Išdalinti apdovanojimai geriausioms 2019 metų Klaipėdos knygoms

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriuje antradienio vakarą buvo paskelbtos geriausios 2019-ųjų metų Klaipėdos knygos.

14-ąjį kartą organizuojamame „Klaipėdos knygos“ konkurse šiemet dalyvavo 25 leidiniai.

Net su 20 iš jų klaipėdiečiai galėjo susipažinti balsavimo metu bibliotekos padaliniuose vykusiuose knygų pristatymuose.

Populiariausios knygos kategorijoje šiemet nugalėjo vaikams skirta knyga „Luizianos paslaptis. Kaip išgelbėti užburtąjį orkestrą?!“, išleista Sauliaus Jokužio leidykloje-spaustuvėje. Martyno Vainoriaus nuotr.

Po 14 metų – vaikiškos knygos pergalė

25 knygos pretendavo į dvi nominacijas – „Populiariausios knygos“, kurią savo balsavimu išrinko patys skaitytojai, bei „Gražiausios knygos“, kurią renkant balsavo komisija. Ją sudarė fotomenininkas Remigijus Treigys, dizaineriai Jūratė Bizauskienė, Agnė Kanaverskytė, Virginijus Bakas ,Arūnas Juozapaitis ir  Lina Ličkienė, UAB „Papyrus Lietuva“ atstovė Vilija Liutkevičienė. Komisijai vadovavo Darius Kisielius – dizaineris, tipografijos entuziastas, daugiadisciplininės kūrybos ir meno direktorius.

Nors bibliotekos suaugusiųjų aptarnavimo ir informacijos skyriaus vedėja Loreta Liutkutė visas konkurse dalyvavusias knygas apibūdino kaip vertingas, savitas ir vertas skaitytojų dėmesio, populiariausia gali būti tik viena.

Šioje kategorijoje šiemet nugalėjo vaikams skirta knyga „Luizianos paslaptis. Kaip išgelbėti užburtąjį orkestrą?!“, išleista Sauliaus Jokužio leidykloje-spaustuvėje.

Knyga surinko net 460 skaitytojų balsų, ryškia persvara atsiplėšdama nuo savo konkurenčių.

Simboliška, kad Džiazo miestu vadinamoje Klaipėdoje populiariausia knyga pripažintas leidinys, prie kurio pridėtas kompaktinis diskas su džiazo kūrinių dalimis, o taip pat ir aktoriaus Liudo Vyšniausko įgarsinta pamokėlė apie džiazo istoriją.

Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos direktorė Bronislava Lauciuvienė džiaugėsi, kad po 14 metų pagaliau įvyko vaikiškos knygos triumfas.

Gražiausia 2019 m. išleista knyga paskelbtas leidykloje-spaustuvėje „Druka“ išleistas Aleksandro Dapkevičiaus fotoalbumas ir apdovanota jo sudarytoja Danguolė Ruškienė, kuri šį laimėjimą vadino didžiule sėkme.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Fotografija – mano aistra jau daugiau nei 10 metų. Tai bandau nuo jos nutolti, tai vėl grįžtu. Galiausiai supratau, kad nėra čia ko bėgioti. Man pačiai patinka šis albumas ir komanda, su kuria dirbau jį kurdama. Dirbdama su „Druka“ turėjau pilną kūrybinę laisvę, o rezultatas tenkino pilnai, kad ir kokia maksimalistė būčiau. Iš tikrųjų galvojau, jog ši dviejų metų pareikalavusi knyga bus mano paskutinė, tačiau dabar pradedu galvoti, kad gal dar ir ne“, – juokėsi gražiausios 2019 m. knygos sudarytoja.

Populiariausios bei gražiausios knygos nominacijų laureatams buvo įteikti menininko Sauliaus Bertulio kurti darbai.

Išskirtiniai rinkimai

Didelis dėmesys apdovanojimuose skirtas istorikų Juliaus Kanarsko ir Kęstučio Demerecko nuotraukų albumui „Kretingos krašto praeities vaizdai”. Į šį albumą sudėtos visos Kretingos krašto fotografijos, todėl nenuostabu, kad 1500 nuotraukų talpinantį albumą sudaro 536 puslapiai, o knygos svoris – 4 kg.

