Turkijos prezidento sankryžos

Nuomonės

Rytas Staselis
2023-06-01

Komentarų: 0

Ar tikrai diktatorių stuburas yra neišpasakytai tvirtas? Klausimas – vertas šimto eurų.

Ko gero, diduma tarptautiniais reikalais besidominčios auditorijos prisimena, kad pernai, prasidėjus Rusijos ir Ukrainos karui, dvi Šiaurės Europos valstybės – Švedija ir Suomija – nusprendė spjauti į savo tradicinį, daugeli dešimtmečių deklaruotą beigi puoselėtą neutralitetą ir pasiprašė į Šiaurės Atlanto sutarties organizaciją (NATO). Tačiau tokiam šių šalių norui pasipriešino Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, sakęs, kad abi šalys siekdamos narystės turėtų peržiūrėti savo požiūrį į tuos Turkijos piliečius, kuriuos jų gimtinė laiko teroristais ir kurie Suomijoje bei Švedijoje rado politinį prieglobstį.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas. tccb.gov.tr nuotr.

Prie Turkijos šiuo klausimu ėmė šlietis Vengrija, kuri neturi jokio intereso dėl Turkijos kurdų padėties ar opozicijoje esančių turkų aktyvistų. Greičiau dėl to, kad eilinį kartą įsiteiktų Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui. Nes šį NATO bloko tema iškart siunčia į apopleksiją, o Suomija su Švedija bloką gali tik sustiprinti.

Galų gale Suomija į NATO praslydo. Dėl Švedijos, nepaisant itin intensyvių diplomatų pastangų, p. Erdoganas užsispyrė it ožys.

Pernai buvo spėliojama, kas lemia tokią Turkijos prezidento poziciją: kažkoks ilgalaikis interesas ar tiesiog vienas jo rinkimų kampanijos (II rinkimų turas p. Erdoganui pergalingai baigėsi paskutinįjį savaitgalį) punktų, kurie gali būti pamiršti tuojau rinkimams pasibaigus?

Atsakymo ilgai laukti nereikėjo. Savaitės pradžioje po rinkimų p. Erdoganui paskambinęs JAV prezidentas Joe Bidenas jį pasveikino ir pasiūlė įsivaizduoti politines svarstykles: Turkijai reikia JAV gamybos karo aviacijos (pirmiausiai ketvirtosios kartos naikintuvų F-16), o JAV yra itin suinteresuotos ne tik Suomijos, bet ir Švedijos naryste NATO. Ponas Erdoganas dabar turi apie ką mąstyti.

Prieš keletą metų, po to, kai Ankara, nepaisant partnerių įspėjimų, nusipirko rusišką priešlėktuvinės gynybos kompleksą S-400, JAV pašalino Turkiją iš naujausio penktosios karto amerikietiško naikintuvo F-35 programos. Nors šiuos lėktuvus dabar jau eksploatuoja keletas NATO šalių Europoje. Taip pat ir tradicinė Turkijos oponentė kaimynystėje – Graikija.

Ekspertų tvirtinimu, gavę iš Rusijos S-400 turkai nesiėmė jo integruoti į šalies gynybos sistemą, o laiko kažkur sandėliuose. Pasipiktinusi visai nepartnerišku JAV politiniu spaudimu dėl šios problemos Ankara žadėjo iš Maskvos įsigyti dar vieną tokį kompleksą, tačiau Rusijos karai Sirijoje ir Ukrainoje privertė suabejoti, ar iš tikrųjų tokios rusiškos sistemos „neturi analogų pasaulyje”, kaip jas pristato oficialūs Kremliaus pareigūnai.

Iš p. Bideno pasiūlyto svarstyklių turinio galima spėti, kad F-35 naikintuvų klausimą Turkijai JAV užšaldė ilgam. Ir dabar galimybė amerikietiškos karo aviacijos įsigyti turkams yra maždaug tokia: parodykite, kaip labai norite gauti amerikietiškų F-16 (Turkijoje iki šiol buvo gaminami F-16 pagal
licenciją) greičiau, nei galimai šiemet juos gaus Ukraina. Esą, jūs žinote, ką dėl to privalote padaryti.

Dėl šių aplinkybių negalime atmesti prielaidos, kad liepą, Vilniuje vykstant NATO viršūnių susitikimui, Švedija jau bus bloko narė. Gali būti, kad Vilniuje apie tai bus oficialiai paskelbta.

Dar yra įdomu, ar JAV tokiais pasirinkimais pavyks p. Erdoganą išmušti iš Kremliaus šeimininko gerbėjų būrio. Turkijos lyderis yra gerokai įklimpęs ir šioje pusėje. Viena vertus rinkimų kampanijos metu savo rinkėjams pažadėjęs tam tikrą laiką rusiškas dujas tiekti nemokamai. Kita vertus, ekspertų vertinimu, Rusijos sutikimas porai mėnesių pratęsti ukrainietiškų grūdų susitarimą buvo sąmoningas Maskvos paramos p. Erdoganui rinkimuose veiksmas. Užtikrindama Ukrainos grūdų tiekimą pasaulio rinkoms Ankara turi apčiuopiamos finansinės naudos.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

ELTA

Lietuvos karo laivas dalyvauja tarptautinėje operacijoje Baltijos jūroje

Lietuvos kariuomenė (LK) praneša, jog nuo pirmadienio Lietuvos karo laivas „Skalvis“ dalyvauja Baltijos jūroje vykstančioje tarptautinėje sprogmenų paieškos ir naikinimo ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Nuomonės

Niūri karo nuojauta Artimuosiuose Rytuose

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį (balandžio 13-14 d.) raketinės atakos, kurią surengė Iranas prieš Izraelio valstybę, metu nuo keturių iki ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This