Parodų rūmuose – Fluxus video archeologija ir radiniai. Draugai apie Jurgį Mačiūną

Kultūra

Klaipėdos parodų rūmuose birželio 9 d., penktadienį, 18 val., atidaroma paroda „FLUXUS VIDEO ARCHEOLOGIJA IR RADINIAI. DRAUGAI APIE JURGĮ MAČIŪNĄ“, kuratorė – Laima Kreivytė. Po parodos atidarymo vyks ekskursija ir performanas.

Jurgis Mačiūnas ir Jonas Mekas yra stulpai, ant kurių stovi demokratiško, visiems prieinamo, laisvo ir žaismingo šiuolaikinio meno pamatai. Nors pastaruoju metu visame pasaulyje surengta daugybė parodų, išleista knygų ir straipsnių, tačiau vis dar įmanoma rasti niekur nematytos archyvinės medžiagos. Ypač jei ja dalijasi menininkas ir ilgametis Jono Meko bendražygis Arūnas Kulikauskas. Jis kviečia pasinerti į Fluxus video archeologiją ir patiems mintyse montuoti savo istoriją. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre vyksta šio videoarchyvo pasaulinė premjera kartu su Jono Meko vizualiųjų menų centro kolekcijos eksponatais.

Video archyvą sudaro A. Kulikausko filmai ir jam dovanoti Jono Meko daiktai. Kartu su archyviniais Fluxus eksponatais ir postfluxiniais artefaktais jie sudaro galingą chorą, kuriame solisto partiją atlieka vis kitas menininkas. Svarbiausia parodos dalis – videofilmai, filmuoti 2000 metais Niujorke, dokumentuojant istorijas ir atsiliepimus apie Jurgio Mačiūno asmenybę, draugus ir veiklą.

Tuo metu į Niujorką iš Lietuvos buvo atvykęs rašytojas Tomas Sakalauskas, kuris rinko medžiagą savo knygai apie Jurgį Mačiūną („Žiūrėjimas į ugnį: Jurgio Mačiūno, Fluxus kūrėjo gyvenimas“, Vilnius: Baltos lankos, 2002), o susitikti ir prakalbinti svarbius meno pasaulio žmones jam padėjo Jonas Mekas ir A. Kulikauskas.

Parodoje eksponuojami ir asmeniniai Jono Meko daiktai iš A. Kulikausko archyvo: viena iš J. Meko Bolex kamerų, dvi kėdės, ant kurių sėdėdamas jis sumontavo beveik visus ankstyvuosius savo filmus, video kamera, paversta fotoobjektu, Meko sūnaus Sebatijono žaislas Cookie Monster su savo istorija, kurią galima sužinoti iš A. Kulikausko arba tiesiogiai paklausus žaislo.

Kartu pristatomi Jurgio Mačiūno filmuoti portretai (film stills) iš sustabdytų Jono Meko filmo „Zefiro Torna“ ir kitų kino juostų kadrų. Fluxus kolekcijos artefaktai, paveikslai, Jono Meko daiktai ir daugiau kaip dešimties valandų video medžiaga leidžia pasinerti į tai, ką Michelis Foucault vadino „žinojimo archeologija“.

Paroda veiks iki liepos 9 d.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Neregių kurtą performansą rodys Klaipėdoje

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių bendruomenės nariai antrus metus kviečia į garso spektaklį „eiti į pat vidurį“. Netikėtų garsovaizdžių pasakojimas tamsoje, ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Kultūra

Kviečia paroda „Gilūs paviršiai“

Vasario 23 d., penktadienį, 17.30 val., Klaipėdos parodų rūmuose atidaroma Eglės Kontrimienės-Degutis tapybos paroda „Gilūs paviršiai“. Joje bus eksponuojami darbai ...
2024-02-19
Skaityti daugiau

Kultūra

Kviečia registruotis į KKKC slemą

Vasario 24 d., šeštadienį, 17.30 val., Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) parodų rūmuose įvyks pirmosios KKKC Slemo varžytuvės. Slemo pamatas ...
2024-02-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This