Poliklinikos rengiasi duris praverti plačiau (papildyta)

Sveikata

Vyriausybei paskelbus apie dar didesnes karantino švelninimo sąlygas, suteikta galimybė poliklinikoms ir kitoms pirminės sveikatos priežiūros įstaigoms nuo šiol teikti ne tik nuotolines konsultacijas, bet ir priiminėti pacientus įprasta tvarka, laikantis būtinų karantino laikmečio saugos reikalavimų. To ypač pageidauja vyresnio amžiaus pacientai, kuriems konsultacijos telefonu neatstoja gyvo bendravimo su šeimos gydytoju.

Tačiau dar ne visos uostamiesčio poliklinikos žino, kada konkrečiai atvers savo duris klaipėdiečiams.

Pasak L. Venckienės, nuo šiol jau niekas nebedirbs taip, kaip dirbo ankščiau. Archyvinė Palmiros Mart nuotr.

Didžiausios Klaipėdos ambulatorinės gydymo įstaigos – Miesto poliklinikos – vyriausioji gydytoja Loreta Venckienė sakė, jog norint pradėti dirbti, būtina parengti veiksmų planą, kurį turi patvirtinti Visuomenės sveikatos centras (VSC).

„Mes tą planą ruošiame, tačiau mūsų pacientai pagalbą gauna ir gavo iki šiol”, – teigė poliklinikos vadovė.

Anot medikės, poliklinikoje skiepijami vaikai, prižiūrimos nėščiosios, atliekami programiniai tyrimai, chirurgai atlieka būtinas operacijas.

Tačiau, pasak L. Venckienės, nuo šiol jau niekas nebedirbs taip, kaip dirbo ankščiau.

„Mūsų poliklinika visą karantino metą paslaugas teikė pagal nustatytą tvarką. Jeigu pacientui reikia fizinio priėmimo, gydytojai jį priims”, –  sakė L. Venckienė.

Kartu ji teigė, jog pacientas pas gydytoją pateks, tik prieš tai su juo pasikonsultavęs telefonu ir gydytojui nusprendus, kad toks priėmimas yra būtinas bei paskyrus konkretų priėmimo laiką.

Tuo metu sveikatos centro „Šviesmeda” slaugytoja Sigita Everlinienė sakė, jog ši gydymo įstaigas žada savo pacientus pradėti priiminėti jau kitą savaitę.

„Jau pateikėme Visuomenės sveikatos centrui savo veiksmų planą ir, jei patvirtins, tai mes jau ir dirbsime. Kol kas dirbs tik šeimos gydytojai, konsultantų dar nebus”, – sakė medikė.

Panašiai kalbėjo ir Jūrininkų ligoninės ambulatorinių konsultacijų skyriaus vyresnioji slaugytoja Rolanda Ramonaitė, teigusi, jog skyrius irgi jau ruošiasi nuo kitos savaitės pradžios priiminėti pacientus gyvai.

„Priklausys, kaip Visuomenės sveikatos centras patvirtins pateiktus dokumentus”, – sakė ji.

Pasak Respublikinės Klaipėdos ligoninės Konsultacinės poliklinikos vadovės Gražinos Mažrimienės, gerėjant bendrai epidemiologinei situacijai šalyje bei vadovaujantis valstybės operacijų vadovo sprendimu, planines ambulatorines asmens sveikatos priežiūros paslaugas poliklinikoje, H. Manto g. 49, planuojama  atnaujinti etapiškai, laikantis visų infekcijų kontrolės reikalavimų pacientų ir darbuotojų saugumui užtikrinti.

„Atnaujinant poliklinikos darbą, svarbus faktorius yra įstaigos žmogiškieji resursai. Ženkliai padidėjus pacientų srautams, didžioji dalis poliklinikos dirbančiųjų karantino laikotarpiu yra perkelti į ligoninę tinkamam ten teikiamų stacionarinių paslaugų užtikrinimui”, – teigė ji.

