Buvusio „Neringos vandens” direktoriaus „pasiekimai” jau perduoti vertinti teisėsaugai

Regionas, Svarbu

Ketvirtadienį vykusio Neringos miesto tarybos Kontrolės komiteto posėdžio metu šio kurorto vadovai informavo, kad teisėsaugos institucijoms jau perdavė savivaldybės valdomos įmonės „Neringos vanduo” audito, atlikto po jos direktoriaus Dangero Aleksandrovo pasitraukimo, išvadas ir visą susijusią medžiagą.

Komitetas vienbalsiai tam pritarė, nes tik taip esą bus pateikti atsakymai į visus kylančius klausimus. O kai kurie jo nariai dar ir svarstė, ar nereikėtų atlikti ir įmonės IT sistemų reviziją.

Tuo metu Neringos liberalai, rinkimuose sugalvoję dalyvauti kartu su D. Aleksandrovu, atrodo, kad tapo pastarojo įkaitais ir net labai norėdami patys jau nebegali atsikratyti tokio „inkaro”.

Kontrolės komiteto posėdis. Martyno Vainoriaus nuotr.
Užjaučia ir save, ir oponentus

„Atvira Klaipėda” šį pirmadienį rašė, kad praėjusią savaitę Neringos tarybos narius pasiekė minėtojo audito išvados. Jose dėstoma, kad dar prieš metus „Atviros Klaipėdos” aprašyti D. Aleksandrovo sudaryti sandoriai iš tiesų yra įtartini, pasigesta daugiau nei 28 tūkst. eurų vertės įmonės turto ir kt.

Kontrolės komitetą, nusprendusį aptarti šias išvadas, sudaro Demokratų sąjungai „Vardan Lietuvos“ priklausančio mero Dariaus Jasaičio bendrapartiečiai Vaidas Venckus ir Arūnas Burkšas bei opozicinės Liberalų frakcijos atstovai – komiteto pirmininkė liberalė Agnė Jenčauskienė ir Dovydas Mikelis. Žinia, D. Aleksadrovas buvo tapęs „Vardan Lietuvos“ nariu, bet vėliau nusprendė būsimuosiuose savivaldos rinkimuose Neringoje dalyvauti su Liberalų sąjūdžiu.

Po to kai pasirodė „Atviros Klaipėdos” publikacijos socialinio tinklo „Facebook” grupėje „Mūsų Neringa” D. Aleksandrovas rašė komentarus, iš kurių galima susidaryti nuomonę, kad auditą ir jo išvadų paviešinimą buvęs direktorius laiko politiniu susidorojimu.

„Jau lapkričio pabaigoje pradedu gauti raštus su kaltinimais, matyt kad neteikčiau kandidato dokumentų į VRK. Auditas, tikėtina, pradedamas kokį gruodį ar net 2023 m. sausį, o auditą atlieka savivaldybės administracijos darbuotoja. Publikacijos spaudoje metamos šiuo momentu, dėl to, kad atsiimčiau kandidato pareiškinius dokumentus iš VRK. <…> Savivaldybės ir savivaldybės įmonių darbuotojai, negali turėti kitokios nuomonės kaip Valdžia. Ir gyvena šie žmonės užspausti ir įbauginti, nes kitaip su jais bus susidorota. Aš – gyvas šio fakto patvirtinimas”, – rašo viename iš komentarų D. Aleksandrovas.

Jau pačioje komiteto posėdžio pradžioje jame sudalyvavęs D. Jasaitis teigė, jog pirmas raštas direktoriui dėl neperduoto turto buvo parašytas „šventai tikint”, kad jis dar buvo „Vardan Lietuvos” narys.

„Politiškai užjaučiame, kad taip atsitiko, bet net blogiausiame sapne negalėjome sapnuoti, kad tokia bus gynybinė pozicija. Užjaučiame ir save, nežinom, kas dabar labiau nukentės. Mes savus dažniausiai mušame labiau nei kitus. Nežinojome, kad pakišime tokią kiaulę. Pasidarė politika”, – kalbėjo D. Jasaitis.

