Girulių pušyne – poilsio paslaugų ansamblis (papildyta)

Miestas, Svarbu

Giruliuose, vos už 100 metrų nuo jūros, planuojamas grandiozinis poilsio paslaugų kompleksas. Daugiau nei 10 tūkst. kv. m ploto pastate numatytas ir viešbutis, ir restoranas, ir SPA centras, ir erdvės gydymo paslaugoms.

Projektuotojų vizualizacija

Toks objektas planuojamas sklype, esančiame Girulių pl. 11 (buvusi Pamario g.) Sklypo plotas – 2,43 hektaro. Poilsio paslaugų kompleksą planuoja statyti bendrovė „Kopų žuvėdra“, kuri nuo 2015 metų vysto greta esančią teritoriją – buvusioje „Žuvėdros“ stovyklavietėje jau pastatė 15 dvibučių namų ir kotedžų.

Klaipėdos savivaldybės paviešintuose projektiniuose pasiūlymuose nurodoma, jog Girulių plente poilsio paskirties pastatas (su viešbučių, maitinimo, gydymo paslaugų, automobilių saugyklos ir bendro naudojimo patalpomis) bus ne naujais statomas, o rekonstruojamas.

Sklypo teritorijoje šiuo metu yra pastatytų bei nebaigtų statyti pastatų. Visus juos numatoma nugriauti, o du poilsio paskirties pastatus, kurie realiai yra vasaros poilsio nameliai, ir planuojama rekonstruoti: nugriauti laikančiąsias sienas, palikti ir sustiprinti dalį esamų pamatų, išplėsti statinių išorės matmenis (ilgį, plotį, aukštį), pastatyti naujas laikančiąsias konstrukcijas (sienas, pamatus), pastatyti naujus aukštus, įrengti naujus rūsius. Taip 410 kv. m ploto poilsio nameliai po rekonstrukcijos taps 12,6 tūkst, kv. m ploto kompleksu.

Projektuotojų vizualizacija

„Komplekso vieta unikali savo pamario vertybių rinkiniu: greta esančiu smėlėtu pliažu, natūraliu pušynu, išskirtiniais istoriniais objektais, gerai išvystyta infrastruktūra, miesto artumu, greta augančia rezidencine teritorija. Formuojant komplekso koncepciją, svarbiausiu aspektu ir buvo pasirinktas tūrio ištirpimo gamtoje principas, išlaikant išskirtinį komfortą viduje“, – pabrėžiama projektiniuose pasiūlymuose.

Teritorija apaugusi pušynu, kuris buvo dažnai veikiamas stipraus vėjo. Medžių amžius 140-150 metų, vidutinis aukštis – 14-16 m. Be to, planuojame teritorijoje yra du Kultūros vertybių registre įregistruoti objektai – Kukuliškių (Karklės) baterijos šaudmenų sandėlio bunkeris ir Kukuliškių (Karklės) baterijos jėgainės bunkeris.

Projektuotojų vizualizacija

Pabrėžiama, kad didžioji dauguma medžių bus išsaugoti. „Pasirinkta laisvo planavimo urbanistinė struktūra, kuri savotiškai užpildo erdves tarp medžių audinio. Statiniai išdėstomi taip, kad iš pagrindinių apžvalgos ar patekimo į kompleksą taškų būtų regimi tik galiniai fasadai, tūrių fragmentai. Gamtinės ašys interpretuojamos, sukuriant matematinį ašių tinklą, kuris ir tampa urbanistinės kompozicijos pagrindu. Toks metabolistinis tinklas leidžia kurti sklandžiai gamtinėse erdvėse tarpstantį tūrį maksimaliai išsaugant esamus medžius“, – dėstoma projektiniuose pasiūlymuose.

„Architektūrinis komplekso sprendimas atspindi pagrindinį ištirpstančio tūrio aplinkoje užmanymą. Laiptuojanti, skirtingo aukščio, susmulkinto tūrio struktūra ne tik padeda įsiterpti tarp gamtinių erdvių, bet ir kuria humanišką mastelį, atspindintį rekreacinės architektūros vertybes. Siekiant išsaugoti ilgametes pušis, pastato tūris smulkinamas bei įterpiamas tarp medžių. Pastatas projektuojamas 3 aukštų – 12 m aukščio“, – teigiama projektiniuose pasiūlymuose.

