Koronavirusas: susirgimų daugėja, šalyje skelbiamas karantinas

Fotoreportažai, Koronavirusas, Svarbu, Temos

Palmira Mart, Martynas Vainorius
2020-03-15

Komentarų: 9

Šeštadienio rytą apie dar vieną žmogų, kuris atvežtas su kovonaviruso diagnoze į Klaipėdos universitetinę ligoninę, savo socialinio tinklo paskyroje pranešė miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Popiet pranešta, kad patvirtintas dar vienas COVID-19 atvejis. Jis diagnozuotas iš Italijos grįžusiam vyrui. Pastarasis šiuo metu izoliuotas ir gydomas Vilniuje Santaros klinikose. Vakare patvirtintas dar vienas susirgimas vyrui, kuris kovo 12 d. grįžo iš komandiruotės Nyderlanduose. Jis šiuo metu izoliuotas ir gydomas Respublikinėje Panevėžio ligoninėje. Kovo 13 d. jis pradėjo karščiuoti, kreipėsi pagalbos į greitosios pagalbos medikus. Paciento būklė gera. Kontaktiniai asmenys žinomi, jie taip pat izoliuoti. Tai – šeimos nariai, kurie yra saviizoliacijoje. Kitų kontaktų, anot pranešimo, nėra.

Sekmadienį patvirtinti dar trys susirgimai, vienas iš jų nustatytas 22 metų vaikinui iš Rietavo savivaldybės, kuris grįžo iš Danijos, jis gydomas Klaipėdoje.

Be to, sekmadienį į ligoninę dėl simptomų, galinčių liudyti apie koronavirusą, išvežta penkiolika keleivių iš ryte į Klaipėdą parplaukusio kelto „Patria Seaways”, kursuojančio tarp Lietuvos ir Švedijos.

Iš viso Lietuvoje šiuo metu patvirtintų COVID- 19 atvejų yra 12 – pirmoji susirgusi šiaulietė jau išgijo.

Vyriausybė šeštadienio vakarą nusprendė, jog naktį iš sekmadienio į pirmadienį šalyje skelbiamas karantinas.

Šalyje atnaujinta Europos Sąjungos sienų kontrolė. Martyno Vainoriaus nuotr.

Patvirtino ir ministras, ir Kretingos meras

Apie Klaipėdos universitetinėje ligoninėje gydomą pacientą šeštadienį ryte surengtoje spaudos konferencijoje pranešė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Studentas grįžo į Kauno oro uostą, atvyko autobusu į Vilnių, lankėsi viešose vietose, o jau susirgęs autobusu vyko į Kretingą. Su jo tėvais ir draugu susisiekta, tėvai saviizoliacijoje, draugas su močiute irgi saviizoliacijoje. Tačiau visų kontaktų realiai niekas nebeišsiaiškins. <…> Kai kuriuos bus įmanoma surasti ir įspėti. Tačiau jei tie žmonės pasivaikščiojo po kavines, barus, nebus šansų jokių išsiaiškinti. <…> Žmogus pavyko iš Danijos, kuri dar nebuvo įtraukta į sąrašą”, – sakė jis.

Pasak ministro, bus svarstoma galimybė paviešinti maršrutą, kad žmonės patys atsišauktų ir izoliuotųsi, nes su autobusais yra žymiai problematiškiau nei su lėktuvais.

„Deja, bet turime nustatytą pirmą koronaviruso (COVID-19) atvejį Kretingoje. Koronavirusas nustatytas 21 metų vaikinui, kovo 10 d. grįžusiam iš Danijos į Kauno oro uostą. Iš ten pirmiausia jis vyko į Vilnių, o į Kretingą grįžo kovo 11 d. autobusu. Apsistojo pas tėvus. Vakar pasireiškus simptomams kreipėsi į Klaipėdos ligoninę, kur buvo hospitalizuotas. Vaikinas izoliuotas, jo būklė vidutinė. Kretingoje jis gyveno su tėvais. Tėvai yra saviizoliacijoje. Nacionalinio sveikatos centro specialistai su jais palaiko nuolatinį kontaktą. Daugiabučio laiptinė, kur gyveno jaunuolis, jau šiandien ryte buvo dezinfekuota. Kiek įmanoma, specialistai nustatinėja turėtus vaikino kitus kontaktus, ragina juos saviizoliuotis. Kartu prašau visų likti sąmoningais, maksimaliai likti namuose, vengti įvairių viešų susibūrimo vietų, taip pat išlikti ramiais. Raginu visus verslo subjektus rajone laikytis Valstybės operacijų centro nurodymų, laisvalaikio, pramogų, sporto įstaigoms nevykdyti veiklos. Savivaldybės specialistams, seniūnams jau duotas nurodymas stebėti, ar yra laikomasi šių reikalavimų. Jau bendrauta ir su religinių bendruomenių atstovais, bažnyčių vadovais, su prašymu apriboti kiek įmanoma žmonių dalyvavimą mišiose, jei įmanoma transliuoti jas internetinėje erdvėje ar imtis kitų priemonių”, – savo „Facebook” profilyje informavo Kretingos rajono meras Antanas Kalnius.

