Klaipėdos tarybos nariai uždirbtų beveik 900 eurų: laikas balotiruotis!

Nuomonės

„Atvira Klaipėda” dar gerokai prieš Andriaus Tapino sukeltą vadinamąjį čekiukų skandalą paskelbė, kiek pernai uždirbo Klaipėdos miesto tarybos nariai.

Nenuostabu, kad šis rašinys jokio rezonanso visuomenėje nesukėlė, mat mūsų miesto politikų gautas atlygis – juokingai menkas, lyginant su kai kurių kitų miestų tarybos narių iššvaistytais biudžeto pinigais.

Dėl to socialiniuose tinkluose kilęs viešas linčo teismas pasitarnavo atitinkamų visuomenės narių mėgiamo posakio „Visi jie – vagys” populiarinimui, pamiršus, jog kolektyvinę atsakomybę propaguoti mėgo toks „draugas” Stalinas, o net žmogų nužudžiusiam kaltinamajam iki įsiteisėjusio teismo sprendimo taikoma nekaltumo prezumpcija. Šiuo atveju tarybos nariai buvo a priori apkaltinti in corpore.

Tačiau tai jau – vakarykštė diena, o šiandieną turime pirmą Seimo narių pritarimą pataisytam Vietos savivaldos įstatymui, pagal kurį miesto tarybos nariams būtų taikomas fiksuotas atlyginimas, lygus penktadaliui tos tarybos mero algos, atsisakant kanceliarinių išmokų.

Nieko sau biudžeto pinigų taupymas! Pernai buvusio Klaipėdos mero vidutinis atlyginimas buvo 4471 eurai. Vadinasi, jei toks pat išliktų ir dabartinio mero (nors tikėtina, kad jis dar kils), klaipėdiečiai tarybos nariai gautų net 894,2 eurus! O ką bekalbėti apie komitetų ir komisijų pirmininkus bei jų pavaduotojus, kuriems tas atlygis būtų dar didesnis. Plius įstatyme numatyta galimybė tarybos nariui gauti jo darbui būtinas priemones.

Tik priminsiu, jog tarybos nariai nėra etatiniai savivaldybės darbuotojai (vis dar pasitaiko, jog to nežino net kai kurie aukštuosius mokslus baigusieji, deja), jie turi savo etatines pareigas pačiose įvairiausiose darbovietėse. Tad antras atlyginimas prie padorios algos už sudalyvavimą kartą per mėnesį vykstančiame tarybos posėdyje bei kelis kartus komitetų posėdžiuose – labai gardus kąsnelis, ką bekalbėti apie biudžeto pinigų švaistymą. Tą akcentavo ir kelių mažesnių rajonų merai, pastebėję, jog jų biudžetams tai būtų nepakeliama našta.

Belieka tikėtis, jog iki galutinio balsavimo Seime Vietos savivaldos įstatymas visgi bus pakoreguotas, sumažinant atlygio tarybos nariams procentą bent jau perpus arba jį išskaidant pagal miestų ir rajonų dydį.

Kitu atveju, pvz., bibliotekininkams, kultūros darbuotojams ar net ir daliai žurnalistų apsimokėtų mesti savo darbus ir „persikvalifikuoti” į vietos politikus, kurie už kelias dienas per mėnesį paknapsėjimo posėdžiuose gautų net didesnį atlygį, nei tokiam specialistui mokama mėnesį ariant pagrindiniame savo darbe…

8 Comments

  1. Taip taip

    Tai, o kaip galvojate, ko visi taip veržiasi į tą tarybą? Dėl pažinčių, savų projektų protegavimo ir pinigų.

    Reply
    • Bedugnė

      Dabar veršis į Tarybą , ypač be profesijos nevykėliai, beraščiai, mitinguojantys kasdien…. Ar verta ta Žemaitaičio sąraše atsiradusi beraštė barmenė tokio atlygio? Net nebe juokinga. Tapinas gal norėjo, kaip geriau pasirodyti prie rinkimus, ir pakišo mums.. KIAULĘ!

  2. Karol

    Kaip visada autorės tekstas atstumiantis. Menka čia žurnalistika.

    Reply
  3. I am

    Kam jie reikalingi?…
    Nuostolis. Bet kad jų neliktų, reikia keisti Konstituciją.

    Reply
  4. Rasa

    Pirmiausia jie turi pradėti atsiskaitinėti Rinkėjui! Bendrauti su juo , atsiliepti, atsakyti į paklausimus… Dirbti, teikti pasiūlymus, lankyti posėdžius. Už „patupėjimą ir tik posėdžių lankymą mokėti visiškas absurdas, NESKUBĖKIME to daryti, kai nėra jokių kriterijų, kaip ir pagal ką Tarybos politiko darbą vertinti.

    Reply
  5. Anonimas

    Į rankas ar ant popieriaus?

    Reply
    • I

      rankas

    • Romualdas

      Tai prašom „žurnalistas” ir persikvalifikuotite 🙂 😀 Aš, kaip mokesčių mokėtojas, sutinku priimti į darbą ir mokėti atlyginimą. Labai keista, kas ir kokiais tikslas vedinas, gali „knapsėti” taryboje be „atlyginimo”? Pasiskaityk „žurnalistas” pradžiai Wėberi, pradžiai bent jau iš Wikipedia, nes kaip matosi, studijų laikų kažkur esate „praknapsėję” paskaitą https://lt.m.wikipedia.org/wiki/Max_Weber

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Siūloma pratęsti draudimą retransliuoti rusiškus ir baltarusiškus TV kanalus

Vyriausybė pritaria siūlymui pratęsti draudimą retransliuoti Rusijos ir Baltarusijos kanalų programas. Šiuo metu numatyta, kad pastarasis ribojimas galioja iki 2024 ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Arvydas Pocius vadovaus Seimo komitetui

Seimas antradienį apsisprendė buvusį kariuomenės vadą, Klaipėdoje išrinktą konservatorių Arvydą Pocių skirti Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininku. Už ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Politika

1 ir 2 centų monetos išliks?

Ketvirtadienį Seimas priėmė Atsiskaitymų grynaisiais pinigais sumų apvalinimo įstatymą ir lydimųjų teisės aktų pakeitimus, kurie nuo 2025 m. gegužės 1 ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This