Šilutės policijoje klesti savivalė?

Regionas, Svarbu

Prieš trejetą metų iš Klaipėdos rajono į Šilutės rajoną gyventi persikėlęs Aleksejus (pavardė redakcijai žinoma) tikina, kad ikiteisminis tyrimas, kuriame jam jau beveik metus tenka figūruoti, liudija apie vietinį klaną.

Jo teiginių apie galimai neteisėtą tyrėjos ir net paties Šilutės rajono policijos komisariato viršininko veikimą Tauragės vyriausiasis policijos komisariatas nekomentuoja, bet tikina, kad dėl to bus atliekamas tyrimas.

Pasak į „Atvirą Klaipėdą” besikreipusio iš Ukrainos kilusio vyro, daug nervų kainuojanti istorija prasidėjo dar pernai balandį, kai vieną vakarą šalia jo namų kaimynas užkūrė didžiulį laužą ir dėl to kilo reali grėsmė šeimos turtui.

Gaisro vaizdas, užfiksuotas stebėjimo kamera

Tarp vyrų įvyko konfliktinė situacija, kuri išvirto į du ikiteisminius tyrimus – abu vienas kitą apkaltino smurtu.

Aleksejus pasakojo, kad pirmas keistas jam pasirodęs dalykas buvo tai, kad kaimyno iškviesta policija net nepasivargino jo iškart apklausti, nors ekipažas pravažiavo pro šalį. Į apklausą jis buvo iškviestas tik po trijų dienų, o ten laukė ypatingas siurprizas – esą apklausinėjo ir pats Šilutės rajono policijos komisariato viršininkas Remigijus Rudminas.

„Keistai pasirodė, kad pats komisaras rūpinasi tokia smulkia byla, bet kuo toliau, tuo gražiau darėsi”, – kalbėjo  vyras.

Pašnekovo teigimu, jam pačiam atliktos abdukcijos išvada liudija apie sužalotą lūpą, o atlikta kaimynui, tvirtinusiam, jog buvo spardytas apie 20 kartų, jokių sužalojimų nenustatė. Visgi ikiteisminis tyrimas, kuriame nukentėjusiuoju buvo Aleksejus, pernai spalį buvo nutrauktas, nes prokurorė konstatavo, kad kaimynas esą veikė būtinosios ginties sąlygomis. Aukštesniajam prokurorui atmetus skundą dėl tokio sprendimo, advokatas kreipėsi į Tauragės apylinkės teismo Šilutės rūmus, kur jau ikiteisminio tyrimo teisėjas šiemet sausį tokius prokurorų nutarimus panaikino.

Grąžinus ikiteisminio tyrimo medžiagą prokuratūrai abu ikiteisminiai tyrimai buvo sujungti, bet netrukus buvo fiksuotas déjà vu – tyrimas kaimyno atžvilgiu pakartotinai nutrauktas remiantis analogiškais argumentais (dėl būtinosios ginties), nors, anot Aleksejaus advokato, tyrėjai neatliko jokių papildomų veiksmų.

Tada advokatas ir vėl pateikė skundą, kurį atmetė ir aukštesnis prokuroras, netenkino jo jau ir Šilutės teismas, tad dabar laukiama, ką dėl to pasakys Klaipėdos apygardos teismas.

Pasak Aleksejaus, tiek jį, tiek advokatą galiausiai pribloškė tyrėjos Ievos Kuzaitės pareiškimas, kad jis bus atvesdintas į akistatą, nes nesutiko su jos data (tyrėjos siūlyta data netiko vyro gynėjui).

„Beje, kaimynas yra medžiotojas, o jų būreliui priklauso daug vietinių įtakingų veikėjų. Po tokios įvykių eigos man nelieka nieko daugiau, kaip tik galvoti, kad veikia konkretus vietinis klanas, kurio vieną iš narių užkliudžiau ir dabar mane tampys kaip tik galės”, – sakė vyras.

Baudžiamojo proceso kodeksas numato, kad akistatoje, kurioje dalyvauja įtariamasis, jo prašymu turi dalyvauti ir gynėjas.