Meras komiteto nariams sakė, jog niekada tokio audito nebuvo matęs, todėl ir nusprendė, kad su jo išvadomis turi susipažinti visi Tarybos nariai, o ne tik priklausantys Kontrolės komitetui.

Anot jo, į prašymus grąžinti turtą gaunami D. Aleksandrovo „atsakymai apie viską, o ne apie esmę”. Ypač jį esą pribloškė pirmadienio rytą gautas D. Aleksandrovo reikalavimas, kurį jis surašė ant „Neringos vandens” firminio blanko, nors nebedirba įmonėje nuo lapkričio 11-osios.

„Tokių dalykų aš dar nesu matęs ir girdėjęs”, – sakė meras.

Žada ir civilinį ieškinį

Posėdyje dalyvavęs Savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Šakalys, esantis formaliu savivaldybės įmonių akcijų valdytoju, informavo, kad dėl susiklosčiusios situacijos jau kreiptasi į teisėsaugos instancijas.

„Bet kuriuo atveju bus ir civilinė byla”, – antrino D. Jasaitis.

Tuo metu D. Mikelis teiravosi, ar su audito išvadomis yra supažindintas pats D. Aleksandrovas.

„Auditas atliktas įstaigai, o ne asmeniui”, – sakė E. Šakalys.

A. Burkšas savo ruožtu teiravosi mero apie jo komentarą „Atvirai Klaipėdai”, kad įmonėje gali būti rasta ir daugiau negerų dalykų net tik tai, kas dabar buvo nustatyta atliekant auditą.

„Negeras dabar periodas, nesinori spekuliuoti ir daryti išvadas, bet prisegta teisėsaugai daugiau. Dabar peržiūrimi visi metiniai apmokėjimai. Turime įvertinti, niekas dar neteigia, kad tai neteisėta, bet yra tam tikros tendencijos, norime peržiūrėti ir indentifikuoti visus dalykus. Su tuo auditu dabar skubėjome, kad terminų nepraleistume”, – sakė meras.

Anot jo, yra siekiamybė, kad neliktų „konkursų 9999″, kai perkama iš vieno tiekėjo.

Nerimas dėl IT ir dokumentų

A. Burkšas posėdžio metu atkreipė dėmesį į tai, jog audite yra pateikta informacija, kad D. Aleksandrovas pirko didelis kiekį IT laikmenų. Esą reikėtų, kad būtų atliktas ir IT auditas dėl duomenų, programų, nes auditorė nėra šios srities specialistė.

„Juk kūrė žmonės, kurie išėjo. O šiais laikais galima iš bet kur prisijungti prie įmonės, galima ir mokėjimus per nuotolį padaryti”, – kalbėjo politikas.

Tuo metu vienas iš „Atviros Klaipėdos” skaitytojų atkreipė dėmesį į D. Aleksandrovo pasisakymą socialiniame tinkle, kad jis turi visų įmonės dokumentų kopijas.

„Ar neturėtų Neringos savivaldybės administracija, Tarybos nariai pasidomėti, kokiu pagrindu atleistas įmonės vadovas įgijo teisę turėti visų įmonės dokumentų kopijas? Ar turėti visų įmonės dokumentų kopijas teisėta? Jeigu teisėta, tai kaip jos saugomos? Namuose stalčiuje, seife? Ar nebus taip, kad prie visų įmonės dokumentų kopijų gali prieiti tretieji asmenys?”, – rašė skaitytojas.

Žada nagrinėti ir toliau

„Reikia vykdyti audito rekomendacijas ir nepraleisti terminų, kad nebūtų problemų. Pataisyti tuos dalykus, kurie pataisomi, o kur ne – ar teisėsaugos, ar kitu būdu”, – komiteto posėdžio metu sakė D. Mikelis.