Keltai plauks, bet plukdys ne visus

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė informavo, kad nuo šeštadienio 18 val. prie vidinių Europos Sąjungos sienų bus atnaujinta kontrolė dešimties dienų laikotarpiui. Bus draudžiama atvykti užsieniečiams, išskyrus tuos, kurie turi leidimus dirbti. Visiems parvykstantiems būtina 14 dienų saviizoliacija. Laisvos prekybos režimas paliekamas.

Tačiau jau vėliau Vyriausybės kanceliarija atsiuntė pranešimą, kuriame tikslino, kad „sprendimas dėl sienų uždarymo ar kitų laisvo piliečių judėjimo apribojimo tame tarpe draudimo užsieniečiams atvykti į LR, nėra priimtas”. Apie sprendimus dėl sienos uždarymą Vyriausybė esą informuos atskirai.

Visgi popiet išplatintame Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime cituojamas ministras A. Veryga jau tikina, kad užsieniečiams bus draudžiama atvykti.

„Jau yra priimtas sprendimas, kad nuo šiandien vakaro į Lietuvą bus draudžiama atvykti užsieniečiams, išskyrus tuos, kurie turi oficialius leidimus dirbti. Tuo metu visi grįžę iš 18 šalių, į kurias galbūt išvyko, kai jos nebuvo rizikingos, sugrįžę privalės dvi savaites likti namuose. Ir tai jau nebe solidarumo, pilietiškumo, bet rimtos atsakomybės klausimai“, – cituojamas A. Veryga.

Gavus Vidaus reikalų ministerijos prašymą, papildomai aktyvuotos trys Lietuvos kariuomenės Taikos meto užduočių operacinėse pajėgos budinčios Krašto apsaugos savanorių pajėgų rinktinės. Pagrindinė karių užduotis – padėti Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnams organizuoti 10-ties sanitarinių informacinių postų veiklą prie Europos Sąjungos vidaus sienų. Planuojama, kad užduotį vienu metu visose numatomose pasienio užkardose kartu su pasieniečiais vykdys apie 50 karių. Sanitarinį – informacinį postą kariai padės organizuoti ir Palangos pasienio užkardoje.

Pasak R. Tamašūnienės, tokios pačios procedūros bus taikomos ir iš Klaipėdos plaukiantiems keltams.

Keltų bendrovės „DFDS Seaways” viešųjų ryšių ir komunikacijos vadovas Vaidas Klumbys teigė, kad keltai iš Klaipėdos ir toliau plauks, nes prekybos režimas paliekamas. Keleiviai galės plaukti tik tie, kurie atitiks Vyriausybės nustatytus kriterijus –  vilkikų vairuotojai, užsieniečiai, dirbantys užsienyje, ar iš jo grįžtantys lietuviai ir pan.

Kelionėms iki balandžio 30 dienos DFDS siūlo dvi alternatyvas: pakeisti bilieto datą be papildomo mokesčio (jeigu nauja bilieto kaina yra didesnė, klientas sumoka kainų skirtumą) arba klientas gali atgauti bilieto kainą kelionės kreditu ir gali šiuos pinigus panaudoti įsigyjant naują kelionę vėliau. Šie pakeitimai turi būti atlikti likus ne mažiau nei 24 valandoms iki numatytos kelionės. Kelionės kreditu pasinaudoti ir įsigyti kelionę būtina iki 2020 m. gruodžio 31 d., keliavimo periodas – iki 2021 m. kovo 30 d. Kelionės kreditas negali būti perleistas kitam asmeniui.

