Naujam daugiabučių namų kvartalui – arši kritika

Miestas, Svarbu

Antradienio vakarą nuotoliniu būdu vykęs planuojamo daugiabučių namų kvartalo buvusios Lietuvos kino studijos vietoje (Kretingos g. 100) projekto viešas svarstymas buvo itin audringas. Gyventojai išsakė daugybę pastabų ir reikalavo normalaus susirinkimo.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Kas planuojama?

„Atvira Klaipėda“ jau rašė, jog sklype, esančiame Kretingos g. 100, kuris ribojasi su miesto tinkų nuotekų siurblinės sklypu, Klaipėdos, Kretingos ir Topolių gatvėmis bei Dangės upės pakrantės žaliaisiais plotais, prieš pradedant daugiabučių namų kvartalo statybas būtų griaunamas 1987 m. pastatytas 5254,79 kv. m ploto buvusios Lietuvos kino studijos administracinis pastatas bei elektros skydinė ir inžineriniai statiniai.

Projektuotojų vizualizacija

Projektiniuose pasiūlymuose rašoma, jog yra projektuojami 4 tipų pastatai. Viso kvartale planuojama 340 butų ir administracinės paskirties patalpos pirmame aukšte palei Kretingos gatvę išsidėsčiusiuose pastatų korpusuose bei 5 pastatai su cokoliniu aukštu, kuriame numatomas automobilių laikymas.

Pastatai dėstomi blokuojant šoninėmis sienomis, grupuojant pastatų eiles po 2, 3, 4 ar 5 pastatus. Formuojamas vidinis kiemas be automobilių transporto. Sklype formuojamas perimetrinis užstatymas su žaliąja erdvę sklypo viduryje bei vaikų žaidimo aikštelėmis, pasivaikščiojimo takais ir ramaus poilsio zonomis.

Projektinius pasiūlymus parengė bendrovė „Studija 33“, projekto architektė – Aušrinė Kairytė, statinio projekto vadovas Marius Šeškauskas, statinio projekto dalies vadovas Nerijus Mikulis. Kvartalo statytojas yra bendrovė „Bilukas“.

Projektuojami pastatų aukštis siekia iki 26 metrų, nors detalusis planas čia leidžia statyti ir iki 42 m aukščio pastatus. Iš viso numatyta pastatyti 14 keturių ir penkių aukštų su mansarda mūrinių daugiabučių. Aukštesni – 5 aukštų – pastatai būtų išsidėstę palei Kretingos gatvę, juose numatomos komercinės patalpos. Žemesnius numatoma statyt palei Dangę, Topolų ir Klaipėdos gatvių kraštines.

Projektuojami 2-4 kambarių butai. Mansardiniuose aukštuose planuojami erdvesni butai su kambariukais antresolėse.

Įvažiavimas į sklypą numatomas esamas, nuo Kretingos gatvės. Papildomas būtų nutiestas iš pietinės pusės į Klaipėdos gatvę. Projektuojami pėsčiųjų dviračių takai palei Kretingos, Topolių gatves. Pagal detalųjį planą ketvirtį sklypo turi užimti želdynai.

Sklypo ribose projektuojama 400 automobilių stovėjimo vietų, iš jų 50 – projektuojama pastatų cokoliniuose aukštuose.

„Biluko” bendraturtis Andrius Vaišvila BNS teigė, kad statybas ketinama pradėti šį rudenį arba kitų metų pradžioje. Kvartalą ketinama pastatyti per 7-8 metus. Kiek planuojama investuoti į projektą, jis neatskleidė.

