Jauno teatro dienoms pasibaigus: kur pasuks jaunųjų aktorių keliai?

Kultūra

14 premjerų per savaitę – tokiu maratono greičiu pralėkė 11-asis festivalis „Jauno teatro dienos“ (JTD). Festivalyje pristatytus spektaklius pamatė per 2000 žiūrovų, premjerose lankėsi ir įvairių regioninių Lietuvos teatrų atstovai, ieškantys, kokiais naujais darbais praturtinti savo teatrų repertuarą.

Eglės Sabaliauskaitės nuotr.

Klaipėdos jaunimo teatro organizuojamas festivalis šiemet visą dėmesį skyrė jauniausiai Lietuvos teatro kartai – studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA) baigiantiems aktorinio meistriškumo studentams. Festivalis suteikia progą susipažinti su dar mažai matytais aktorių veidais ir vardais, kurie netrukus pasklis po Lietuvos teatro scenas ir kino aikšteles.

„Nesinori mėtytis tuščiomis frazėmis ir romantizuoti jaunosios aktorių kartos, manau, mes labai panašūs į anksčiau studijas baigusius kolegas. Esame laisvi, drąsūs, nebijome ieškoti ir klysti. Mūsų kurse daug į kino ir muzikos industrijas orientuotų žmonių, esame tikrai muzikalūs – dauguma valdo bent po vieną instrumentą“, – sako JTD dalyvis, studijas LMTA Klaipėdos fakultete baigiantis aktorius Aurimas Bareikis.

Vienas pagrindinių festivalio tikslų – pasirūpinti, kad ilgą kūrybinį procesą nuėję diplominiai jaunųjų profesionalų spektakliai neliktų dulkėti lentynose, o rastų savo vietą skirtingų teatrų repertuaruose. Derybos su teatrų vadovais dar tęsiasi – birželio pabaigoje paaiškės, kurie studentų darbai ir kokiuose teatruose tęs savo gyvenimą.

„Kiekvienas kuriantis žmogus į darbą įdeda dalį savęs – sau svarbias patirtis, klausimus, ieškojimus. Kūrinys tampa svarbus, tikiesi, kad jis palies nors vieną žiūrovą, kad spektaklis nugyvens savo gyvenimą. Dauguma JTD pristatytų spektaklių buvo repetuojami mažiausiai metus, labai džiugu, jog yra teatro žmonių, kuriems rūpi jaunų kūrėjų darbai. Esame dėkingi už tokį palaikymą“, – sako šiemet studijas LMTA baigianti aktorė Gabija Bargailaitė, jau sukūrusi pagrindinį vaidmenį Venecijos kino festivalyje Auksiniu liūtu apdovanotame režisieriaus Lauryno Bareišos filme „Piligrimai“.

Po festivalio skėčiu pristatytus 14 premjerinių darbų režisavo Valentinas Masalskis ir Paulius Pinigis, taip pat ir patys studentai – Luka Švėgždaitė, Lina Židonytė, Paulius Oficerovas. JTD organizatoriams svarbu, kad studijas LMTA Klaipėdos fakultete baigiantys aktoriai, beprasidedant jų savarankiškai karjerai konkurencingoje srityje, gautų taip trūkstamą profesionalų palaikymą.

Festivalio „Jauno teatro dienos“ rudenį laukia ir antrasis etapas – įvairių kartų aktorių profesinio meistriškumo dirbtuvės su kviestiniu režisieriumi. Daugiau informacijos www.jtd.lt

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Klaipėdos jaunimo teatras kviečia į premjerą - monospektaklį „Švyturys"

Klaipėdos jaunimo teatras pristato premjerą monospektaklį „Švyturys“. Balandžio 12 dieną, penktadienį, Klaipėdos Kultūros fabrike Pauliaus Pinigio režisuotame spektaklyje pirmą kartą ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Veidai

Samanta Pinaitytė: „Klaipėdoje menininkams tobula terpė kurti – nėra skubėjimo, milžiniškos konkurencijos"

Aktorė Samanta Pinaitytė Klaipėdos dramos teatre vos keleri metai. 2021 m. įsijungusi į šio teatro aktorių trupės gretas ji spėjo ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

„Auksinių scenos kryžių" apdovanojimuose - klaipėdiečių triumfas (papildyta)

Tarptautinę teatro dieną, trečiadienio vakare, Klaipėdos dramos teatre vykusioje „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremonijoje iš 17 nominacijų net 6 „Auksiniai ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This