Projektuotojų vizualizacija

Nurodoma, kad bendrojo naudojimo erdvės, holai projektuojami stiklo fasadų, siekiant maksimaliai atsiverti į aplinką, gaudyti šviesą.  Architektūriniame ansamblyje galima lengvai identifikuoti atskiras komplekso funkcijas, tuo pačiu išlaikomas smulkus ir vientisas mastelis.

Numatoma, jog šiame pastatų ansamblyje bus įkurtas viešbutis, poilsio bei gydymo paskirties patalpos, SPA centras, restoranas bei požeminė automobilių stovėjimo aikštelė.

„Komplekso funkcinė struktūra nulemta pasirinktų konceptualių vertybių: ištirpimo aplinkoje, gamtos įleidimo į vidų, maksimalaus privatumo siekimo. Pagrindinės viešosios funkcijos koncentruojamos sklypo pietinėje dalyje, šalia pagrindinio pastato holo. Iš pastarojo numatytas tiesioginis patekimas į pietvakarinėje dalyje esantį restoraną su lauko terasa, į kurią lengvai gali patekti ir išorės lankytojai iš pliažo. Restoranas projektuojamas dviejų lygių, leidžiančių lengviau atskirti srautus, ypač pusryčių ar švenčių metu. Antrame aukšte esantis restoranas yra uždaresnis, skirtas SPA ir viešbučio lankytojams. SPA baro lygyje numatoma transformuojamos multifunkcinės patalpos bei sporto salė, bendra poilsio erdvė. Pietrytinėje dalyje formuojamas dviejų, pusiau uždarų erdvių mineralinis SPA kompleksas. Pirmame aukšte numatomos baseinų ir pirčių zonos, o antrame aukšte masažai ir kitos paslaugos. Rūsyje planuojamos gydymo paskirties patalpos. Toliausiai nuo visų, antrame aukšte įrengiamos miego terapijos zonos“,- rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

Po viešųjų funkcijų dalimi numatomas požemis, kuriame projektuojamos automobilių saugyklos (72 vnt), įrengiamos virtuvės, techninės, personalo patalpos. Dar 72 automobilių stovėjimo vietas numatoma įrengti antžeminėje aikštelėje, o 47 – už sklypo ribų.

Šio poilsio išskirtinumas turėtų būti numatomas naudoti iš geoterminių gręžinių išgaunamą vandenį. Vidurinio apatinio devono (Pernu-Kemerių) vandeningojo sluoksnio vandens panaudojimas numatomas dviem tikslais: sveikatinimo (balneologijos) bei kaip šilumos šaltinis.

Bendrovės „Kopų žuvėdra“ direktorius Viktoras Zubrecovas vylėsi, jog statybos darbus pavyks pradėti kitais metais.

„Pagal preliminarų grafiką, tikimės kitų metų pavasarį būti parengę statybų leidimui reikalingus dokumentus, o rangos darbus pradėti metų antroje pusėje. Jeigu viskas klostysis sklandžiai, pirmuosius lankytojus poilsio centras turėtų priimti 2023 metų antrojoje pusėje. Investicijos į unikalų Šiaurės ir Rytų Europos regione projektą sieks apie 40 milijonų eurų. Jos sukurs apie 200 tiesioginių nuo sezoniškumo nepriklausomų darbo vietų bei padės augti poilsio centrą aptarnausiančiam vietiniam verslui”, – teigė V. Zubrecovas.

INFORMACIJA

Projektinius pasiūlymus parengė UAB „arches“, projekto vadovas Edgaras Neniškis.

Statytojas – UAB „Kopų žuvėdra“.

Susipažinti su projektiniais pasiūlymais galima iki gruodžio 11 dienos adresu I. Kanto g. 36-1, Klaipėdoje, darbo dienomis darbo valandomis iš anksto susitarus tel. (8 686) 69258, arba internetinėje svetainėje https://www.klaipeda.lt/lt/savivaldybe/administracija/projektiniai-pasiulymai/223

Pasiūlymus teikti galima iki gruodžio 11 d. raštu UAB „arches“, Ateities g. 10, Vilnius, arba el. p. pasiulymai@kopuzuvedra.lt

Viešas susirinkimas vyks gruodžio mėn. 11 d. 17 val. nuotoliniu būdu: https://zoom.us/j/92674619276?pwd=ZFhIa25Lamx0elpNSDd2OUNoOGV6Zz09

Susitikimo ID „Zoom“ platformoje: 926 7461 9276 Slaptažodis: 582805

12 Comments

  1. Anonimas

    Leze statykite….