Projektui – kritika

Projektinių pasiūlymų viešas svarstymas antradienį vakare vyko nuotoliniu būdu, per „Zoom“ programą. Architektė A. Kairytė informavo, jog iki susirinkimo buvo gautas vienas pasiūlymas, kurį pateikė individualių namų savininkų bendrijos „Kvadratas“ įgaliotas atstovas Rimgaudas Laužikas. Jis pasiūlymus pakartojo ir susirinkimo metu. Pasiūlymų esmė –  Kretingos g. 100 sklype turi būti visuomeninės, o ne gyvenamosios paskirties pastatai, nes esą ir naujajame miesto bendrajame plane toje vietoje gyvenamoji statyba nėra numatyta. R. Laužikas taip pat siūlė, jog šis projektas turi būti svarstomas ir Klaipėdos regioninėje architektūros taryboje.

M. Šeškauskas paaiškino jog projektiniai pasiūlymai parengti vadovaujantis dar 2007 metais patvirtintu sklypo detaliuoju planu, kuris galioja ir dabar.

„Žiūrint į projektinius pasiūlymus kyla labai daug prieštaringų minčių. Rezultatas nuvilia. Mūsų pasiūlymas yra šitą projektą dar labiau išviešinti ir pasiūlymus svarstyti rimtesniame specialistų rate. Šiaip susidaro įspūdis, kad projektiniai pasiūlymai parengti labai skubotai, sprendimai yra nepagrįsti, jau nekalbant apie architektūros kokybę. Projektavimo principas irgi keistai pasirinktas – pagal automobilių vietų skaičių mėginama sukišti butus, neišlaikomi minimalūs atstumai nei tarp namų, nei tarp aikštelių. Be to, sklypas yra prie transporto srautų. Tad ir butai nebus tinkami gyventi, ypač tie, kur į Kretingos ir Klaipėdos gatvės pusę. Nebūkite žvėrys, žiūrėkite, kam tuos butus projektuojate, juk mūsų tautiečiai juose gyvens, negi jiems galima tokį produktą siūlyti?“ – ir klausė, ir pastabas reiškė R. Laužikas.

Susirinkime dalyvavęs architektas Laimonas Bogušas pasiūlė projektuoti tokį pastatą ar pastatų kompleksą, kuris „atitiktų XXI amžiaus gyvenamųjų namų projektavimo principus, įskaitant ir aplinką, ir atsisakyti XX amžiaus pabaigos stilistikos ir išdėstymo sklype principų“.

Netiko susirinkimo forma

Bene daugiausiai gyventojų pykčių kilo dėl paties surinkimo. Greta planuojamo kvartalo gyvenanti Birutė Každailevičienė reikalavo, jog būtų organizuojamas normalus surinkimas, nes klausimas yra labai aktualus.

„Dabar jau ir laidotuvėse leidžia dalyvauti 10 žmonių, tad susirinkimą galima organizuoti. Dabar toks jausmas, jog kažką slepiate. Būtų normalus susirinkimas, tai būtų normaliai atėję žmonių, būtume normaliai pasikalbėję, o toks pasirinktas kelias yra slapstymasis. Dabar jūs žaidžiate į vienus vartus, nes daug žmonių tiesiog negalėjo prisijungti prie šio susirinkimo. Mes tik matome, kad yra grandiozinis gargaras, kuris kėsinsis į mūsų ramybę ir saugumą. Užstatymas didelis, automobilių srautai dideli, įvažiavimai. Jūs skubate, o mes nieko normalaus nežinome“, – projektuotojams kritiką žėrė B. Každailevičienė.

Projekto vadovas M. Šeškauskas tvirtino, jog susirinkimas organizuotas pagal visus šiuo metu galiojančius teisės aktus.

Gyventojai taip pat reiškė pastabas, jog Topolių, Žilvičių gatvėje planuojami dviračių takai, todėl esą neliks vietos pėstiesiems.

„Gyventojai turėtų pasižiūrėti į save, kiek yra užėmę valstybinės žemės. Jei ji būtų atlaisvinta, tikrai vietos viskam užtektų“, – aiškino M. Šeškauskas.

Projektuotojai visiems gyventojams, pareiškusiems pastabas ir pasiūlymus, pažadėjo atsakymus į juos pateikti elektroniniu paštu.

