite”, – rašė diplomatas.

Tuo metu Lietuvos atstovas Latvijoje Dovas Zaunius tądien irgi kartojo jau sausio 11-ąją praneštą faktą, kad Klaipėdos krašto komisaras Jean Gabriel Petisné šios šalies valdžios užklausė, ar „gabenama pro Prekulnę Lietuvos kariuomenė”.

„Latviai atsakys apie kariuomenės gabenimą nieko nežiną”, – pakartojo apie nesikeičiančią kaimynų poziciją D. Zaunius.

Reikalavo uždaryti sieną

Sausio 13-ąją premjerui Ernestui Galvanauskui skriejo šifruota telegrama ir iš pasiuntinio Paryžiuje Oskaro Milašiaus.

„Patyriau iš dviejų, grynai privačių pasikalbėjimų su Brugere, kad Entanta laukia iš Lietuvos Vyriausybės energingų žygių tuojaus uždaryti sieną ir viešai paskelbti visam pasauliui, kad Klaipėdos krašto išsprendimo Lietuvos Vyriausybė laukia tik iš Ambasadorių. Prašysiu atsakyt į tel. 225”, – rašė O. Milašius.

Lietuvai tęsiant diplomatinį „teatrą“, kad ji yra visiškai nesusijusi su kariniais veiksmai Klaipėdos krašte, Krašto apsaugos ministerijos generalinis štabas įsakė karo komendantams sustiprinti sargybas pasienyje, nepraleisti apsiginklavusiųjų į Klaipėdos kraštą.

Sausio 13 d. telegramoje Prancūzijos premjerui Raymond Poincaré Lietuvos Vyriausybės vadovas akcentavo, kad siena su kraštu nebuvo saugoma, tebuvo tik muitinės, tad šalis negali atsakyti už tuos, kurie savo valia peržengė sieną. O sausio 15 d. krašto apsaugos ministrui Baliui Šližiui buvo nurodyta iškilmingai pasiųsti artilerijos dalinį Klaipėdos link pasieniui sustiprinti.

Italai irgi protestavo

Sausio 14-ąją šifruotą telegramą E. Galvauskui siuntė ir Lietuvos pasiuntinybės Romoje darbuotojas Adalbertas Staneika.

„Italijos Užsienmin sakoma sukilimas Klaipėdoj yra klaida ir gali išeiti Lietuvos nenaudai. Patariama, kad Lietuvos Valdžia savo įtaka numalšintų sukilėlius”, – rašė tarnautojas.

Jis taip pat informavo, kad Italijos valdžia nusiuntė telegramą Paryžiun, kurioje informavo, jog prisideda prie Antantės protesto.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Ukrainietė teigia pamilusi lietuvius, bet norinti grįžti namo

32 metų Jekaterina į Klaipėdą iš Chersono atvyko praėjusių metų vasarį. Iš Ukrainos ji išvyko 2022-ųjų balandį ir metus laiko ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

ELTA

Sutarė bendradarbiauti stiprinant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje

Aštuonių Baltijos jūros valstybių energetikos ministrai ir jų atstovai pasirašė Vilniaus deklaraciją dėl bendradarbiavimo plečiant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje. Ji ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Mums rašo

„Mėlynosios bibliotekos" projektas bus tęsiamas kitomis veiklomis

2022 metais Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka inicijavo projektą „Mėlynosios bibliotekos: organizacijos ir inovacijos mėlynajai ekonomikai ir vandens ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This