„Atskaitoje mesti rimti kaltinimai, bet gali įrodyti tik teisėsaugos institucijos. Mes kaip komitetas turime būti pagalba, kad kuo skubiau būtų kreipiamasi į institucijas ir išaiškinti visi klausimai”, – sakė pirmininkė A. Jenčauskienė.

D. Mikelis savo ruožtu replikavo, kad ir sporto mokykloje savo laiku buvo nustatyta įvairių trūkumų, bet niekas esą nieko daugiau nedarė, esą „gal periodas rinkimų dabar užduoda tomą”.

„Mes pavasarį tvirtinimo ir įstaigos, ir vadovo ataskaitą su nepriklausomu auditu. Dauguma gyrėme ir pritarėme. Yra daug klausimų, bet yra su parašu išvados ir kreipkimės į teisėsaugą”, – sakė D. Mikelis.

E. Šakalys savo ruožtu akcentavo, kad praėjusiais metais Taryba tvirtino ataskaitą už 2021-uosius, kai pusė metų įmonei vadovavo laikinasis vadovas, o pusę – D. Aleksandrovas.

„Čia nėra politinis žingsnis. Kai buvo atleidimas lapkričio 10 dieną mes paprašėme, kad atiduotų visus daiktus ir pasirašytų perdavimo aktą. Nepasirašė, išėjo anksčiau iš darbo ir atvažiavę neberadome jo, todėl ir turėjome pradėti inventorizaciją. Neišbuvo visą darbo dieną, du kartus buvome nuvažiavę, radome sukarpytas banko korteles ir taip toliau. Jis dar išsivežė visą savo komandą – tris žmones. Atlikome inventorizaciją ir darėme kitą žingsnį. Administracija mes esame ne politikai, dirbame ir žiūrime, kodėl įmonė pradėjo dirbti nuostolingai”, – sakė administracijos direktorius.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Tuo metu vicemeras Narūnas Lendraitis teigė, jog negalima lyginti kitose savivaldybės įstaigose ir įmonės atliktų auditų su pastaruoju.

Visko matėme, bet kad būtų, sakykit, ką norit, galimai korupcinės schemos… Vos ne scenarijus vaidybiniam filmui. Visi iki tol nebuvo tokio lygio pažeidimai, gal su vidaus administravimu, tvarkom, bet tikrai nedėčiau lygybės ženklo. Esame politikai, nesame teisėsauga, protingiau perduoti teisėsaugai, kad nustatytų ar yra, ar ne nusikaltimas”, – sakė vicemeras.

Rinkiminis laikotarpis karštas, esame labai politkorektiški, nes ir patys esame prisidirbę, šis asmuo tikrai buvo ir vienoje, ir kitoje pusėje. Patys esame prisidirbę tiesiai šviesiai. Auditas padarytas pakankamai laiku”, – teigė A. Burkšas.

Jis atkreipė dėmesį ir į audite minimus išeitinių mokėjimo faktus.

„Juk iki tol negirdėjome, kad vienus skriaudė, o kitus mylėjo. Buvo pakankamai negerų dalykų, bet girdime, kaip žmonės tik po to pradėjo kalbėti”, – sakė komiteto narys.

Po diskusijų komiteto pirmininkė pakartojo poziciją, jog į tokius rimtus kaltinimus turi atsakyti teisėsauga ir pasiūlė balsuoti dėl to, kad būtų skubiai kreipiamasi į ją ir neliktų neatsakytų klausimų. Tokiam pasiūlymui komitetas pritarė vienbalsiai.

„Tikrai nagrinėsime ir toliau, kas bus padaryta”, – žadėjo A. Jenčauskienė.

Partija tapo įkaite?

Liberalų sąjūdžio Neringos skyriui vadovaujanti A. Jenčauskienė „Atvirai Klaipėdai” buvo sakiusi, kad skyrius šią savaitę spręs, kaip toliau elgtis dėl D. Aleksandrovo, kuris į kandidatų sąrašą tarp nerijos liberalų atstovų buvo įrašytas kaip nepartinis.

