KKKC Meno kiemo dirbtuvėse – trys nauji rezidentai

Kultūra

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre (KKKC) prasidėjo šių metų Meno kiemo dirbtuvių rezidencijų programa. Visus metus trys grafikos, tapybos, fotografijos, dizaino, architektūros ir tarpdisciplininio meno kūrėjai įgyvendins asmeninius projektus, bendraus su vieto bendruomenėmis, rengs įvairias kūrybines ir meistriškumo dirbtuves.

Viena išrinktųjų, laimėjusi naujų rezidentų atranką KKKC Meno kiemo dirbtuvių rezidencijoms užimti – jaunosios kartos menininkė Urtė Jasenka. Rezidavimo laikotarpiu U. Jasenka ves vaizduotės lavinimo dirbtuves vaikams ir suaugusiesiems. Jų dalyviai galės be jokių griežtų taisyklių lieti akvarelę, kurti abstrakcijas ir mėgautis procesu negalvodami apie rezultatą ar atlikto darbo kokybę.

„Norėčiau, kad žmonės atsipalaiduotų ir savęs nenuvertintų“, – mintimis dalijasi menininkė.

Išdžiūvus akvarelei dalyviai pasiims tamsius markerius ar pieštukus ir, pasitelkę vaizduotę, esamuose darbuose ieškos jau konkrečių vaizdinių, o atrastus objektus išryškins naujomis priemonėmis.

Kūrėja neslepia, kad šis procesas kiek primena vaikystę, tačiau jis esą ne tik lavina mąstymą bei skatina naujų idėjų atsiradimą, bet ir suteikia galimybę geriau pažinti save.

Sėkmė reziduoti Meno kiemo dirbtuvėse nusišypsojo ir menininkui Edgarui Janušauskui. Jo kūryba apima dailę, dizainą, architektūrą, tarpdisciplininį meną, grafiką, fotografiją, amatus ir išradimus. Rezidavimo laikotarpiu KKKC E. Janušauskas ves edukacinius užsiėmimus moksleiviams. Kūrybinių dirbtuvių metu jis ne tik išmokys vaikus kurti brėžinius, bet ir, naudojantis profesionaliomis programomis, paversti juos 3D modeliais. Dirbtuvėse bus galima 3D spausdintuvu pasigaminti unikalius kiberpanko stiliaus pakabukus su integruota elektronika.

E. Janušauskas pagrindine veiklos užduotimi įvardija naujos kartos mokomųjų įrankių sukūrimą, kurie leistų daugiau laiko skirti 3D modelių dizainui ir spausdinimui. Pasak menininko, šiandien įrankiai dar yra prototipų stadijos, todėl nuolatos ieškoma būdų juos testuoti, patobulinti ir pritaikyti kitose srityse, tokiose kaip dizainas, architektūra ar fotografija.

Trečioji meno kiemo rezidentė – gerai žinoma menininkė Žaneta Jasaitytė-Bessonova. KKKC rezidavimo laikotarpiu Ž. Jasaitytė-Bessonova kvies miesto bendruomenę į grafikos kūrybines dirbtuves, kurių tematika įvairi: „Mano miestas Klaipėda“ (linoraižinys), „Monotipijos laisvumas“, „Aš ir mano medis“ (mišrios technikos), pakabukų „mumiukų“ kūrimas (linoraižinio atspaudas ant tekstilės). Menininkės dirbtuvėse galės dalyvauti skirtingų grupių žmonės, taip pat specialiuosius poreikius turintys vaikai.

Ž. Jasaitytė-Bessonova šiuo metu kuria grafikos atspaudų ciklą, kuriame persipynusios kūno linijos, šviesos bei grafikos atspaudai ant audinio ir erdvinių objektų. Kūrėjai ypač svarbu, kad tarp jos parodų lankytojų būtų ir vaikų. Siekdama sužadinti jaunųjų žiūrovų susidomėjimą, menininkė svarsto sukurti ir liečiamų darbų.

KKKC Meno kiemo dirbtuvėse kūrybinę veiklą vykdo ir susitikimus su vietos bendruomene rengia ne tik pradedantieji, bet ir ilgametę patirtį turintys kūrėjai, menininkai, ir net sąjungos. Pirmoji sąjunga, savo kūrybinę veiklą Meno kieme pradėjusi dar 2021 m. – Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyrius. Meno kiemo dirbtuvėse rezidentai įsirengė fotolaboratoriją, į kurią kviečia visus fotografijos meno mėgėjus.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Rengiama Urtės Jasenkos parodos garso dienoraščio perklausa

Nuo 2023 m. rugsėjo Klaipėdos skulptūrų parke eksponuojama menininkės Urtės Jasenkos grafikos darbų, stiklinių paminklų paroda „Atmintis“. Ši ekspozicija skirta ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Kultūra

Skulptūrų parke - grafikos darbų paroda „Atmintis"

Nuo penktadienio Klaipėdos skulptūrų parke, Atminties labirinte (parko dalis prie Trilapio gatvės), eksponuojama jaunos menininkės Urtės Jasenkos grafikos paroda „Atmintis“. ...
2023-09-07
Skaityti daugiau

Švietimas

Praūžė KKKC inicijuota stovykla vaikams

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras (KKKC) kartu su kūrybiškumo akceleratoriumi „Vivita Lithuania“ antrus metus iš eilės organizavo stovyklą 8-12 m. vaikams ...
2023-08-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This