47 Comments

  1. Senelis

    Sutaikyti viename kvartale individualią statybą ir daugiabučius tas pats kaip suvienyti Landsbergio runkelių Lietuvą ir tariamą Lietuvos aukštuomenę o ypač gyvenančius Tauralaukio kolchoze ,pripratusius prie kaimo(tokia mintis kyla skaitant daugumos kolūkiečių komentarus).

    Reply
  2. Klaipėdiškis

    Projekto vadovas Marius Šeškauskas, tai tas pats suskis, kuris praeitą vasarą iki pamatų nušlavė Daržų g.14, XVIII a. paveldinį namą. Atimt jam licenciją!

    Reply
  3. Dovilė

    Eilinis Perkūnkiemis. Butų ir automobilių JAM’as. Inkubatorius psichopatams. Tik nesakykit, kad toks tankis ir triukšmas nekenkia. Kaip sako žymus vokiečių med.profesorius: ” Negimė dar žmogus, kuriam triukšmas nekenktų”.

    Reply
    • Klp

      Viskas normaliai su tuo tankiu, teritorija didelė, pastatuose tik po 5 aukštus. Ir tik nedėjuokit dėl to triukšmo, nėra didelių automobilių. Dėl parkingo sutinku, jis turėtu būti požeme.

  4. LAI DUDORIUIS ISNUOMUOJA SKLYPA 99 METAMS DRAUGUI LIBANIECIUI IR BAIGTAS KRIUKIS

    ….

    Reply
  5. Vidas

    Butuose gyvena mažesnes pajamas gaunantys piliečiai. Šiaurinė miesto dalis taip po truputi pradės tapti pietinio miesto lygio gyventoju mentaliteto. Matyt taip reikia , kad miestiečiai pasimaišytu… Nes kitaip po kokiu n metu reiks siena statyti tarp pietines pigesnes ir šiaurines.
    .

    Reply
    • Klp

      Tik nesvaik apie „aukštesnį” nuosavų namų gyventojų mentalitetą, kai nemaža dalis jų ir valstybinės žemės yra užsigrobia ir aplinkinius laukus sugeba patręšti. O senamiestyje savo prabangius BMW numeta kur papuola.

    • ezys

      noreciau as pamatyti ta mazesniu pajamu zmogu iperkanti buta siam rajone 🙂 juo labiau, kad nama siais laikais susiresti galima ir pigiau 😉

  6. Ne statytojas

    Pažiūrėkite kas darosi kitoje autostrados pusėje. Tai laisvų žmonių individualūs namai. Ten laisvė. Ten jų niekas nevaržo. Ten niekas neformuoja ” Bronkso”. Parduotuvių statytojai prie jų prisiderino . Tas kvartaliukas spalvuotas , gražus paveikslėlyje . Tokia mūsų miesto architektūros reguliavimo skyriaus nuomonė , kad mieste turi statytis akmeniniai maišai . Pagal principą , aš tokiame užaugau , tai ir jūs dabar kentėkite. Ten tokia kvaila merga sprendžia viską ,taip mąstydama. Ką turėsime ateityje ,sakysime 20 – 25 metų perspektyvoje . Individualių namų kvartalai būs oazės apsuptos ” Bronkso ” . Kuris ateityje bus apgyvendintas šiaurės afrikos pabėgėliais ir buduliais sugrįžusiais iš š.airijos ir skandinavijos. Klausimas – kur jie eis ieškoti pinigų dozei? Atsakymo nesakysiu . Pažeidžiami pagrindiniai miestų statybos principai . Gal tas kvartalėlis ir gražus…

    Reply
    • Klp

      Apribotas būsi sklypo trobos. Eiti pasivaikščioti nebus kur nes už „rajonėlio” ribos baigiasi civilizacija ir prasideda visokie kemsymai. Ai ir nepamirsk nusipirkti automobilio gerai visur pravažiuojančio nes vienintelis kelias iki tavo savjonių oazės bus duobėtas žvirkelis. Parduotuvė už kelių km.

