Klaipėdos universiteto mokslininkei – prezidento Valdo Adamkaus gamtosauginė premija

Aplinkosauga

Birželio 5-ąją, Tarptautinę aplinkos apsaugos dieną, Prezidentūroje įvyko prezidento Valdo Adamkaus gamtosauginės premijos įteikimo ceremonija. Premija šiemet buvo įteikta Klaipėdos universiteto (KU) mokslininkei, išradėjai, profesorei dr. Tatjanai Paulauskienei už inovatyvių ir aplinkai draugiškų technologijų, skirtų naftos teršalų valymui iš vandens, kūrimą ir kitus pasiekimus.

Renginyje sveikinimo žodį tarė prezidentas Gitanas Nausėda. Jis priminė, jog premija pavadint Valdo Adamkaus vardu neatsitiktinai, pagerbiant jo pasiekimus aplinkosaugos srityje, ir pabrėžė, jog nors aplinka rūpintis šiandien yra madinga, šis rūpestis turėtų išlikti amžinas.

„Gerai, kad tai tapo populiaru, bet kartais populiarūs dalykai šiandien prisimenami, o rytoj pamirštami. Aplinka negali būti tokia mada. Mūsų įsipareigojimas aplinkai turi būti amžiams – tai bus nuolatiniai namų darbai, kuriuos turėsime atlikti, kad užtikrintume gyvenimą ne tik sau, bet ir savo palikuonims“, – sakė valstybės vadovas, pastebėjęs, jog išrinktoji laureatė gali tapti puikiu įkvėpimu jaunimui, paskatinti sekti jos pavyzdžiu.

Premijos įteikimo ceremonijoje kalbėjo ir prezidentas Valdas Adamkus, pasidžiaugęs, kad dėmesys gamtosaugai sukūrė gražią tradiciją teikti kasmetinę premiją.

Roberto Dačkaus (Prezidentūra) nuotr.

„Saugodami aplinką, visada turės kartu dirbti mokslo centrai ir universitetai, valstybinės įstaigos ir visuomeninės organizacijos. Ir, žinoma, talentingi mokslininkai – tokie, kokią šiandien sveikiname. Profesorė Tatjana Paulauskienė ir jos pastangos padėti pasauliui tapti švaresniam, saugoti mūsų Baltiją, padėti pasauliui spręsti aplinkosaugos klausimus. Daug metų tokie rūpesčiai buvo mano tiesioginis darbas. Todėl kreipiuosi į Tatjaną su nuoširdžia pagarba kaip į pačią tikriausią kolegę: ačiū jums už tai, ką darote. Ir ačiū visiems, kurie šiuo rūpesčiu dalijasi su jumis”, – sakė V. Adamkus.

Ceremonijoje dalyvavo vienas iš premijos komiteto narių, eurokomisaras Virginijus Sinkevičius. Jo teigimu, laureatės vizija dėl Baltijos jūros – itin įkvepianti.

„Ta vizija apima pirmiausia sukurti švarią ir saugią aplinką – po dvidešimties metų turėti sveiką Baltijos jūrą“, – sakė V. Sinkevičius.

Skulptoriaus Kęstučio Dovydaičio statulėlę iš prezidento Valdo Adamkaus rankų atsiėmusi premijos laureatė padėkos žodyje išreiškė viltį, kad darbai aplinkosaugos srityje atneš didelę naudą visai Europai.

„Prieš keletą metų visa Europa, įskaitant ir Lietuvą, pasirinko žaliąją kryptį ir ambicingą siekį iki 2050 metų tapti klimatui neutraliu kontinentu. Aš tikiu, kad bendromis pastangomis mes sukursime švarią ir saugią aplinką, o Baltijos jūra bus sveika, jungianti regionus ir užtikrinanti žmonių gerovę“,– kalbėjo premijos laureatė, kurią apdovanojimui nominavo Klaipėdos universiteto Jūros technologijų ir gamtos mokslų fakultetas.

Roberto Dačkaus (Prezidentūra) nuotr.

Už palaikymą ji dėkojo ir KU bendruomnei, ir komandos nariams, ir šeimai.

Vienas iš premijos steigėjų, Prezidento V. Adamkaus bibliotekos-muziejaus direktorius Arūnas Antanaitis, pažymėjo, jog šis įvertinimas yra paremtas Jungtinių Tautų teikiamais apdovanojimais „Champions of the Earth“ („Žemės čempionai“), kurie skiriami asmenims, jų grupėms ir institucijoms, kurios transformuoja ekonomiką kurdamos naujas ir tvarias technologijas, kovoja su neteisingumu aplinkosaugos srityje, gina gamtinius išteklius ir kuria tvaresnę ateitį.

„Valdo Adamkaus premija yra teikiama už asmens nuopelnus Lietuvos aplinkosaugai ir pastangas pagerinti ir atstatyti šalies gamtinę būklę. Kasmet mes laukiame nominacijų mokslo, visuomenės, politikos ir verslo srityse. Šiemet premija skiriama prof. T. Paulauskienei už inovatyvių ir aplinkai draugiškų technologijų, skirtų naftos teršalų valymui iš vandens, kūrimą, ekologinį visuomenės švietimą, bei už pasiekimus ir lyderystę ekologijos ir aplinkotyros mokslų srityje“, – pabrėžė A. Antanaitis.

Šiemet iš viso buvo nominuota 16 asmenų, o laureatei bus įteikta 5000 eurų bei skulptoriaus Kęstučio Dovydaičio skulptūra.

Prezidento Valdo Adamkaus gamtosauginę premiją įsteigė Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus ir JAV esantis Danos Gedvilienės fondas. Jo valdytojas ponas Gabrielius Gedvila ilgesniam premijos gyvavimui paskyrė 100 tūkst. JAV dolerių. D. Gedvilienės fondą globoja Lietuvių fondas.

Laureatą renka premijos komitetas, sudarytas iš autoritetingų aplinkosaugos, mokslo ir kultūros atstovų.

1 Comment

  1. Sveikinimai

    Nuoširdžiausi sveikinimai. Gera kai Klaipėda turi tokių protingų ir iškilių žmonių.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Apie rinkimus - nė žodžio*

Žinia, prasidėjus rinkimų į prezidentus vajui, dabartinis iš Klaipėdos kilęs šalies vadovas kone kas antrą dieną ėmė lankytis vis kitoje ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

ELTA

Virtualioje platformoje ragina užduoti klausimus kandidatams į prezidentus

Iki prezidento rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ nuo antradienio gyventojus kviečia šalies vadovo posto ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

ELTA

Likus mažiau nei mėnesiui iki prezidento rinkimų – pokyčiai reitingų lentelėje

Iki šalies vadovo rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, reitingų lentelėje – pokyčiai, vertinant kandidatų į prezidentus lyderius. Kaip rodo naujausia ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This