Šeštadienį popiet Sveikatos apsaugos ministerija paaiškino, kad nuo kovo 14 d. visiems lietuviams, deklaravusiems savo gyvenamą vietą Lietuvoje, draudžiama vykti į Kiniją, Honkongą, Iraną, Japoniją, Pietų Korėją, Singapūrą, Vokietiją, Prancūziją, Ispaniją, Italiją, Islandiją, Norvegiją, Švediją, Austriją, Daniją, Nyderlandus, Šveicariją ir Egiptą.

„Tai reiškia, kad į šias šalis nei lėktuvais, nei sausumos, nei jūrų keliais žmonės išvykti negalės. Numatyta, kad šis draudimas negalios tik krovinių vežimui, t. y. krovinių gabenimas galės būti vykdomas”, – rašoma ministerijos pranešime.

Prašo kantrybės

Tuo metu iš Egipto šeštadienio rytą grįžusi vilnietė žurnalistė Asta Kuznecovaitė savo socialinio tinklo paskyroje piktinosi, jog Vilniaus oro uoste jai patikrinus temperatūrą ir radus ją nedaug pakilusią, buvo uždaryta, pasak jos, „į kamūrkę” be tualeto.

„Verygos skambūs žodžiai, kad Lietuva pasiruošusi koronai, yra visiškas briedas”, – feisbuke rašė ji, įdėjus ir „kamūrkės” nuotrauką.

Esą vien nuo čia tvyrančios nešvaros galima užsikrėsti. Visgi ją labiausiai papiktino tai, jog laukti greitosios teko ilgiau nei keturias valandas.

Pasak A. Kuznecovaitės, ji ilgiau nei 4 val. buvo uždaryta, „į kamūrkę” be tualeto

„Gal kas žinote, kokioje dar valstybėje greitoji kelias valandas važiuoja?” –  klausė žurnalistė. Vėliau ji pranešė po beveik 5 val. atsidūrusi ligoninėje.

A. Veryga, komentuodamas tokius atvejus, teigė, jog žmonės turi būti labiau kantrūs ir supratingi, nes būtina atlikti ilgai trunkančias procedūras dėl pačio medicinos personalo saugumo, kad jis neužsikrėstų.

„Karantino sąlygos dabar dėliojamos. Teoriškai gali būti ir visko, ir viduje judėjimo ribojimas”, – sakė A. Veryga.

Šeštadienį jo įsakymu numatyta, kad laikinai jokios grupinės procedūros ar grupiniai užsiėmimai SPA, sveikatingumo centruose, sanatorijose, poilsio centruose negali būti organizuojami. Čia galės vykti tik individualios gydymo ar sveikatingumo mankštos, procedūros.

Paskelbtas karantinas

Šeštadienio vakarą įvykusio Vyriausybės posėdžio metu buvo priimtas nutarimas nuo kovo 16 d. skelbti karantiną visoje Lietuvoje. Karantinas įsigalios naktį iš sekmadienio į pirmadienį, 0 val. (kovo 16 dieną). Jo terminas – 15 dienų.

Įsigalios sprendimas užsieniečiams įvažiuoti į Lietuvą visomis transporto rūšimis per visus pasienio punktus. Išimtys bus taikomos tik komercinę veiklą vykdančioms transporto priemonėms, pristatančioms būtinas prekes, įguloms, diplomatams, kariams ir kt. Žadamas vadinamasis humanitarinis koridorius, norint grįžti namo, pavyzdžiui, latviams ir lenkams.

Bus ribojamas keleivių judėjimas šalyje.

„Judėjimas šalies viduje tarpmiestiniais autobusais ir traukiniais. Siūlomas intensyvumo dalinis ribojimas. Tai reiškia, kad pagal susisiekimo ministro patvirtintą tvarką bus apribotas keleivių skaičius tiek tarpmiestiniuose autobusuose, tiek traukiniuose, išlaikant maksimaliai saugų atstumą tarp žmonių ir taikant būtinas prevencines priemones. Tokia pati rekomendacija bus savivaldybių administracijoms, kad panašus kriterijus būtų taikomas ir miesto transportui. Tarpmiestiniam transportui bus reikalavimas nevežti stovinčių keleivių. Taip pat bus uždraustas kruizinių laivų patekimas į Klaipėdos jūrų uostą“, – kalbėjo premjeras Saulius Skvernelis po Vyriausybės pasitarimo, kuris buvo surengtas prieš posėdį.