    • ezys

      na taip, laisve darza tresti srutomis ir klausytis zoliapjoviu muzikos 😀 Ir siaip, mielasis, pabandykite sukisti visus miesto gyventojus i individualius namus ir i darba Klaipedoje galesite vaziuoti nuo kryzkalnio, kamsciuose praleisite 4 valandas ir vis tiek nesuprasite, kad nusisnekat.

  7. Klp

    Naujojs staybos gerai ir jei perdaug nenusipigins atrodyt gražiai, bet kam reikia daryti antžemines aikšteles? Naujuosios daugiabučiuose stovėjimo aikštelės turi būti pakištos požeme.

    Reply
    • to klp

      Ar žinote kiek kainuoja dvieju aukštu požeminiame parkinge viena stovejimovieta.Apie 20000 eurų.plius mėnesinis aptarnavimo mokestis apie 50eurų už valyma.,priešgaisrines sistemos aptarnavimas ir t.t.Ar jūs pirksite tokia stovejimo vietą? Klaipeda ne VILNIAUS CENTRAS IR NE NEW YORK.

    • to klp

      Patikslinu čia savikaina

    • Klp

      Tai užpilam visa miestą asfalto laukais? Tik poto neverk dėl dulkių, taršos ir kertamų medelių.

  8. Jddj

    Dizainas labai grazus, kas ci myza kad nemodernu jiems? Stikliniu deziu bene mieste maza?

    Reply
  9. L

    Normalus šiuolaikiškas miesto kvartalas, statomas ne kolūkio žemėje. Viskas kaip ir normalu.
    Labai „senai” aplinkinei gyvenvietei, suprantama, tai yra rakštis. Naujos statybos, nauji gyventojai, užklius, kad yra pasisavinta valstybinės žemės. Todėl reikia šaukti, kad viskas būtų kaip seniau, prie ko priprasta ir su bomžais susitaikyta.

    Reply
  10. Lolas

    Skaitau ir stebiuosi, is kur digsta tokie „pseudo Lietuvos ir viso gyvo patriotai”. Pagaliau suvedineja galus su SUDU, bet ne, yra patriotu kurie mirs, bet suda neatiduos. Sory, tikrai toje Lietuvoje per daug demokratijos, nes svaigti del sudo, nezinau, ar liga, ar smegenu trukumas.

    Reply
  11. Pirkti ar nepirkti komentatoriui

    šūdmalystė treninguoto klaipėdos verslininko. Gal jau nusipirko kostiumą ir sėdi MB kabriolete, tačiau protelyje vingių neatsirado. Miesto tragedija tokie projektuotojai – teisės aktų žinovai ir tokie verslinykai. Ši statyba planuojama mieste, šalia senai susiformavusio individualių gyvenamų namų kvartalo, Liepojos, Kretingos, Klaipėdos gatvių, KU botanikos sodo ir visų inžinerinių tinklų, o visa tai yra miesto-miestiečių, vadinasi tai ir VIEŠO INTERESO LAUKAS. Ar žinai kas tai? Maža to, pagal minėtą naują miesto bendrą planą, visa šita vieta įvardinama kaip naujas miesto centras, o tie teletabių holivudiniai ale klaipėdietiški nameliai su butais šizofrenijai skiepyti ir buduliams ugdyti. Buki, mažaraščiai projektuoja apeliuodami aiškina, kad viskas pagal teisės aktus, bet teisės aktai niekur neaiškina, kad nesąmonių projektuoti nereikia, kaip ir elementaraus elgesio normų – gatvėje šikti nepadoru, nors gal tokiems ir būtų labai patogu. Ar ką , galima? Galima projektuoti kiemą, kuriame bus amžinas šešėlis ir ten niekas neaugs ir visi gyventojai šlaistysis prie automobilių, kolonėlės ir Dangės pakrančių. Jau net nekalbu apie triukšmą kieme, koks čia bus aidas. Kodėl netvarkomos Dangės pakrantės, sporto aikštynas neįrengiamas – socialinės infrastruktūros kompensacinė priemonė nes tai ne plyno lauko investicija? Verslininkėli, keliauk su savo kapšais į laukus ir statyk ką nori, pažiūrėsim kiek uždirbsi. O jei nori tai daryti mieste tai būk malonus gerbk ir miestiečių nuomonę ir juo labiau, senai čia gyvenančių. Tik jų asmeninių investicijų, triūso dėka ši teritorija tapo patraukli. Kliedime projektuodami, statydami, o po to stebimės – kodėl toks miręs miestas ir kodėl visi išvažiuoja? Atsiprašau už leksiką, kitaip nesupras.

