Kretingos žiemos sodas baigiamas parengti atgimimui

Regionas

Birželio pradžioje planuojama atvertį Kretingos žiemos sodą, kuris renovacijai buvo uždarytas praėjusių metų kovą.

Prasidėjus renovacijai Žiemos sodo augalus nustelbė keliolikos metrų aukščio stelažai, kurių prireikė sudėtingiems darbams: stogo remontui, kurio viršutinė danga – medinis paklotas – buvo pažeistas puvinio, izoliacinės vatos sluoksnis paveiktas drėgmės, sunykęs ir sutręšęs, medinės gegnės supuvusios. Kartu reikėjo sutvirtinti plienines santvaras, laikančias stogą, nes pasikeitė stogo apkrovos. Iššūkis buvo ant stogo sumontuoti rekuperatorių – oro vėdinimo ir šalinimo sistemą, kuri garantuotų temperatūros ir drėgmės balansą Žiemos sode. Vykdant šiuos rekonstrukcijos etapus darbas vyko 19 metrų aukštyje – apytiksliai toks yra 5 aukštų namas. Čia specialistai turėjo pakeisti apie 150 kvadratinių metrų stogo konstrukcijos, buvo pakeista ir sumontuota 457 kvadratiniai metrai stiklo paketų. Iš viso stiklinamas oranžerijos plokštumos plotas siekia 688 kv. m.

Renovacijos darbų metu Žiemos sodas pritaikoma ir neįgaliesiems. Iki šiol liftu judėjimo negalią turintys ar su kūdikiais vežimėlyje vizituojantys lankytojai galėdavo pakilti iki pirmojo rūmų aukšto ir nusileisti į Archeologijos ekspoziciją. Nuo šių metų Kretingos muziejaus Dvarų kultūros ir Žiemos sodo Botanikos ekspozicijos bus pasiekiamos visiems. Neįgaliesiems bus įrengtas keltuvas, pritaikyti važiavimo takeliai. Naudodamiesi keltuvu lankytojai galės apžiūrėti visą oranžeriją ir pakilti iki Dvarų kultūros ekspozicijos.

Kretingos muziejaus direktorės Vidos Kanapkienės teigimu, oranžerijos renovacijos darbus atliekančiai bendrovei UAB „Pamario restauratorius“ eigą apsunkino sudėtinga pastato konstrukcija, stiklo sudalijimo sistema, kuri yra Žiemos sodo vertingoji savybė. Atliekant darbus specialistai taip pat turėjo išsaugoti visus Žiemos sode klestinčius augalus. Jų oranžerijoje – gerokai daugiau negu tūkstantis ir tikrai ne visus pavyko iškeldinti į laikinas buveines.

„Daugiau negu 300 augalų – kaktusų, epifitų, vijoklinių, fikusų – perkėlėme į laikinai uždarytas parodų sales. Ne vienas didelis vazoninis augalas papuošė ekspozicines sales. Tačiau gausybės augalų perkelti buvo tiesiog neįmanoma – renovacijos darbus turėjo iškentėti grunte augantis didžiausias Lietuvoje fikusas, araukarija, didžiuliuose vazonuose augantys bananai, įspūdingai žydinčios strelicijos ir kiti augalai“, – vardijo V. Kanapkienė.

Renovacijos eigos liudininkėmis tapo ir žuvys – daugiau negu metro ilgio sterlė, būrys japoninių karpių ir vėžliai laikinai buvo apgyvendinti specialiose talpose, kad darbininkai galėtų atnaujinti ir patobulinti oranžerijoje esantį baseiną, įrengti automatizuotą vandens padavimo ir valymo sistemą.

Įsibėgėjus pavasariui, žuvys grįš į savo įprastą erdvę, o suremontavus Žiemos sodo medinius ir metalinius laiptus, balkonų tvoreles, sienas, bus nuimti metus oranžerijoje tarnavę stelažai, į namus pamažu bus grąžinti augalai, tarp augalų vėl čirškės kanarėlės. Oranžerijos ekspoziciją taip pat papildys ir nauji augalai.

Visas atsinaujinęs Žiemos sodas duris lankytojams turėtų atvertį šių metų birželio pradžioje, kuomet Kretinga švęs savo 770-ąjį gimtadienį.

„Lankytojų lauks atnaujinta Botanikos ekspozicija, nauji edukaciniai užsiėmimai, naujos ekspozicijos greta esančiose parodų salėse, po pertraukos vėl atsidariusi kavinė, profesionalios muzikos atlikėjų koncertai“, – pažymėjo V. Kanapkienė.

Žiemos sodo modernizavimo projekto vertė siekia daugiau nei 1,3 mln. eurų. Projektas įgyvendinamas Kretingos rajono savivaldybės ir Kultūros paveldo departamento lėšomis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Trims pajūrio kultūriniams objektams - ES parama

Kultūros ministerija praneša, kad vienuolikai šalies kultūros objektų aktualizuoti ir įveiklinti bus skirta beveik 4,5 mln. eurų Europos Sąjungos (ES) ...
2023-12-31
Skaityti daugiau

Regionas

Kada bus įvykdyta grafienės Antaninos Tiškevičienės valia?

Grafo Juozapo Tiškevičiaus (1835–1891) šeimos rezidencijos įkūrimas Kretingos dvare 1875 metais turėjo didelę reikšmę ne tik Lietuvos pajūrio, bet ir ...
2023-09-03
Skaityti daugiau

Regionas

Į Kretingą sugrįžo unikali gintaro dirbinių kolekcija

Po 86 metų pertraukos į Kretingą sugrįžo išskirtinė, grafienės Antaninos Sofijos Tiškevičienės Kretingos muziejui dovanota gintaro dirbinių kolekcija. Šie gintaro ...
2023-07-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This