Premjeras taip pat informavo, kad pirmoji susirgusi šiaulietė jau pasveiko ir yra išleista namo.

Po jo pasisakęs profesorius Vytautas Kasiulevičius koronavirusą pavadino didžiausia grėsme Lietuvai po 1991 m. sausio įvykių. Ji esą gali nusinešti iki 2000 pacientų gyvybių.

„Visi Vyriausybės sprendimai derinti su medikų bendruomene ir tikimės, kad rekomendacijos bus įgyvendintos”, – sakė jis.

Profesoriaus nuomone, reikia palikti dirbti tik maisto prekių parduotuves ir vaistines, visa kita turėtų būti uždaryta bent dviem mėnesiams.

„Reikia suprasti, kad kiekviena epidemija turi savo pradžią ir pabaigą. Ji irgi baigsis, kaip ir prasidėjusi. Jeigu būsime susitelkę, vieningi, koordinuosime savo veiksmus, būsime kantrūs, išgelbėsime žmonių gyvybes”, – sakė jis.

Parduotuvėse tuštėja lentynos

Šeštadienį kai kurioms žiniasklaidos priemonėms paskelbus apie esą priemiestinėse Klaipėdos parduotuvėse atsiradusį būtiniausių maisto prekių trūkumą, „Atviros Klaipėdos” žurnalistė pietinėje miesto dalyje nei pirkėjų gausos, nei tuščių lentynų neaptiko.

Po 18 val. šeštadienį pirkėjų „Maximos” parduotuvėje, esančioje BIG2, buvo mažiau nei įprastai, lentynos prekių netrūko. Palmiros Mart nuotr.

Po 18 val. ir „Molo” prekybos centre, ir BIG2 esančiose dviejose didelėse maisto prekių parduotuvėse pirkėjų buvo kur kas mažiau, nei įprastai jų čia būna šeštadienio vakarais. Lentynose irgi buvo matyti kasdienės, įprastos maisto prekės, tiesa, šiek tiek buvo praretėjusios miltų, kruopų, makaronų atsargos, bet ir šių produktų dar buvo likę.

Užkalbinta pardavėja sakė, jog dieną pirkėjų srautai irgi buvo įprasti, jokio ažiotažo ar panikos nekilo.

Tuo metu ne maisto prekių parduotuvių pardavėjos akivaizdžiai nuobodžiavo, laukdamos darbo dienos pabaigos – pirkėjų ir „Mole”, ir BIG2 po 18 val. buvo vos vienas kitas. Jų nebuvo matyti ir vaistinėse. Šiek tiek daugiau lankytojų buvo tik kavinėse.

Tiesa, šeštadienio ryte dalis klaipėdiečių į savo telefonus sulaukė pranešimų, jog „Rimi” atsiprašo už kai kurių prekių trūkumą, tačiau „deda visas pastangas, kad rastumėte tai, ko šiuo metu reikia”.

Liepojos plente esančiose „Rimi” ir „Iki” parduotuvėse po 21 val. vaikščiojo po keletą pirkėjų, kai kurių produktų lentynos tuo metu jau buvo tuščios.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Sekmadienio rytą Šilutės pl. esančioje „Lidl” parduotuvėje netrūko ir pirkėjų, ir tuščių lentynų bei šaldytuvų – beveik nebuvo likę jokios mėsos.

Senajame turguje buvo tik vienas šviežios mėsos prekeivis, turėjęs nedidelį pasirinkimą avienos ir jautienos. Pasak jo, ypač viską žmonės pirko šeštadienį, o sekmadieniais esą visada čia ne itin daug prekiautojų. Vyras sakė, kad daugiau produkcijos turės antradienį.