Pasak medikės, pirmuoju etapu planuojama atnaujinti okulisto, endokrinologo, kardiologo bei LOR gydytojo tiesioginio kontakto su pacientu konsultacijas ir, nors šiuo etapu bus dirbama ne didesniu nei 50 procentų įprasto darbo rėžimo intensyvumu, atitinkamai bus didinamos ir paslaugų apimtys.

„Teikiant paslaugas, kiekvieno kabineto atskiras konsultacijų grafikas bus sudarytas taip, kad galėtume išvengti susibūrimų prie lauko durų. Pacientai, atvykę į polikliniką, bus įleidžiami po vieną, sutikrinus atvykusio paciento registraciją, surinkus trumpą anamnezę, atlikus paciento kūno temperatūros rodmenų įvertinimą bei rankų antiseptiką, likus ne daugiau nei 10 min. iki paskirto vizito laiko. Įeidami pacientai privalės dėvėti vienkartinę medicininę kaukę arba respiratorių be vožtuvo. Privalu laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo bei saugaus 2 metrų atstumo. Pacientai, turintys temperatūros, turi kreiptis ne į konsultacinę polikliniką, bet į karščiavimo kliniką ar šeimos gydytoją”, – apie tai, kaip artimiausiu metu planuoja dirbti ši gydymo įstaiga, išsamiai aiškino G. Mažrimienė.

Jos teigimu, pacientai bus konsultuojami kas 40-45 min., taip, kad būtų užtikrinta patalpų dezinfekcija ir vėdinimas. Visi įstaigoje dirbantys darbuotojai naudos asmens apsaugos priemones pagal saugumo lygius, atsižvelgiant į pacientų grupes ir paslaugų pobūdį.

Tuo metu savo pavardės nenorėjusi minėti Psichikos sveikatos centro (PSC) darbuotoja sakė, jog šio pobūdžio gydymo įstaigoms netaikoma kitoms pirminės sveikatos priežiūros įstaigoms įprasta tvarka  – PSC dėl veiklos pokyčių būtinas specialus sveikatos apsaugos ministro įsakymas ar potvarkis.

Tad kol kas visos konsultacijos čia teikiamos tik nuotoliniu būdu, centro internetinėje svetainėje skelbiami ir gydytojų – psichiatrų, ir psichologų telefonai, kuriais pasiskambinus, esant būtinam poreikiui, galima susitarti ir dėl priėmimo gyvai. Pacientams būtini vaistai, kuriuos daugelis vartoja ilgą laiką, išrašomi elektroniniu būdu.

Kada PSC pradės pacientus priiminėti įprastu būdu, darbuotoja teigė šiuo metu pasakyti negalinti.

Susisiekti su dar keliomis uostamiesčio pirminės sveikatos priežiūros įstaigomis „Atviros Klaipėdos” žurnalistei nepavyko – vienur atsiliepdavo kompiuterinis konsultantas, siūlantis registruotis tik pas šeimos gydytojus, kitur niekas nekėlė telefono ragelio, trečioj vietoj pažadėta, jog administracijos atstovas perskambins, bet to padaryta nebuvo.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Su poliklinika atsisveikino dėl teisėsaugos ir politikų spaudimo?

Daugiau nei prieš dvejus metus skambiai pradėtas Specialiųjų tyrimų tarnybos (SST) tyrimas dėl galimos korupcijos, piktnaudžiavimo bei kitų nusikalstamų veikų ...
2023-10-05
Skaityti daugiau

Sveikata

Tirs, ar poliklinikos vadovė nebuvo pamaloninta dovanomis

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) skelbia apsvarsčiusi gautą pranešimą ir susipažinusi su papildomai gauta informacija gruodžio 21 d. posėdyje nusprendė ...
2022-12-22
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Klaipėdoje daugėja sergančiųjų gripu ir peršalimo ligomis (papildyta)

Nors Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, nei Klaipėdoje, nei kitose Vakarų Lietuvos savivaldybėse (išskyrus Šilutę) sergamumas gripu bei ūminėmis viršutinių ...
2022-12-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This