„Grigeo Klaipėda“ nuotekos kelia daug klausimų (atnaujinta)

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ nuotekas ėmusios valyti AB „Klaipėdos vanduo” atstovai sako, kad tik po dviejų mėnesių galės atsakyti į visus klausimus, tarp kurių yra ir itin drastiškas – ar jos negali pakenkti miesto valymo įrenginiams.

Miesto nuotekų valymo įrenginiai. Martyno Vainoriaus nuotr.

Ketvirtadienį vykusio miesto Tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto posėdžio metu AB „Klaipėdos vanduo” Nuotekų departamento vadovas Algimantas Jagnieškus teigė, jog nors „Grigeo Klaipėda“ pranešė derinanti ilgalaikės jos nuotekų valymo sutarties sąlygas, kol kas, bent jau iki kovo 14 dienos bus dirbama pagal vis pratęsiamą laikinąją sutartį.

„Reikia sukaupti duomenų bazę, jų nuotekos per mėnesį padarys ciklą, žinosime, kokios jos turi įtaką metatankams, biologinei daliai. Vakar paėmėme mėginius Minijos gatvėje, išvežėme į Vilnių. Dalį atliks Vilniaus specialios laboratorijos, dalis bus siunčiama į Angliją. Surinksime duomenų bazę ir priimsime sprendimą. Mes nežinome, kaip bus ateityje. Jei išeis iš rikiuotės Klaipėdos miesto valykla, čia jau bus nelabai gerai. Negąsdinu, bet norime atlikti duomenų analizę. Kiekvieną dieną, kiekvieną valandą stebime. Iš pradžių jų nuotekos buvo „stiprios” pagal skaidrumą, sudėtį, vėliau lėtėjo, šviesėjo. Dabar vėl baisi tarša. Gal jie technologinius procesus keičia, turime tą duomenų bazę surinkti. Kitą savaitę kviečiame pokalbiui „Grigeo” atstovus. Ir pasaulinio lygio yra praktika, kad tokia maštabo įmonės turi savo valymo įrenginius ir išleidžia nuotekas po pirminio valymo, kad ir to pačio plaušo sulaikymas. O mes dabar visą jų chemiją priimame į miesto valymo įrenginius”, – sakė A. Jagnieškus.

Pasak jo, kol kas „Grigeo Klaipėda” atsiskaito pagal bendrą Kainų komisijos nustatytą tarifą, tačiau turint duomenis vėliau gali mokėti už padidintą taršą.

Taip pat tokiam atliekų turėtojui gali būti nustatytos sąlygos, kokios nuotekos gali atitekėti.

„Jų valykla Dumpiuose, jei jie vėl duos nuotekas ten, atliks pirminį valymą ir tik po to įrengs spaudiminę liniją, kad paduotų į mūsų valykla, vėl bus ta trasa, vantuzai. Jie turėtų įsirengti pirminius valymo įrenginius savo teritorijoje ir tada mums paduoti”, – apie galimas problemas kalbėjo A. Jagnieškus.

2016 m. lapkritį AB „Grigeo Klaipėdos kartonas” išduotame taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidime yra išvardinta 25 pozicijos teršalų, kurie yra įmonės nuotekose, tačiau kurie iš jų dubiuojasi.

6 Comments

  1. proto ir smegegu pisimas

    nu pisa prota prokurorai. kap tai near ko sodinti

    Reply
  2. LAIVAS KURŠIS

    1. Laivas SŪDUVIS stovės prie Pilies tilto, Dangės kairėje krantinėj.

    2. Laivas „SŪDUVIS” bus „UŽKONSERVUOTAS”, o ne „NURAŠYTAS”.

    Tiems, kas skaito komentarus ir jau žino kur stovi Smiltynėje „NURAŠYTAS” laivas „KOLYMA”,
    rekomenduojame dar nuvykti į Klaipėdos geležinkelio stotį ir apžiūrėti „UŽKONSERVUOTĄ” juodą garvežį… …

    Reply
  3. Vitė

    Kas pagaliau sustabdys Kl. savivaldybes valdomos įmonės neįtikėtiną pinigų švaistymą, įvairių priežasčių ieškojimą kad vėl reikia finansavimo. Ką tas Jagnieškus kalba? te viską aiškina mero patarėjas buvęs dir. Makūnas ,kuris ir užvirė tą košę. Patys gyrėsi turinys pačia moderniausią laboratoriją NV Dumpiuose, visokiausi ozonavimai ir pn sutvarkyti, kad jau per paskutinius kelius metus investavimo 21 ml. E irt.t. Dabar Jagnieškus sako, kad reikia vandens mėginiu tyrimui vežti į … Angliją… Kas čia per velniava? Ar negali padėti Kl. universitetas jūrų tyrimų laboratorijos? O gal jų specialistai nemoka valdyti tos modernios lab. įrangos?

    Reply
  4. Anonimas

    Visus reikia pasodint i kalejima ir visko konfiskot. Arba susaidit klaipedos aikshte

    Reply
  5. .....

    O man džiugu , kad dar yra likę darbuotojų , kurie supranta kas vyksta , kas prijungta ir kaip turėtų būti , kad neįvyktų dar viena tragedija . O tas ” suprantantis ” jaudinasi tik dėl to , kad baigėsi rėmimas ? Tave , pone , manau net ne į pensiją palydėti , o į tą, dvokianti dumblą , pamirkyti ir apgyvendinti šalia smarvės – vantuzo .

    Reply
  6. Suprantantis

    Tyrimų rezultatai dar negauti, o p. Jagnieškus apie chemiją pliurpia. Gal pats nuotekų ragavo…? Sulauk tyrimų rezultatų tuomet ir kalbėk kaip yra. Matosi prie paskutinių dienų mados taikosi paniką visuomenėje skleisti. Nesolidu kaip rimtos įmonės atstovui. Gal jau į pensiją laikas?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdiečiams ir rajono gyventojams atpigs vanduo

Valstybinės energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) patvirtino naujas uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos vanduo“ kainas. Nauji, mažesni įkainiai Klaipėdos miesto ir ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This