Rūkytos mėsos gaminius čia irgi pardavinėjo tik vienas žmogus. Pieno produktus taip pat. Aikštėje stovėjo pora prekiautojų bulvėmis ir viena prekiautoja vaisiais, po stogine stovėjo medų pardavinėjęs vyras.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Liepojos gatvėje esanti „Pajūrio miško” turgavietė – sekmadienį kur kas pilnesnė. Tiesa, ir čia nebuvo prekiaujančiųjų žaliava mėsa, bet netruko rūkytos mėsos gaminių pasirinkimo, buvo ir žuvies, duonos gaminių, vaisų ir daržovių.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Greta esančioje parduotuvėje „Maxima” žalios mėsos gaminių pasirinkimas irgi jau skurdus, tuštesnės kruopų, miltų lentynos.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Panaši situacija po sekmadienio vidurdienio buvo ir Tauralaukyje esančioje „Norfoje”.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Sekmadienį po pietų tušti buvo ir šviežios mėsos šaldytuvai „Rimi” parduotuvėje, esančioje „Molo” prekybos centre. Čia taip pat trūko daržovių, kai kurių kruopų, miltų gaminių. Šaldytų produktų, tarp jų – ir mėsos, dar buvo pakankamai.

Palmiros Mart nuotr.

Katalikų bažnyčiose nebevyks mišios

„Tikinčiųjų dvasinis gėris – aukščiausias Bažnyčios rūpestis. Lygiai taip pat Bažnyčiai rūpi ir tikinčiųjų saugumas ir sveikata. Dėl šios priežasties Lietuvos vyskupai, atsižvelgdami į Lietuvos Vyriausybės sprendimą skelbti karantiną visoje šalyje nutarė, kad nuo kovo 16 d. 0 val. iki tol, kol galios Vyriausybės paskelbtas karantinas, nebevyks jokios viešos pamaldos. Vyskupai dar kartą ragina tikinčiuosius neiti į bažnyčias, bet stebėti kunigo aukojamas šv. Mišias per TV, internetą, klausytis radijo transliacijų. Apsaugokime save ir kitus, ypač pagyvenusio amžiaus žmones! Stebėdami kunigo aukojamas šv. Mišias per TV ir melsdamiesi namuose, galite priimti dvasinę šv. Komuniją ir vienytis maldoje”, – rašoma šeštadienio vakarą paskelbtame Lietuvos vyskupų konferencijos pranešime.

Jame akcentuojama, kad bažnyčios lieka atviros privačiai maldai bei būtiniausiems asmeniniams tikinčiųjų patarnavimams. Laidotuvės, krikštai ar kiti sakramentai bus teikiami dalyvaujant tik artimiausiems šeimos nariams.

Pirmasis paskelbė Klaipėdos meras

Šeštadienį anksti ryte dar prieš oficialų pranešimą apie tai, kad Klaipėdoje nustatytas antras konoraviruso atvejis, savo socialinio tinklo paskyroje pranešė miesto meras Vytautas Grubliauskas.

„Ir vėlgi deja, bet jau turiu informacijos, kad į KUL atvežtas dar vienas #COVID19 virusu užsikrėtęs kretingiškis. Tai jaunas studentas, kovo 10 d. parskridęs iš Danijos į Lietuvą, o iš Vilniaus jau keliavęs autobusu, tad rizikos faktorių, turint omenyje galimų kontaktų gausą, gana daug (…) Šiuo metu jaunuolis jaučiasi patenkinamai, linkiu jam kuo greičiau pasveikti ir grįžti į pilnavertį gyvenimą, į studijas, neabejoju, kad klaipėdiečiai medikai padarys viską, kas nuo jų priklauso, nes tai – aukščiausios klasės profesionalai. Beje, ir dar 11 mėginių iškeliavę vis dar į Vilnių, šiandien apie pietus bus aiškūs atsakymai ir visais tais atvejais (…) Esu giliai įsitikinęs – norint įveikti net ir tokį grėsmingą ir itin pavojingą bei klastingą virusą, svarbiausia žinoti visą reikalingą ir, be abejo, teisingą informaciją. Likime budrūs, dėmesingi, itin atsargūs ir nuolatos ir visur rūpestingai laikydamiesi (be abejo – skatindami ir visus kitus) asmeninės higienos, švaros ir tvarkos. Tik bendrų pastangų dėka, susitelkę ir atsakingai elgdamiesi įveiksime šį mirtinai pavojingą infekciją. Klaipėda – jau priešakinėse kovos su COVID 19 virusu fronto linijose, tuo viskas ir pasakyta”, –  feisbuke rašė V. Grubliauskas.

