Prano Domšaičio galerijoje – „Scenos divoms“ skirti renginiai

Kultūra

Prano Domšaičio galerijoje iki liepos 23 d. veikia paroda „Scenos divos“, atskleidžianti įvairių kartų menininkių kūrybos ir gyvenimo istorijas. Birželio mėnesį galerijoje vyks du parodai skirti renginiai: birželio 10 d., šeštadienį, 18 val. rengiamas perkusininko Arkadijaus Gotesmano koncertas „Muzika neegzistuojančiam baletui“, o birželio 15 d., ketvirtadienį, 18 val., parodos kuratorė dr. Ramutė Rachlevičiūtė kviečia kartu pasivaikščioti po ekspozicijos sales ir paklausyti istorijų apie į „Scenos divų“ kolekciją patekusias menininkes bei jas įamžinusius kūrėjus.

A. Gotesmano solinė kompozicija mušamiesiems „Muzika neegzistuojančiam baletui“ buvo inspiruota pačių instrumentų. Grakštaus ir tarsi nepastebimo rankų grojimo šluotelėmis, lazdelėmis, kurios sukuria dviejų šokančių figūrų iliuziją. Šio proceso ir žaismo metu gimsta savitas muzikinis pasakojimas – muzika neegzistuojančiam baletui. Baletui, kuris kuriamas čia ir dabar.

Menotyrininkės R. Rachlevičiūtės kuruojamoje parodoje eksponuojama Lietuvos scenos menininkių: dramos aktorių, operos ir baleto solisčių portretų kolekcija. Kai kurie kūriniai – gerai žinomi ir atpažįstami, bet didesnę parodos dalį sudaro retai arba pirmą kartą eksponuojami darbai iš Lietuvos muziejų ir privačių rinkinių. Daugelis parodos šedevrų priklauso Lietuvos dailės aukso fondui.

Parodoje pristatomus įstabius scenos menininkių portretus kūrė daugybė žymių tapytojų – Kajetonas Sklėrius, Jonas Mackonis, Vytautas Ciplijauskas, Vladas Didžiokas, Petras Kalpokas, Kazys Šimonis, Sofija Veiverytė, Bronė Mingilaitė-Uogintienė, Adomas Jacovskis, Elena Nona Zavadskienė, Adolis Jonas Krištopaitis ir kt. Skulptūrinių scenos artisčių portretų sukūrė Vytautas Kašuba, Bronius Pundzius, Petras Deltuva ir kt.

Klaipėdos menininkų indėlis į šią parodą irgi nemažas: tai Juozo Vosyliaus sukurtas Nijolės Sabulytės portretas, Angelinos Banytės kurti Elenos Gaigalaitės portretai ar dar niekada nematytas Algirdo Taurinsko kūrinys „Nijolė Narijauskaitė ir Bronius Gražys“.

Birželio 15 d., ketvirtadienį, 18 val. ekskursija po parodą „Scenos divos“ su parodos kuratore menotyrinnke dr. R. Rachlevičiūte.

Renginiai nemokami.

Remia Klaipėdos miesto savivaldybė

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Pristato Algirdo Boso retrospektyvinę darbų parodą

Klaipėdos Prano Domšaičio galerija balandžio 19 d., penktadienį, 18 val., kviečia klaipėdiečius ir miesto svečius į Algirdo Boso parodos „Pusiaukelė“ ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Mums rašo

Moksleiviai originaliai paminėjo inžinerijos savaitę

Kovo mėnesį tradiciškai Klaipėdos Martyno Mažvydo progimnazijoje yra organizuojama inžinerijos savaitė, kurią vainikuoja išvykų ir edukacijų diena.  1-8 klasių mokiniai ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Kultūra

Prano Domšaičio galerijoje - paroda „Nuo Diurerio iki Rembranto"

Kovo 22 d. 18 val. Prano Domšaičio galerijoje atidaromos dvi parodos: „Nuo Diuerio iki Rembranto“ ir „Ar ji prisikels?“ Lankytojai ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This