    Reply
  2. Ateitis

    Įsteigs draustinį ir nebus jokių SPA pajūryje

    Reply
  3. Laura

    Kaip gerai, jei turėtume kaip Druskininkuose

    Reply
  4. gyventojas

    padidina pastatų esamą plotą 30 kartų,naikina šimtus medžių,o jūs tikitės jautrumo,ar liks dar miško parkas kur nors ?

    Reply
  5. Vitalija

    Buvo ir bus pavydelnikų, „žaliųjų,” siekiančių ne išsaugoti , o drumsti ramybę . Jei viskas bus daroma su galva ir jautriu požiūriu , tai išloš visi : poilsiaujantys džiaugsis vietinės gamtos grožiu , o vietiniai turės darbo vietas. Valstybė pasipildys mokesčiais, iš kurių turtės visi piliečiai. Abejoji? Nueik nurodytu adresu, teik pasiūlymus, o ne triukšmauk lygioje vietoje.

    Reply
  6. ...

    Jei neklystu, buvusios stovyklos „Žuvėdra” teritorija patenka į Pajūrio regioninį parką. Tai apie kokias statybas galėtų eiti kalba, kuomet plotas nuo 410 kv.m. padidėja iki 12 tūkst. kv.m.? Tai jokia rekonstrukcija, o tikra nauja statyba. Kita vertus, gyvename stebuklų šalyje, kurioje valstybinės institucijos stebuklingus parašus dėlioja.

    Reply
  7. apie požeminę aikštelę

    sprendimas labai abejotinas: ar tai bus kaip povandeninis laivas, ar dieną naktį dirbs siurbliai, pumpuodami gruntinį vandenį ? Manau, kad nei viena, nei kita, nes tai žiauriai kainuoja.

    Reply
  8. .....

    Ar teisingai supratau , išorinio uosto Melnragėje tikrai nebus ? 🙂 Tokio komplekso statytojai manau turi patikimą info ? 🙂 Ir visas tas Girulių miško ” gelbėjimas ” buvo pasitaškymas prieš ” valstiečius ” 🙂 Kokie jūs nemalonūs žmonės ponai Puteikienės , Ramašauskai , Žali ir spalvoti ….Teisingai rašė Vaitkus , po kiek opiumas liaudžiai ? Būčiau palaikiusi , jei būtumėte aiškiai pasakę už ką ” kovojate ” 🙂 Mano nuomone tokio objekto reikia .

    Reply
  9. KLP

    Net neabejoju, kad statybos jeigu ir prasidės, tai geriausiu atveju kokiais 2025 metais, nes Klaipėdos biurokratai tikrai neleis tokiam objektui atsirasti.

    Reply
    • ezys

      jei neleis, tai kokiu budu statybos prasides 2025 metais? 😀

  10. .....

    tai medžius kirs ? Alio , aliuo , aliuo ponia Puteikiene ir visi kiti kovotojai už Klaipėdos plaučius …Kur peticijos , kur parašai , kur medžių skaičiavimas ir prisirakinimas ? Ką seniai galvoju tas ir vyksta …

    Reply
  11. Miestietis

    Pagaliau ir mūsų pajūryje pradės vystyti poilsio erdves. o tai,apgailėtinai Klaipėda atrodo.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Spyglys

Skelbia lažybas dėl Skautų gatvės*

Ponai ir ponios iš Skautų gatvės su ponais ir poniom iš Liepų gatvės šiuo metu yra nugrimzdę į giluminę mediaciją ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Kitoks Klaipėdos valdžios požiūris jau atsiėjo apie pusę milijono

Dėl to, kad dabartiniai Klaipėdos vadovai atsisakė įgyvendinti kai kuriuos pirmtakų suplanuotos projektus, jiems jau išleisti miestiečių pinigai buvo negrįžtamai ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This