KARANTINO RIBOJIMAI

JUDĖJIMAS PER SIENĄ IR ŠALIES VIDUJE:  
  • Uždrausti užsieniečiams atvykti į Lietuvos Respubliką, išskyrus vairuotojus ir įgulų narius, kai vykdomas komercinis ir (ar) tarptautinis krovinių vežimas, asmenis, turinčius teisę gyventi Lietuvos Respublikoje, asmenis, turinčius imunitetų ir privilegijų pagal 1961 m. Vienos konvenciją dėl diplomatinių santykių ir 1963 m. Vienos konvenciją dėl konsulinių santykių ir NATO,  NATO šalių kariniuose vienetuose tarnaujančius asmenis ir juos aptarnaujantį personalą bei jų šeimos narius.
  • Sienos kirtimas vykdomas per šiuos tarptautinius sienos kirtimo punktus: Kalvarijos– Budzisko, Saločių–Grenstalės, Būtingės–Rucavos, Smėlynės–Medume, Medininkai–Kamenyj Log, Raigardas–Privalka, Kybartai–Černiševskoje, Panemunė–Sovietskas, Vilniaus, Kauno, Palangos, Šiaulių oro uostus ir Klaipėdos valstybinį jūrų uostą.
  • Iki kovo 19 d. 00:00 val. leidžiamas asmenų, grįžtančių į savo gyvenamosios vietos valstybę, tranzitas per Lietuvos Respublikos teritoriją be būtinojo sustojimo.
  • Uždrausti Lietuvos Respublikos piliečiams išvykti iš Lietuvos Respublikos, išskyrus atvejus, kai jie grįžta į savo gyvenamąją vietą, vyksta į savo darbo vietą, taip pat Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos vadovo ar jo įgalioto asmens leidimu.
  • Prekių judėjimas neribojamas.
  • Keliaujančiųjų tarpmiestinio ir priemiestinio reguliaraus susisiekimo keleivinio transporto maršrutais intensyvumo ribojimas. Leidžiamas tik sėdimų vietų užėmimas ne mažesniu kaip 1 metro atstumu. Turi būti taikomos ypatingos saugumo priemonės –  transporto priemonės dezinfekuojamos kiekvieno maršruto pradinėje ir galinėje stotelėse. Šią nuostatą rekomenduojama taikyti ir vykdant keleivių vežimą viešuoju miesto transportu.
  • Draudžiamas kruizinių laivų pateikimas į Klaipėdos valstybinį jūrų uostą.
VIEŠOJO IR PRIVATAUS SEKTORIAUS VEIKLOS:
  • Viešojo sektoriaus valstybės ir savivaldybių institucijose įstaigose, valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse darbas organizuojamas nuotoliniu būdu, išskyrus atvejus, kai būtina atitinkamas funkcijas atlikti darbo vietoje. Privaloma užtikrinti būtinųjų neatidėliotinų funkcijų atlikimą. Privačiajam sektoriui rekomenduojama dirbti tokia pat darbo organizavimo forma kaip ir viešajame sektoriuje.
  • Draudžiamas kultūros, laisvalaikio, pramogų, sporto įstaigų lankymas ir fizinis lankytojų aptarnavimas. Draudžiama veikla vaikų, žmonių su negalia ir pagyvenusių žmonių dienos ir užimtumo centruose.
  • Visų atvirose ir uždarose erdvėse organizuojamų renginių bei susibūrimų draudimas: sveikatinimo paslaugų centrų, sanatorijų, poilsio centrų veiklos draudimas, išskyrus individualias reabilitacijos paslaugas, kurios susijusios su gydymu.
  • Viešbučių ir kitos patalpos naudojamos asmenų izoliavimui atskiru savivaldybių ir apgyvendinimo paslaugų teikėjų susitarimu.
  • Viešojo maitinimosi įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų veiklos draudimas, išskyrus kai maistas galimas išsinešimui arba kitais būdais pristatomas gyventojams.
  • Parduotuvių, išskyrus maisto prekių; prekybos ir pramogų centrų, išskyrus maisto, veterinarijos, vaistinių ir optikos prekių parduotuves; turgaviečių, išskyrus maisto, veikla draudžiama, išskyrus internetinę prekybą ir kai prekės pristatomos gyventojams.