Dangeras Aleksandrovas. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Mes, Neringos Liberalų Sąjūdžio sąrašo komanda, esame už skaidrią politiką ir sąžiningus politikus. Tikrai šioje situacijoje kyla labai daug klausimų ir, kol jie neatsakyti, kol nėra teisėsaugos institucijų atsakymų, išvadų, mes turime labai aiškią poziciją. Jei šis kandidatas būtų partijos narys, mes, be abejo, pagal visas procedūras skatintume savo partijos kolegą pasitraukti kol nėra atsakymų. Kaip skyrius mes neturime teisinių instrumentų išbraukti iš sąrašo ar atsiimti už kitą žmogų pareiškinių dokumentų, tai padaryti gali tik pats kandidatas. Tačiau Dangeras Aleksandrovas nėra partijos narys ir tik jis gali pasirinkti, kaip jam šiuo metu elgtis, paliekam jo sprendimą jo sąžinei”, – su oficialia skyriaus pozicija po posėdžio supažindino A. Jenčauskienė.

Kaip pasielgs D. Aleksandrovas paaiškės jau kitą savaitę, kai Vyriausioji rinkimų komisija paskelbs galutinius savivaldos rinkimuose dalyvausiančių asmenų sąrašus.

5 Comments

  1. Gailestis

    Ta pati mergelė ir net suknė ta pati. Kur tik prikiša nagus , ten problemos. Nelaimė.

    Reply
  2. Lietuva

    Dabar Neringos savivaldybė pasprings nuo skundų .. bet nieko, išgyveno jau tuos pačius filmų scenarijus ir Gatvių apšvietimo direktorius, ir buvusi žmona, išgyvensit ir jūs ! Jei be skrupulų apvogė savo paties sūnų, tai ko čia dar besistebėt …

    Reply
  3. Ar tikrai

    Ar tas neva nušalintas, pas kurį vietinis Ostapas Benderis su koją duris atsidarinėjo ir pas kurį dar jo vaikai pasidarbavo? Gražus bandymas nuo atsakomybės pabėgti…?

    Reply
  4. plius minus

    STT miega, tai Klaipėdos ,,Gatvių apšvietimas” vykdytos schemos buvo pritaikytos ir Neringoje. Klaipėdoje dėl to buvo nušalintas net administracijos direktorius , nors nušalinimo priežastis buvo įvardijama ir kita …
    Sunku Merui Jasaičiui ir Nuoširdi užuojauta, nėra iš ko renkantis Direktorius. Kur tu dabar ne žuliką rasi ? O su šituo ” fruktu ” tikrai bus ką veikti..
    Kai kada pradedi galvoti , gal jie ten ne vandenį o Viskį pilsto …” Klaipėdos vanduo ” ne išimtis, ten atskiro tyrimo reiktų .

    Reply
  5. Pasikartojo

    Pasikartojo visa ,,Gatvių apšvietime” vykdyta schema. Bet kadangi teisėsaugo ,,nieko ” nerado, tai be baimės buvo viskas pakartota. O paukšteliai čiulba, kad du draugai pasilieka nuotolines priegas , kad galėtu stebėti kas vyksta . Gal šiuo atveju irgi taip.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Nidoje žada statyti uždarus teniso kortus

Nidoje planuojama statyti uždarą sporto centrą, pirmadienį pranešė Neringos savivaldybė. „Matome didžiulį poreikį patalpų, kuriose būtų galima aktyviai sportuoti šaltuoju ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Neringos merą ir savivaldybės įmonės direktorių siekęs papirkti verslininkas nuteistas pagrįstai

Penktadienį Klaipėdos apygardos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, atmetė teisiamojo 49-erių verslininko Tomo Petro Radiko iš Panevėžio apeliacinį skundą ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Verslininkai vėl įrodė Neringos valdžios savivaliavimą  

Juodkrantėje įsikūrusi UAB poilsio namai „Ąžuolynas“ dar kartą teisme įrodė, kad Neringos valdžia nepagrįstai jai nesuteikia mokesčių lengvatų. „Atvira Klaipėda“ ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This