„Libra Memelensis“ išleistą knygą galima vadinti solidžiausia knyga tiek savo turiniu, tiek svoriu.

Už neeilinį Algirdo Toliato knygos „Dievo vaikų planeta“ apipavidalinimą ir žaismingą dizainą, komisijos sprendimu, įteiktas diplomas VšĮ „Verslas ar menas“ . O už profesionaliausią maketą ir informacijos suvaldymą diplomas įteiktas Gedui Čiuželiui, Lietuvos jūrininkų žinyno „Prie Lietuvos laivyno ištakų. Žmonės ir laivai“ dizaineriui.

Savo favoritus „Klaipėdos knygos“ konkurse atminimo dovanomis pagerbė ir UAB „Papyrus Lietuva“. Jų atstovę V. Liutkevičienę visų pirma sužavėjusi Lietuvos jūrų muziejaus knyga „Prezidentas Smetona: apie Lietuvos karo laivą ir jo įgulą“. Šios knygos nugarėlė įrišta naudojant tekstilę, kuri, pasak V. Liutkevičienės, labai dera su knygos viršeliu, nuotrauka ir pačiu knygos sumanymu – sudominti skaitytoją laivyno istorija.

Antrąją dovaną UAB „Papyrus Lietuva“ įteikė J. Kanarsko ir K. Demerecko albumui „Kretingos krašto praeities vaizdai” – už asmenybės žymę savo krašto istorijoje ir knygose, turinio svarbą bei išliekamąją vertę. Už požiūrį į popierių apdovanota leidyklos „Eglė“ knyga – Valdo Aušros „Kokios avys skraido: linksmos draugų gyvenimo istorijos“.

Ilgametis „Klaipėdos knygos“ rinkimų mecenatas Rimantas Cibauskas sakė negalintis patikėti, kad rinkimai organizuojami jau 14 metų. Tačiau akivaizdu, kad per juos renginys įgavo solidų pagreitį.

„Džiaugiuosi, kad metai Klaipėdoje prasideda nuo knygos. Sausį rašytojus nominuojame Ievos Simonaitytės vardo premija, o vasario mėnuo skiriamas leidėjams bei rašytojams „Klaipėdos knygos“ rinkimuose“, – kalbėjo R. Cibauskas.

Bibliotekos direktorė B. Lauciuvienė pasakojo, kad šių metų rinkimai išskirtiniai. Kaip minėta, po daugybės metų triumfavo vaikiška knyga, vis likdavusi kažkur „šone“. Direktorė pabrėžia, jog tarp nominančių buvo įtrauktos iš viso trys puikios knygos, skirtos vaikams. Anot jos, tai džiugina, kadangi per vaikišką knygą auginame savo ateitį.

Renkant populiariausią knygą šiais metais balsavo net 2682 skaitytojai. Jau 14 metų renginį organizuojančios bibliotekos vadovė prisimena, kad tokie skaičiai buvo toli gražu ne visada.

„Pirmaisiais metais džiaugėmės sulaukę daugiau kaip 800 balsų, o šiuometiniai balsavusių skaičiai patvirtina, kad renginys tampa vis reikalingesnis, kad dėmesys Klaipėdos leidėjams, jų knygoms yra svarbus“, – kalbėjo B. Lauciuvienė.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”124008,124007,124006,124005,124004,124000,124003,124002,124001″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Teisme – Rimanto Cibausko šou

Apie 19 metų nelegaliai pastatyta tvora valstybinį žemės sklypą užtvėręs Klaipėdos verslininkas Rimantas Cibauskas, įpareigotas pats pasirodyti teisme, čia surengė ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Kultūra

Bibliotekoje - „nebaigti“ paveikslai

Klaipėdos Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Girulių padalinyje (Šlaito g. 6A) atidaryta ir iki balandžio 4 d. bus eksponuojama Andriaus Tarasevičiaus ...
2024-03-08
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Ar Klaipėdoje užteks teisėjų Rimantui Cibauskui?

Įvairiausių ieškinių lavina nelegalią tvorą, užtvėrusią valstybinį žemės sklypą, bandančiam išsaugoti verslininkui Rimantui Cibauskui greitai gali tekti pradėti ieškoti savos ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This