    Reply
    • paskutiniam komentarui

      Pats turbūt sklypą už dyką gavai? Ir pradėk nuo savęs, pasikeisk savo šiferinį stogą į normalų.

    • Tu pirkti nepirkti

      Tu pirkti ar nepirkti.
      Ir kiek gyvenate Klaipėdoje .gal galima sužinoti ir įš kokio kaimo atvažiavai.Tik dėl tokiu UO ir Klaipeda merdi.

    • To pirkti nepirkti

      Šalia yra Girulių giria ,tai ir naudokis poilsiui.Bet tau to nereikia ,tau pavydas griaužia.Tu nenori gero miestui,tau svarbu tavo tik tavo interesai.

  12. Kaimynas

    žmonès džiaukitės pagaliau bus sutvarkytas rajonas ,bomžynas dinks .

    Reply
  13. Anonimas

    labai geras sprendimas šitoj vietoj vystyti gyvenamają statybą, nes geresnių vietų Klaipėdoje nėra

    Reply
    • Butaforija tikrai

      Nėra geresnių vietų?Ar Klaipedoj butų trūkumas,visi išpirkti?O netrūksta miestiečiams poilsio ir relaksacijos vietų?Parkų per daug,sveikatinimo centrų per daug?Atsiranda norinčių greit butukų pristatyt,tuoj išparduot-lai gyvena susigrūdę,jam nerūpi.Kaip Dragūnų kvartale prikišo pradiniam plane nenumatytų namų.

  14. PIRKTI ar NEPIRKTI

    JUOKINGAS zmogeliu postringavimas apie grozi. AR JUS STATOTE INVESTUOJATE ir ar JUS ATSAKOTE , uz savo zodzius??? KAS STATO to ir VALIA yra, STATYTOJO norai ribojami istatymu . IR KIEK LEIDZIA PARKAVIMAS DETALUS BENDRAS PLANAS…. TIEK JIS IR GALI statyti. VISI POSTRINGAVIMAI apie kitoki pastata butu skaiciu YRA NE JUSU reikalas. ZMONIU, GYVENTOJU REIKALAS YRA PIRKTI ar NEPIRKTI kada JUS ismoksite tuo pasinaudoti, tada ir bus tvarka.

    Reply
    • tam pirkti ar ne

      Oj ne. Kvailesni komentara seniai beskaiciau. Tik patarimas vienas- kiek imanoma reciau savo mintis issakyti. Visur.

    • Tam kuris parašė oj

      Matyt nedaug protelio turi , kad nesupranti.Matyt profke baigęs

    • Irena

      Labai protingas komentaras,daugiau Lietuvai tokiu pozityviai mastanciu zmoniu,tuomet ir salis nebus biurokratne Dekoju Irena.

  15. Godumas

    Milijonieriams Vaišviloms – tėvui Kazimierui ir sūnui Andriui -tai geras biznis, kai tarp namų nėra jokių tarpų. Taip tik piešinyje gražu. Tiems, kurie čia įsikurtų – kolūkis be sienų. Jokio privatumo. Savo kareiviams pailsėti tokius kilometrais besitęsiančius namus prie jūros rytinėje Vokietijoje statė Hitlerio architektai ir statybininkai. O sklypą būtina užstatyti. Bet ne taip…

    Reply
    • antaras

      Vokiečiai puikiai projektavo ir statė.O kad tarp namų nėra tarpų gerai,nes Klaipedoje pastoviai pučia vakariniai vėjai.

