Aptarė, kaip žuvų migracijai atverti Kretingos rajono upes

Aplinkosauga

Trečiadienį aplinkos ministras Simonas Gentvilas susitiko su Kretingos rajono meru Antanu Kalniumi ir aptarė šio rajono teritorijoje esančių vandens telkinių būklės gerinimo ir užtvankų pritaikymo galimybes.

„Akmenos-Danės upė yra Vakarų Lietuvos arterija, tačiau užteršta, todėl su Kretingos rajono meru sutarėme pasirengti planą, kaip per keletą metų išvalyti upę, pritaikyti žuvų migracijai, o kartu atidaryti ir Šventosios upę: griauti užtvanką ir papildomai atverti 40 kilometrų žuvims“, – pranešime cituojamas aplinkos ministras.

Kretingos rajone išskiriamos trys upės, turinčios blogiausią ekologinės būklės statusą: Akmena-Danė, Tenžė ir Šventoji. Akmenos intakui Tenžei didžiausią neigiamą poveikį daro žemės ūkio veikla, nevalytos nuotekos ir vagos ištiesinimas. Šventosios upėje identifikuota žemės ūkio ir cheminė tarša.

Šiuo metu Aplinkos apsaugos agentūra baigia rengti Tenžės upės renatūralizavimo techninį projektą, kurio rangos darbai turėtų būti perkami pavasarį. Tai padės išspręsti upės ištiesinimo problemą ilgalaikėje perspektyvoje. Akmenoje-Danėje numatyta kontroliuoti neteisėtus prisijungimus prie nuotekų tinklų.

Ant Akmenos-Danės upės yra keturios užtvankos, viena iš jų naudojama elektros energijai gaminti. Tūbausių hidroelektrinė keisdama praleidžiamo vandens kiekį daro neigiamą poveikį hidrologinėms sąlygoms. Aplinkos apsaugos agentūra siūlo peržiūrėti Tūbausių tvenkinio naudojimo taisykles.

Taip pat siūloma pašalinti Bajorų užtvanką, kuri yra pirmoji migracijos kliūtis Akmenoje ir Laukžemės užtvanką su neefektyviu žuvitakiu, esančią pirmąja migracijos kliūtimi Šventosios upėje.

Numatyta toliau plėsti nuotekų infrastruktūros tinklą, kontroliuoti neteisėtus prisijungimus prie nuotekų tinklų, vykdyti išleistuvų monitoringą ir informuoti visuomenės grupes apie vandens telkinių būklę ir jos priežastis.

Spręsti šių upių ir kitų vandens telkinių būklės problemoms Kretingos rajono savivaldybė yra sudariusi darbo grupę, kuri rengia Kretingos rajono teritorijoje esančių vandens telkinių būklės gerinimo programą. Darbo grupę sudaro savivaldybės administracijos atstovai, tarybos nariai, meras, išorės specialistai ir konsultantai.

2 Comments

  1. Rima

    Pirmiausia, mano manymu, reikėtų pradėti nuo upių užterštumo mažinimo, nuo nuotekų infrastruktūros plėtros ir namų ūkių visuotinio prijungimo prie tinklų, jei tokie jau įrengti gyvenvietėse, tik tada galvoti apie užtvankų griovimą. Užterštose upėse žuvys nesiveis.Ar prisidengus žuvintakių atlaisvinimu siekiama sugriauti užtvankas, kad nereikėtų skirti pinigų jų remontui? Griauti juk paprasčiau nei statyti ir nesvarbu, kad didžioji dalis rinkėjų tam nepritaria.

    Reply
  2. Dalia Žukienė, zaliadalia@balticum-tv.lt

    Negalima nereaguoti į nesuprantamą Kretingos raj. mero A,Kalniaus ir LR A ministro S.Gentvilo pokalbį. Jis prasideda ne nuo to galo. O pradžia ir esmė , kaip atverti žuvų migracijai švarų, sveiką kelią jau Kl. savivaldybė,KU JTI įrodė savo reikšminguose projektuose kartu su Švedijos upių valdymo specialistais, Ir tai,ką skelbia meras A.Kalnius apie programų, planų sudarymą ir pn, yra labai neatsakinga ir net pažeidžiami dokumentai. T.y. nevykdomi jau atlikti projektai, kuriuos yra svarsčiusios ankstesnės
    Kr. savivaldybės tarybos. Negražiai- neatsakingai atrodo kad du aukšti pareigūnai nesupranta, kad reikia kalbėti apie Akmenos-Danės upės baseinas. Upė išteka iš miško prie Salantų. Įteka į Kuršių marias-B.jūrą. Administraciniu atžvilgiu A-D upės baseinas išsitenka TRIJŲ savivaldybių teritorijose. TODĖL., ir KRETINGOS, IR KLAIPĖDOS RAJ. IR KLAIPĖDOS MERAI PRIVALO kartu spręsti kur tos vargšės žuvelės migruos. PROJEKTAI: ‘Akmenos-Danės upės užterštumo mažinimo VEIKSMŲ PROGRAMA . Atlikta max tyrimai nuo A-D ištakų iki žiočių. Kiekvienas iš 20 upės intakų, užtvankų išnagrinėti , rezultatai pateikiami , apsvarstyti su Kr. rajono visuomene, savivaldybe… Švedijos upių baseinų valdymo specialistas net gyveno Vienkiemio viešbutyje, Švedija ie ES padėjo ir finansiškai vykdyti projektą.,. Dar projektas : „Šiuolaikiškas A-Danės BASEINO valdymas” kuris atliktas vadovaujantis ES vandens direktyva dėl upių baseininio valdymo. . Gaila iki šiol visoje silpnai LR nevykdoma ši ES direktyva.. Tai LR Aplinkos ministerijos darbai.. PABAIGAI – reikia baigti demagogišką ( labai negeras žodis) Kretingos, Klaipėdos sav-bių vadovų požiūrį į jau paruoštų ES fin. remiamų projektų nevykdymą. Tai stabdo A-D upės ekologinės būklės pagerinimą. taip pat marių ir jūros..

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Prokuratūros ieškiniai - dar trims Kretingos politikams (atnaujinta)

Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmai pranešė, kad sulaukė dar dviejų Klaipėdos apygardos prokuratūros civilinių ieškinių 2019-2023 metų kadencijos Kretingos rajono ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Regionas

Japoniškame sode Kretingos rajone pražydo sakuros

Sakuros žiedas – vienas svarbiausių simbolių Japonijoje, simbolizuojantis besikeičiantį gyvenimo ciklą. Gėrėjimosi sakurų žiedais šventė Japonijoje vadinama hanami – pažodžiui „žiedų žiūrėjimas“. ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This