Klaipėdos bendrasis planas: reikės dar mažiausiai pusmečio (atnaujinta)

Miestas, Svarbu

Naujasis Klaipėdos bendrasis planas dar nebus patvirtintas mažiausiai pusę metų, o tikėtina, kad net ir gerokai ilgiau.

Klaipėdos savivaldybė pirmadienį sužinojo, kad Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija (VTPSI), kuri tikrino, ar Bendrasis planas parengtas tinkamai, laikantis visų procedūrų ir reikalavimų, turi pastabų.

Klaipėda savo naują Bendrąjį planą rengia jau ilgiau nei penkerius metus. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Šiandien diskutavome su Valstybine teritorijų planavimo ir statybų priežiūros inspekcija ir, deja, ji mūsų nepradžiugino. Ji rado labai nedaug trūkumų ir mūsų požiūriu, labai smulkių. Bet tikriausiai šiandien ar rytoj gausime atsakymą, kad teks kartoti viešinimo procedūras Ir tikrai dėl labai smulkių dalykų“, – Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariams informaciją pateikė Klaipėdos savivaldybės vyriausioji architektė Mantė Černiūtė-Amšiejienė.

Politikams pasiteiravus, kiek dar gali užtrukti, kol Bendrasis planas tvirtinti bus pateiktas miesto tarybai, M. Černiūtė-Amšiejienė tvirtino, jog pusė metų yra trumpiausias terminas.

„Inspekcija labai supyko, kai pasakėme, kad tai gali užtrukti metus. Tačiau Vilnius pakartotinį viešą svarstymą padarė kovą, o iki šiol atsakinėja į visuomenės pasiūlymus. Mums taip pat reikės kartoti vieši svarstymo procedūrą, vėl atsakyti visiems, kurie pateiks siūlymus. Kai tai baigsime, tada Bendrąjį planą iš naujo reikės derinti su visomis 28 institucijomis, Jei jos bus nusiteikusios geranoriškai, gal suderins iškart, jei ne, tai reikės kelių kartų. Tada vėl reikės pateikti tikrinti, o tada jau miesto tarybai. Tad ir metus galime užtrukti“, – neslėpė M. Černiūtė-Amšiejienė.

Politikai replikavo, jog prireiks net ir trejų metų, kol bus patvirtintas naujas Bendrasis planas.

Kol jo nėra, stringa ir kai kurie miesto planuojami projektai. Pavyzdžiui, be naujo Bendrojo plano negali prasidėti naujo sporto komplekso statybos Paryžiaus Komunos gatvėje, Melnragėje negali pastatyti suplanuotų naujų senelių globos namų.

ATNAUJINTA. Antradienį VTPSI išplatino pranešimą, kuriame informuoja, jog nustačiusi viešinimo procedūros pažeidimus, nutraukė Klaipėdos miesto bendrojo plano tikrinimą. Tačiau savivaldybė, ištaisiusi nustatytus pažeidimus, esą galės iš naujo jį teikti tikrinti inspekcijai. 

Inspekcija nustatė, kad viešinimo procedūrų metu savivaldybės administracija pakeitė pagrindiniame brėžinyje pažymėtas funkcines zonas keliuose rajonuose. Dėl šios priežasties teritorijose pasikeitė ir užstatymo reglamentai (galimi žemės sklypų naudojimo būdai, leistini maksimalūs aukščiai, intensyvumai ir kiti reikalavimai). To paties tikrinimo metu taip pat išaiškinta, kad Poilsio g. esančių sklypų grupei reglamentų lentelėje apskritai nebuvo nustatyti galimi naudojimo būdai (didžiausias leistinas pastatų aukštis, didžiausias leistinas sklypo užstatymo intensyvumas ir kiti rodikliai, nors teritorija pagrindiniame brėžinyje pažymėta kaip vidutinio užstatymo intensyvumo gyvenamoji zona).

„Klaipėdos miesto bendrasis planas – pagrindinis strateginis miesto plėtros dokumentas, jo sprendiniais nustatomi gyventojams svarbūs teritorijų užstatymo sprendiniai – pastatų pobūdis (ar tai vienbučiai, dvibučiai, ar daugiabučiai gyvenamieji namai, ar pramonės ir sandėliavimo pastatai), leistinas jų aukštis, intensyvumas ir kiti reglamentuojami parametrai – tiesiogiai daro įtaką aplinkai, savivaldybės gyventojų gyvenimo kokybei, statybos sąlygoms ir galimai ūkinei veiklai“, – pranešime cituojama Statybos inspekcijos Pirmojo teritorijų planavimo skyriaus vedėja Dalia Triūkienė.

Bendrojo plano viešinimo pažeidimai gali būti pašalinti pakartotinai atlikus šio plano sprendinių viešinimo procedūras, kurios pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus vyksta vieną mėnesį, per tą laikotarpį visuomenei turi būti sudaromos sąlygos susipažinti su planu (jis turi būti viešai pristatytas ir aptartas susirinkime su visuomene), pateikti siūlymus dėl sprendinių. Planavimo organizatorius į visuomenės pasiūlymus privalo atsakyti per 10 darbo dienų. Kol atsakymai į pasiūlymus nepateikti, planavimo organizatorius negali pereiti į tolimesnes plano derinimo ir tikrinimo stadijas, kurios trunka ne ilgiau kaip po 15 darbo dienų.

