Pabėgėlė iš Donecko: „Mes laukėme 8 metus, kad mus prisimintų”

Svarbu, Veidai

Hanna Motorina
2023-01-11

Komentarų: 5

Anksčiau Jelena Dereviančenko su vyru ir sūnumi gyveno Makejevkoje, Donecko srityje, dirbo vadybininke kadrų skyriuje.

Viskas pasikeitė, kai 2014 metais Rusija okupavo dalį Donecko srities. Nenorėdama gyventi dirbtiniu būdu sukurtoje naujojoje Rusijos respublikoje, Jelena kartu su šeimai išsikraustė į kaimyninį Pokrovską. Čia jai teko viską pradėti nuo nulio, nes reikėjo susirasti ir naują gyvenamąją vietą, ir naują darbą.

Rodės, pagaliau gyvenimas stojo į savo vėžes, tačiau šių metų vasario mėn. Rusija pradėjo plataus masto karinę invaziją į Ukrainą, kurios metu atakavo ir likusią Donbaso srities dalį, kurios nepavyko okupuoti 2014 m. Apšaudytas buvo ir už 42 km nuo Pokrovsko esantis Kurachovas, ir už 62 km esanti Avdejevka, ir už 80 km – Bachmutas. Nelaukdami naujos okupacijos ar Mariupolio-Bučos scenarijaus, Jelena su šeima ir vėl buvo priversta palikti namus. Vyras ir sūnus įsikūrė Lvovo srityje, nes vyrams negalima palikti šalies, o ukrainietė išvyko į Lietuvą.

Nuo kovo iki rugsėjo ji gyveno Palangoje lietuvių šeimoje, vėliau persikraustė į Klaipėdą, kur dabar nuomojasi butą ir dirba virėjos padėjėja.

Jelena papasakojo, kas vyko Donecko srityje pastaruosius aštuonerius metus ir kodėl Makejevkos gyventojai negali gyventi be rusiškų pasų bei kodėl Donecką prisiminė tik prasidėjus karui.

„Iš pradžių buvo Maidanas, po to – Krymo okupacija kovo mėnesį, o balandį okupavo Donbasą. 2014 m. gegužės 11 d. pas mus organizavo referendumą dėl Donecko Liaudies Respublikos (DLR) įsteigimo. Žmonės neturėjo pasirinkimo, nes iš anksto rusai jau buvo viską nusprendę. Kai kurie žmonės dalyvavo referendume, galvodami, kad balsuoja už prisijungimą prie Rusijos, nors buvo kalbama tik apie DLR įkūrimą. Galvojo, kad prijungs kaip Krymą. O iš tikrųjų Rusija mūsų šalyje norėjo sukurti kažką „a la Rusija”, – pasakojimą pradėjo Jelena, kuri viską prisiminė lyg tai būtų vykę vakar.

Taip Makejevka tapo DLR dalimi. Iš pradžių ėmė trūkti produktų, o po 5 mėnesių nebeliko jokių ukrainietiškų produktų, jie buvo pakeisti rusiškais. Iš pradžių jie buvo labai prastos kokybės, nes žmonės neturėjo pinigų, jiems nustojo mokėti atlyginimus ir pensijas, o Rusija mokėti ėmė tik po metų.

Vietos verslininkams įsakė iškelti Rusijos ir DLR vėliavas, o buvusius bankomatus pavertė rusiškais, ant jų užklijavę Rusijos banko pavadinimą.

Gyventojus, kurie pateko DLR teritoriją, ėmė versti išsiimti rusiškus pasus. Be jų nebuvo galima dirbti, verslauti, pirkti ar parduoti nekilnojamąjį turtą.

Pokrovskui pasisekė, nes jame nebuvo surengtas referendumas ir jis liko ukrainietiškas, kur 2014 m. ir persikraustė Jelena.

„Buvo sunku, mums teko nuomotis gyvenamąjį būstą, nors Makejevkoje turėjome nuosavą. Dabar su savo butu nieko negaliu daryti – gyventi okupacijoje nenoriu, o parduoti negaliu, nes tam reikia turėti Rusijos ir DLR pasą, o ukrainietiška registracija ten nebeveikia. Viską reikia performuoti pagal Rusijos teisės aktus. Dar viena problema – tam į Makejevką turi atvažiuoti visi šeimos nariai, kurie ten registruoti. O kaip tai padaryti mano vyrui ir sūnui? Jų nebeišleistų ir priverstų kovoti prieš Ukrainą DLR sudėtyje”, – kalbėjo ukrainietė.

Kovo mėnesį Jelena paskubom išvyko iš Pokrovsko.