    • Irena

      Ponas Godume,kuo pats kvepi tuo ir kitus tepi…

  16. kas jums negerai

    zmones mielieji, galima paklaust kas jums su galvom negerai? zmones pagaliau gyventi kur graziai gales, o ne visi persigrude chrusciovkese. tvarkingas projektas, grazus kiemelis, grazi vieta, siaurine miesto dalis. ar jums fetisas gyventi mogiliove? tikrai kartais sunku suprasti. tegul tik daro ir stato, neverkit viena karta pagaliau.

    Reply
  17. ARCHITEKTAS

    Jooo… XXI amžiumi čia nekvepia. Tradicinis šeškausko lygis. Klaipėdai sueis. O išplanavimas… tiek tos namų grupės, tiek tų sekcijų, tiek ir butų. Gyvenamo kambario proporcijas pasižiūrėkit, kambario gylis – 8 m…

    Reply
    • Cvak

      3 metrus išskirt drabužinei ir gausis „visai nieko” kambarys 🙂

  18. Tomas

    Tai kad gražus projektas.

    Reply
  19. Atvirai

    Koks siaubas ! Panašu į braškančią statinę pilną silkių, tokį „šedevrą” turėtų įvertinti kolegos architektai.
    O pirkti butus galėtų tik visiški begalviai. Įdomu, ar atsiras bankas, kuris finansuos tokį skruzdelyną ?

    Reply
  20. PS14

    Gražus dizainas, biški vokišką stiliu primena. O ir vieta ne terminalas. Tikrai už ten ir vieta gyvenamiesiems.

    Reply
  21. Jons

    Vaisvila samdosi Seskauska (paveldo senamiestyje grioveja ir Klasco nebelaikinuju palapiniu derintoja), galima sakyti pavyzdingas politikas savo tokiu elgesiu.

    Reply
    • Audrius Vaišvila

      Audrius Vaišvila nieko bendro su Biluku ir su šiuo aptariamu statyti objektu neturiu.

  22. Nuomone

    Man asmeniskai labai grazus ir modernus kvartalas. Negi norit palikt begriunanti pastata su sabakstynais ir benamiais aplink?

    Reply
    • dėl modernumo

      gal neturite interneto ?

    • Titas

      Kokioj pamaskvej visai graziai ziuretusi.

  23. apgailetina

    Haha, pensininkams geriau narkomanu kaimynyste, nei „gargaras” 🙂 sutrukdys rimtį mat.

    Reply
  24. ne architektas

    Seniai toje vietoje reikėjo kažką statyti, o dabar šabakštynas,Žmonės bėga į užmiestį, o čia įsikurtų daugiau kaip 1000 gyventojų

    Reply
  25. Trans

    Tai kad tikrai klaikus projektas. Kažkokie kolūkinio baroko nameliai.

    Reply
    • petras

      Tiek ir supranti apie grožį.Tau reikia tur būt stiklainių,

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Tauralaukyje statys prekybos centrą su gydymo paskirties patalpomis

Projektuotojų vizualizacija Teritorijoje prie Pajūrio ir Akmenų gatvių, Tauralaukio kvartale, Klaipėdoje, projektuojamas dviejų aukštų su antstatu prekybos paskirties pastatas su ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Nauji daugiabučiai: kaimynai nuogąstauja dėl eismo sprendimų

Verslo planus taip ir nepradėtos eksploatuoti vandentiekio siurblinės vietoje Kretingos gatvėje statyti daugiabučius kaimynai sako sveikinantys, tačiau jiems didelį nerimą ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Nenaudotos siurblinės vietoje statys daugiabučius

Bendrovė „Bilukas“, Klaipėdoje jau statanti gyvenamųjų namų kvartalą „Holivudas“ buvusios kino studijos vietoje, analogiškas statybas suplanavo ir netoliese, Kretingos gatvėje ...
2024-03-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This