„Taisysime bendrąjį planą pagal Statybų inspekcijos pateiktas pastabas ir, kaip nurodyta, iš naujo viešinsime dokumentą. Žinoma, apmaudu, nes, mūsų nuomone, trūkumai yra smulkūs, formalūs ir tikrai neverti to, kad būtų sustabdytas toks svarbus miesto gyvenimui dokumentas“, – trečiadienį išplatintame savivaldybės pranešime cituojamas jos administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

„Prievolė kartoti bendrojo plano keitimo viešinimo procedūras įvels į ilgą naują baigiamąjį etapą, kurio metu teks iš naujo derinti sprendinius su 28 institucijomis ir vėl teikti tikrinti Statybos inspekcijai – tai gali užtrukti nuo pusės metų iki vienerių metų. Kartu su plano rengėjais stengsimės kuo skubiau ištaisyti trūkumus ir viešinti sprendinius pakartotinai. Gaila, bet patirtis rodo, kad visuomenės pasiūlymų įtraukimas gali užtęsti planavimo procesą“, – teigia savivaldybės administracijos Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėja, vyriausioji architektė Mantė Černiūtė – Amšiejienė.

Pranešime akcentuojama, kad Seimo Aplinkos apsaugos komitete svarstomi Teritorijų planavimo įstatymo pakeitimai, kurie pakartotinio viešinimo atveju sudarytų sąlygas visuomenei teikti pasiūlymus tik dėl netinkamai paviešintų ar pakeistų bendrojo plano sprendinių. Teigiama, kad priėmus tokius pakeitimus teritorijų planavimo procesai vyktų žymiai sparčiau.

9 Comments

  1. Simona

    Gal ir gerai kad atidėjo. Dabar siūlysim išbraukti išorinį uostą. I. Šimonytė yra prieš , tai ir miestiečiai atsipūs nuo nesamonių.

    Reply
  2. juokingieji konservatoriai

    tiek jau pučiasi, o viskas Klaipėdoje eina žemyn, net plano nesugebėjo pateikti, valdantieji vadinasi – apgailėtina

    Reply
  3. neatsakinga

    Atsirašinėjo formaliai į prašymus bendruomenių ir verslo siūlymus tai tokios ir pasekmės.Vedėjai tie prašymai yr smulkmenos.Ar ji atsakinga?

    Reply
  4. Vedėja

    arogantiškoji Amšiejienė kuruodama miesto pląną pasidarė karjerą ir iš eilinės tapo vedėja suprask ir patyliukais miesto vyriausia architekte. Mieste tiek skandalų dėl kiekvieno savivaldybės projekto ir į tokias pareigas ar ją kas nors siūlė, rinko ? Bet, nuolatiniai melavimai ir vėl nepaėjo ir dabar kalta statybų inspekcija dėl smulkmenų. Vot tai tau Ajajai kaip negražu ir vėl meluojama nekaltai kabinant politikams makaronus. Miesto žmonės jų norai viltys ir lūkesčiai vaikščiojant kelis metus į susirinkimus, rašant visokius pasiūlymus teikiant pastabas poniutei tik nereikšmingos smulkmenos. Oho galingai moterėlė varo. Tik va kam mums ta tokia miesto vedėja ir dar miesto vyriausia architektė graudžią pasaką sekanti apie senelių namus? Ar ją seks iki pensijos? Ką manai, mere Grubliauskai, Neniški?

    Reply
  5. Smulkus dalykas

    Kažkas jau turėtų skristi iš darbo…

    Reply
    • pritariu

      bet ši valdančioji dauguma beviltiška kaip ir jų pastatyta administracija

  6. PAGALIAU BUS PROGA

    …pasirengti tikrą Miesto bendrąjį planą be taršios uosto krovos viduryje miesto, be kliedesio apie išorinį giliavandenį uostą Melnragėje. Ir be taršos matavimo stotelių viduryje miesto. Pirmyn, Klaipėda!

    Reply
  7. labai gaila

    kad savivaldybei piliečių iniciatyvinių grupių pateiktos pastabos dėl bendrojo plano yra tik „labai smulkūs dalykai”. Gerai, kad bent inspekcijai taip neatrodo.

    Reply
  8. Kaip gerai kad pristabdė pinigu plovykla

    Tam plane Įšorininis uostas Melnėragėje . Girulių .iško iškirtimas ir kiti projektai pinigu plovyklos. Valio….. e vogs mūsų pinigu

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Labrenciškės sklypo istorija: savivaldybei - beveik 9000 eurų sąskaita

Dabartinių Klaipėdos valdančiųjų pagimdytoje byloje, kurios epicentre buvo visuomeninės paskirties sklypas Labrenciškėje, miesto valdžiai teko nuryti karčią piliulę.  Pirmos instancijos ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dangės skvero granitas: teismas palaikė savivaldybę

Pasirodo, kad dar 2020-ųjų pavasarį kilusios peripetijos dėl tuo metu rekonstruojamame Dangės skvere numatyto kloti granito pasiekė ir teismą. Klaipėdos savivaldybė ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Svarbu, Transportas

Vandens autobusai - projektas su keturiomis jį „valdančiomis rankomis”

„Jeigu būtų taip paprasta, tokie laivai plaukiotų ir Vilniuje, ir Panevėžyje ir kituose miestuose, – kalbėjo VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas” ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This