  • Grožio paslaugų teikimas draudžiamas.
  • Draudžiama lošimo namų (kazino) ir lošimo automatų salonų  veikla.
  • Draudžiamas kalinių lankymas.
  • Rekomenduojama atsiskaitymams naudoti negrynuosius pinigus.
ŠVIETIMO ĮSTAIGŲ DARBO ORGANIZAVIMAS:
  • Stabdoma ugdymo ir vaikų priežiūros procesą bei švietimo veikla visose švietimo įstaigose, dienos ir užimtumo centruose, organizuojant ugdymo procesą nuotoliniu būdu.
SVEIKATOS PRIEŽIŪROS ĮSTAIGŲ DARBO ORGANIZAVIMAS:
  • Sveikatos priežiūros specialistų, aukštųjų universitetinių ir neuniversitetinių mokyklų studentų, rezidentų ir infrastruktūros telkimas nepriklausomai nuo jų pavaldumo.
  • Stacionarinių asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimas: veiklos perorganizavimas valdant pacientų srautus, infrastruktūrą bei materialinius ir žmogiškuosius išteklius. Planinių operacijų atidėjimas, išskyrus pagalbą ir sveikatos priežiūros paslaugas, kurių nesuteikus pacientui atsirastų poreikis būtinajai medicinos pagalbai arba reikšmingai pablogėtų paciento būklė. Planinių hospitalizacijų dėl kitų diagnostinių ir gydomųjų paslaugų atidėjimas. Pacientų lankymo draudimas, išskyrus terminalinės būklės pacientų ir vaikų iki 14 metų lankymas, gydančio gydytojo leidimu. Medicininės reabilitacijos paslaugų teikimo ribojimas, išskyrus tuos atvejus, kurių nesuteikimas sąlygotų paciento neįgalumą.
  • Ambulatorinių asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimas.
  • Paslaugų teikimas nuotoliniu būdu: vaistų ir medicinos pagalbos priemonių išrašymas, konsultacijos, elektroninių nedarbingumo pažymėjimų išdavimas ir tęsimas, gydytojo-gydytojui konsultacijos, būtinųjų tyrimų paskyrimas, slaugytojo konsultacijos;  Planinių konsultacijų, diagnostinių, profilaktinių ir gydomųjų paslaugų atidėjimas, išskyrus pagalbą ir paslaugas, kurių nesuteikus pacientui atsirastų poreikis būtinajai medicinos pagalbai arba reikšmingai pablogėtų paciento būklė; Paslaugų namuose teikimo ribojimas, išskyrus ambulatorinės slaugos ir paliatyvios pagalbos paslaugas namuose; Ambulatorinių medicininės reabilitacijos paslaugų atidėjimas; Profilaktinių patikrinimų ir prevencinių programų vykdymo atidėjimas; Planinių skiepijimų perorganizavimas, numatant pacientų srautų valdymą.
  • Odontologijos paslaugų teikimo atidėjimas, išskyrus būtinosios medicinos pagalbos užtikrinimą.
  • Vaistinių veiklos perorganizavimas siekiant išvengti tiesioginio asmenų kontakto.
  • Visuomenės sveikata: visuomenės sveikatos stiprinimo, lėtinių neinfekcinių ligų prevencijos priemonių atidėjimas; Visuomenės sveikatos saugos kontrolės planinių patikrinimų atidėjimas; Kitų nebūtinų visuomenės sveikatos priemonių atidėjimas.
SOCIALINES PASLAUGAS TEIKIANČIŲ ĮSTAIGŲ DARBO ORGANIZAVIMAS:
  • Draudžiamas lankymas visuose stacionariose socialinių paslaugų įstaigose, šeimynose, grupinio ir bendruomeninio gyvenimo namuose.
  • Kitose socialinių paslaugų įstaigose, kontaktuoti su klientu leidžiama tik užtikrinant būtinąsias socialines paslaugas.
  • Visoms Lietuvoje veikiančioms religinėms bendruomenėms rekomenduojama neorganizuoti religinių apeigų, kurios reikalautų viešų susibūrimų.
  • Taip pat pavesta Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovui gavus atsakingos ministerijos siūlymą dėl būtinų karantino priemonių nustatymo, nustatyti konkrečias karantino režimo priemones.