Tyrėja I. Kuzaitė „Atviros Klaipėdos” žurnalistui nekomentavo, ar iš tiesų svaidėsi tokiais grasinimais – tik pareiškė, kad advokatas turėtų viską derintis su ja, o ne skųstis žiniasklaidai.

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato, kuriam priklauso Šilutės rajono komisariatas, Komunikacijos poskyrio vyresnioji specialistė Lina Banienė teigė, kad ikiteisminio tyrimo procesiniai veiksmai ir eiga nekomentuojama, tačiau kartu patikino, kad tyrėjos veiksmus įvertins atsakingi policijos įstaigos padaliniai, kuriems apie šį atvejį pranešta.

Į klausimą, ar Aleksejaus apklausą vykdė ir Šilutės rajono policijos komisariato viršininkas R. Rudminas, L. Banienė teigė šiuo metu atsakyti negalinti. Šį situacijos aspektą esą irgi įvertins atsakingi policijos įstaigos padaliniai.

Nesąžiningą ar neetišką policijos pareigūno elgesį, korupcijos apraiškas ar korupcinio pobūdžio policijos pareigūnų veiklas tiria Policijos departamento Imuniteto valdyba.

5 Comments

  1. Arunas

    Šilutei dar ne tokiu bajeriu buna

    Reply
  2. Gal

    Nežinome tikros tiesos. Lietuva tikrai ne tokia korumpuota, kaip Ukraina. Keletą metų pagyvenęs pas mus Aleksejus jau nori tvarkos? O gal geriau padėtų savo gimtinei? Keista istorija.

    Reply
  3. vigis

    Kai matau kaip išsidirbinėja (nieko bendro su žodžiu dirba) Klaipėdos policijos tyrėjai ir nepriklausomi prokurorai fabrokuodami bylą 60 -čiui Lietuvos piliečiui, o ne 3 metus LIetuvoje gyvenančiam ukrainiečiui, Aleksėjui galiu pareikšti tik užuojautą. Pradedu suprasti ką omenyje turėjo Landsbergis šiandieninę prokuratūrą pavadindamas čekistais. Kas tokie buvo čekistai primena sovietiniai filmai ,grožinė literatūra, na… dar ir dabartinių policijos tyrėjų ir prokurorų darbo metodai. Aleksėjus matyt nežinojo, kad žodis KORUPCIJA yra tarptautinis.

    Reply
  4. Elzė

    Šilutės policija .
    Tauragės komisariatas tai yra baisu.
    Tikra korupcija.

    Reply
    • Paulius

      Dažna situacija, kai policija yra šališka kaltininkui, dėl su kaltininko turimų ryšių. Tikėkimės, kad po šio straipsnio ir Aleksejaus tyrimas pradės toliau judėti tinkame linkme.
      Dažnai pareiškimą policija atmeta, tačiau pateikus skundą ikiteisminio tyrimo teisėjui apylinkės teisme ar apeliacinį skundą apygardos teisme, policijos nutarimai būna panaikinami.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Orai

Pirmoji balandžio dekada - šilčiausia per visą stebėjimų istoriją

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, balandžio pirmasis dešimtadienis buvo rekordiškai šiltas. Dekados vidutinė oro temperatūra Lietuvoje buvo 10,4 °C (teigiama 5,6° ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Regionas

Šilutės aplinkosaugininkai išgelbėjo žmogaus gyvybę

Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdybos Šilutės aplinkos apsaugos skyriaus pareigūnai Vitalijus Gutauskas ir Mindaugas Mačiulis antradienį išgelbėjo skendusį žmogų. „Socialinių ...
2024-03-12
Skaityti daugiau

Regionas

Trispalvę išniekino ir Šilutėje

Policija pranešė, kad penktadienį, apie 6.50 val., Šilutėje, prie Jaunimo alėjos 5-ojo namo laiptinės rasta valstybės vėliava perlaužtu kotu. Pradėtas ...
2024-03-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This