Vaikų plokščiapėdystė gali turėti įtakos sąnariams vyresniame amžiuje

Sveikata

„X” formos kelių deformacija arba „genu valgum“ (lot. kelio skausmas) vaikystėje nustatoma maždaug 75 proc. mažylių nuo 3-ejų iki 5-erių metų amžiaus. Dažnu atveju tam įtakos turi pėdų kompensacinė pronacija (pėdos krypimas į vidų). 99 proc. šių atvejų susitvarko savaime, be papildomų medicininių priemonių apie 7-tus-8-tus gyvenimo metus.

Tačiau ką daryti tuomet, kai mažieji pradeda stovėti, tačiau jų pėdos yra plokščios arba keliai per toli vienas nuo kito ir priešingai?

„Ortopro“ klinikos vaikų ortopedas-traumatologas Aleksandras Žuk sako, jog dėl berniukų bei mergaičių, kurie negali stovėti suglaudę kulkšnių, nes jų keliai trukdo tai padaryti, kreipiamasi gan dažnai, o 40 proc., vaikų nuo 3-ejų iki 6-erių  metų pasireiškia ir plokščiapėdystė.

„Esant pronacijai, santykinai padidėja plokščiapėdystė, todėl vaikui, sulaukus 4-5 metų, rekomenduoju pasirodyti patikrai, ar nėra fiziologinės raidos sutrikimų. Ankstyvame amžiuje šių anomalijų dažniausia priežastis – silpnas kojų lankas, vadinamoji arka. Vaikui augant šis lankas vystosi ir stiprėja, todėl tėvai neturėtų per daug jaudintis dėl kelių ir pėdų problemų ankstyvame amžiuje, nes dauguma jų išsisprendžia savaime, lankui sustiprėjus“, – sako gydytojas.

Vis dėlto specialistas pastebi, kad daugėja paauglių, kuriems šios deformacijos neišnyko ir iš to vystosi laikysenos bei eisenos problemos.

„Tėvams dėl vaiko eisenos vertėtų sunerimti tuomet, kai jis yra vyresnis nei penkerių metų ir vis dar turi plokščiapėdystę arba jei plokščiapėdystė sukelia skausmą, diskomfortą ar neįprastą vaikščiojimo stilių. Tada būtina kreiptis į vaikų ortopedą – traumatologą, kad šis apžiūrėtų pėdas ir laiku padėtų mažajam pacientui“, – teigia „Ortopro“ klinikos vaikų ortopedas- traumatologas.

Specialios avalynės gamybą kompensuoja Valstybinė ligonių kasa

Vienas iš svarbiausių dalykų, kurį pataria gydytojas – nuolatinė fizinė veikla. Aktyviai judant stiprėja raumenys, sausgyslės ir kaulai, o tai padeda išvengti su eisena bei laikysena susijusių problemų. Taip pat mažyliai turėtų gauti pakankamai vitamino D, kuris stiprina imuninę sistemą, padeda palaikyti kaulų ir raumenų normalią būklę.

„Nemažiau svarbu pasirūpinti, jog vaikai neavėtų senų batų, taip pat nenešiotų kitų išaugtos avalynės, kadangi ši jau gali būti nudėvėta netinkamai. Reikėtų stebėti batų padus bei kuriose vietose atsiranda didžiausias nusidėvėjimas. Avalynės vidinio krašto nusidėvėjimas – tai pronacijos ar plokščiapėdystės požymis, kurio nereikėtų ignoruoti, – teigia gydytojas A. Žuk. – Vaikams, turintiems plokščiapėdystę arba „X“ pronaciją, reikėtų avėti specialius palaikančius batus, kurie suteiktų papildomą atramą ir stabilumą. Taip pat reikėtų rinktis batus su nesilankstančia ir tvirta kulno atrama, kadangi taip bus sumažintas kiekvieno žingsnio poveikis. Visuomet rekomenduoju dėvėti individualią ortopedinę avalynę arba naudoti įdėklus į batus. Tokios avalynės gamybą 100 proc. kompensuoja Ligonių kasa – tėvams tereikia kreiptis į vaikų gydytoją ortopedą-traumatologą, kad šis išrašytų siuntimą“.

„X” formos kelių deformaciją ir plokščiapėdystę vaikystėje lemia:

  • fiziologiniai veiksniai, susiję su vaiko normaliu augimu ir vystymusi;
  • paveldimumas, genetika;
  • raumenų disbalansas;
  • antsvoris, dėl kurio padidėja kelių ir pėdų apkrova;
  • kiti sutrikimai, pvz., rachitas (vitamino D trūkumas) ar artritas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Prezidentas siūlo papildomą NPD vaikus auginančioms šeimoms

Prezidentūra praneša, jog šalies prezidentas Gitanas Nausėda teikia Seimui Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo straipsnių pakeitimo įstatymo projektą, kuris parengtas ...
2023-10-23
Skaityti daugiau

Svarbu, Veidai

Nemokėdamas lietuvių kalbos šalyje esi tik svečias

26 metų klaipėdietė Katerina Berezovskaja 2022 metais įkūrė online mokyklą AmberLingua, kurioje moko lietuvių kalbos. Per tą laiką ji surado ...
2023-10-01
Skaityti daugiau

Mums rašo

Klaipėdos valdžios planas - miestas be vaikų

Jei kitų miestų valdžios norėtų „išstumti“ vaikus iš savo teritorijų, nuoširdžiai rekomenduočiau pažvelgti į Klaipėdos miesto pavyzdį. Jaunų šeimų „išstumimo ...
2023-09-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This