Į Klaipėdą grįžta Baltijos SGD ir dujų forumas

Verslas

Birželio 7-8 dienomis Klaipėdoje vyks antrasis Baltijos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) ir dujų forumas. Uostamiestyje susibursiantys didžiausių regiono ir Europos valstybių energetikos bendrovių atstovai, ekspertai ir sprendimų priėmėjai šiemet susitelks į energetinio saugumo, bendradarbiavimo, energetikos ateities bei klimato kaitos valdymo temas.

Pasak renginio moderatoriaus, nepriklausomo dujų ir SGD terminalų konsultanto David Ledesma, didžiausias dėmesys forumo metu šiemet ir bus skiriamas energetinei nepriklausomybei.

„Europos dujų ir SGD rinkos dalyviai, siekdami didinti energetinę nepriklausomybę nuo Rusijos, šiuo metu susiduria su rimtais iššūkiais. Tiekimo saugumas, augančios dujų kainos – vieni svarbiausių klausimų bene visos Europos politikų darbotvarkėse. Šiomis temomis, įskaitant ir papildomos infrastruktūros poreikį, prekybą dujomis ir SGD bei reguliacinės aplinkos svarbą, planuojame diskutuoti su forumo dalyviais, tarp kurių – nemažai įtakingų energetikos sektoriaus ekspertų“, – teigia D. Ledesma, Oksfordo energetikos studijų instituto mokslinis bendradarbis, energetikos ir strategijos konsultantas.

Forume dalyvausiantys regiono valstybių institucijų, energetikos bendrovių, perdavimo sistemų operatorių atstovai bei įvairių sričių ekspertai taip pat skirs dėmesio tarpvalstybinių ryšių ir tarpusavio bendradarbiavimo energetikos srityje stiprinimui.

„Simboliška, kad Baltijos SGD ir dujų forumas vyksta Klaipėdoje – strategiškai svarbiame skystųjų energijos produktų ir dujų terminalų paslaugų centre, kuris, prasidėjus karui, tapo sektinu pavyzdžiu kitoms Europos valstybėms. Europoje veiklą pradedant naujiems SGD terminalams, sparčiau vystant tarpvalstybines dujotiekių jungtis bei diegiant atsinaujinančios energetikos technologijas, privalome glaudžiau bendradarbiauti su partneriais siekiant užtikrinti energetinę nepriklausomybę ir greitesnę energijos tiekimo ir vartojimo transformaciją“, – forumo tikslus įvardija „Klaipėdos naftos” generalinis direktorius Darius Šilenskis.

Dviejų dienų forumo programa sutelkta ne tik į su gamtinių dujų verslu susijusias temas, tačiau ir į nepriklausomos bei tvarios energijos tiekimo grandinės kūrimą. Energetikos pramonės atstovai antrą renginio dieną skirs žaliosios energetikos temoms – bus tariamasi, kaip Baltijos regionas gali pasiekti nulinių emisijų tikslą 2050-aisiais.

„Pakeliui į klimatui neutralią ateitį reikės investuoti į atsinaujinančios energijos gamybą ir vartojimą, o pereinamuoju laikotarpiu rasti būdus taršiausias energijos rūšis pakeisti gamtinėmis dujomis. SGD infrastruktūra ir toliau išliks kritiškai svarbi energetinio virsmo etape, o ateityje tikimės sėkmingo esamos infrastruktūros panaudojimo ją pritaikant bio ar sintetinio metano krovai“, – pažymi D. Šilenskis.

Forumas kvies išsamiau susipažinti su šiais alternatyvios energetikos sprendimais bei diskutuoti apie klimatui neutralios energijos tiekimo grandinės kūrimo galimybes Baltijos šalyse.

1 Comment

  1. gediminas

    Na cia tau jau pribezdeta,ojei ojei

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Rengs specialistus SGD terminalui

Trečiadienį tarptautinė energijos terminalų operatorė AB „KN Energies“ (KN), suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivo-saugyklos „Independence“ techninė operatorė UAB „Hoegh ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

ELTA

Sutarė bendradarbiauti stiprinant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje

Aštuonių Baltijos jūros valstybių energetikos ministrai ir jų atstovai pasirašė Vilniaus deklaraciją dėl bendradarbiavimo plečiant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje. Ji ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pirmą kartą atlikta konteinerinio laivo bunkeravimo operacija

CMA CGM priklausantis konteinerinis laivas „Containerships Aurora“, prišvartuotas prie Klaipėdos konteinerių terminalo (KKT) krantinės balandžio 9 d. buvo sėkmingai pripildytas ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This