INFORMACIJA

Šalyje pradėjo veikti trumpasis 1808 Koronos karštosios linijos telefonas. Skambinti į liniją galima visoje Lietuvoje visą parą nemokamai iš visų tinklų.

Anksčiau teiktos rekomendacijos panašiais atvejais kreiptis skubiosios pagalbos telefono numeriu 112 atšaukiamos, nes dėl pernelyg užimtų telefono linijų gali kilti sunkumų siekiant pranešti apie teisės pažeidimus, staiga iškilusią grėsmę gyvybei, sveikatai, saugumui, aplinkai ar turtui ir išsikviesti ne tik greitąją medicinos pagalbą, bet ir kitas pagalbos tarnybas: policiją, priešgaisrinę gelbėjimo tarnybą, aplinkosaugą.

Visą parą veikia ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro karštosios linijos (+370 618 79984 ir +370 616 94562). Taip pat dėl naujosios koronaviruso infekcijos galima kreiptis elektroninio pašto adresu koronavirusas@sam.lt, kuriuo į visuomenės užklausas dėl koronaviruso atsakinėja Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai.

Rizikingomis šalimis šiuo metu laikomos Kinija, Honkongas, Iranas, Japonija, Pietų Korėja, Singapūras, Vokietija, Prancūzija, Ispanija, Italija, Islandija, Norvegija, Švedija, Austrija, Danija, Nyderlandai, Šveicarija ir Egiptas.

9 Comments

  1. ALIUS

    Iš Klaipėdos į Kretinga grįžo užsikrėtes,,,o kaip su važiavusiais žmonėm…ar dezinfekavo autobusus, mikro autobusiukus,,,išvis stabdyt maršrutus.

    Reply
  2. antanas

    tegul gydosi toje salyje kurioje ir yra kodel mes turim uzsikresti

    Reply
  3. Anonimas

    Jonei…na tikrai ne meras priima sprendimą dezinfekuoti patalpas, tokiais reikalais užsiima visuomenės sveikatos centras. Tik kokias patalpas reikia dezinfekuoti, kai vaikinukas pabuvo ir Vilniuje, ir Kaune, ir Klaipėdoje…tiesiog laikykitės rekomendacijų ir …teisingumo dėlei, kuris dar Lietuvos meras apie atvejus praneša pirmiausiai?

    Reply
  4. Jonė

    Miesto mero kpmentarai soc. tinkluose eilinį kartą parodo visišką miesto vadovo neveiklumą, nustokite komentuoti, dirbkite parašykit kas buvo padaryta, atlikite konkrečius veiksmus o jau miestelėnai patikėkit tikrai pastebės Jūsų DARBUS, Pasižiūrėkit ką daro jūsų kolegos, Vilniaus, Kauno merai o Jūsų elgesys varo į neviltį….Kretingos meras iškarto priėmė sprendimą dezinfekuoti patalpas, o Klaipėdoje susirgus moteriškei kas buvo padaryta???? NIEKO tik meras pakomentavo savo soc.tinkluose, nors tai pranešė per visas informavimo priemones, Na tiesiog GĖDA

    Reply
  5. Gal ne kovonaviruso, kaip raso zurnalistas, bet Kowno-korano virusas?

    ..

    Reply
  6. Memel

    Reiktų pradėti reikalauti decentralizacijos, devilnizacijos. Mėginius vežti 300km vieniems kai kitiems viskas visada vietoje. Jei testai gali būti atliekami tik vienoje šalies vietoje, tai turėtų būti šalies viduryje, gal Šiauliai ar Panevėžys, arba bent jau Kaunas. Bet ne wilno.

    Reply
  7. ir negali jo kaltinti

    kai grįžo simptomų nebuvo, o kai susirgo vėlu…Faktas, kad jis perdavė virusiuką ir dabar laiko klausimas kol sužinosime, kam.

    Reply
  8. R

    Saudyti gryztancius turistus slidinetojus jei jie proto netuei. Kuom kalti aplinkiniai ir kaimynai? kad jiem „lauktuviu” parveza

    Reply
  9. sedeti namuose

    uzdrausti eiti i darba kam nebutina, del uzdarytu istaigu

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Šalyje - jau dešimt savivaldybių su nuliniais COVID-19 rodikliais

Trečiadienį Lietuvoje patvirtinti 27 nauji COVID-19 atvejai – šeši žmones užsikrėtė antrą, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje vienas žmogus susirgo ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Meras apie iniciatyvą dėl Vaikų ligoninės: „Protu nesuvokiamas dalykas“

Reaguodamas į Seimo Sveikatos reikalų komiteto rekomendaciją prie Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) prijungti Klaipėdos savivaldybės valdomą Vaikų ligoninę, trečiadienio rytą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This