Kelionė į Lietuvą truko ilgai ir buvo sunki. Iš pradžių autobusu teko važiuoti iki Dniepro, po to ilgoje gyvoje eilėje laukti evakuacinio traukinio į Lvovą, vagonai buvo perpildyti, kai kas važiavo net stovėdami.

Iš Lvovo su savanorių autobusu atvyko į Marijampolę. Ten dvi paras praleido pabėgėlių centre, kurio darbuotojai jai surado šeimą Palangoje.

„Pasitaikė labai geri žmonės, kurie mane ne tik apgyvendino ir pamaitino, bet ir papasakojo apie gyvenimą Lietuvoje, viską aprodė, paaiškino, kaip prisiregistruoti pas šeimos gydytoją, kaip vakcinuotis nuo koronos. Jie dėl manęs skambindavo, kam reikia, nepaliko manęs vienos su savo problemomis. Esu labai dėkinga šiai puikiai šeimai”, – sakė Jelena.

Kol kas didžiausia problema Lietuvoje – maži ukrainiečių atlyginimai, nes jiems dažniausiai moka tik minimalią algą, iš kurios atskaičius mokesčius į rankas lieka 400 eurų. Beveik visą sumą tenka atiduoti už buto nuomą ir komunalinius mokesčius.

Visgi moteris nesigaili išvažiavusi iš Pokrovsko, nes ten dabar neįmanoma gyventi – nėra nei vandens, nei dujų, nei šildymo, nuolat dingsta elektra. Dar nuo pavasario atjungti visi liftai, nedirba daugelis didžiųjų prekybos tinklų, maistą gyventojai perka mažose parduotuvėse, kurios priima tik grynuosius. Nusiimti pinigų tapo sudėtinga, nes veikiančių bankomatų liko nedaug, jie greitai ištuštinami. Prie bankomatų ir parduotuvių nuolat susidaro ilgos eilės. Jelenai tai primena paskutinį praėjusio šimtmečio dešimtmetį.

Jelena su nostalgija prisimena gyvenimą Donecke iki karo, kai jis dar priklausė Ukrainai.

„2014 metais Donbase gyvenome taip pat, kai dabar gyvena Lietuva. Doneckas buvo puikus miestas, tiesiog pasaka. O dabar jis apleistas – viską ištraukė iš šachtų ir pardavė. Jos dabar vos ne vos dirba, laikosi tik, kad visai neuždarytų. Rusija tuo neužsiima, jie viską parduoda. Man ši situacija gerai žinoma, nes mano vyras visą gyvenimą dirbo šachtininku”, – kalbėjo ukrainietė.

Ji laukia, jog dabar, kai visi prisiminė Donbasą, jis bus išvaduotas ir jo problemos bus išspręstos.

„Žmonės kalba nesupratę, kas tada vyko Donbase. Bet juk nebūtina lankytis Mariupolyje ar Bučoje, kad suprastum, kas ten atsitiko. Dabar ukrainiečiai tapo aktyvesni, ėmė mąstyti apie mūsų regioną, nes jie pajuto, ką reiškia karas. Anksčiau visi gyveno nemąstydami, atsipalaidavę, švęsdami šventes, nors šalia žudė taikius žmones. Visą tą laiką, kai likusi Ukraina gyveno taikoje, pas mus, Donecke, Luhanske ir Makejevkoje, vyko siaubingi dalykai. Mes laukėme 8 metus, kad mus prisimintų”, – pokalbį baigė Jelena.

5 Comments

  1. Nora

    Pasauliui reikia, kad kas ginklais pažvangintų.
    Glušas ruskis – tik arielkis jam įpilk

    Reply
  2. Taip.

    Mane labjausiai ir ,,biesina” kad Pasaulis 8 metus ramiai stebėjo kas dedasi Donecke ir Luhanske. Matė kad ten vyksta tikras karas ir nieko nedarė…O va dabar – baisus klyksmas, sankcijos agresoriui, Ukrainos gynėjų rėmimas, spekuliavimas ukrainiečių krauju ir ašarom..Niekas nenori net užsiminti apie Taiką. O ji reikalinga kuo greičiau. Linkiu kad Jelena su savo tautiečiais pabirusiais po pasaulį, vargstančiais ir laukiančias kada galima bus gryžt namo, to sulauktų kuo greičiau. Ir į Lietuvą atvažiuotų tik apsilankyti pas pažystamus ir paturistaut.. ,,Visur gerai – namuos geriausia”Šitą tiesą žino kiekvienas

    Reply
    • juze

      Jums su galva viskas gerai? Karai vyksta ne tik Ukrainoje. Bet jie yra opoziciniai, o ne tuokie, kai šluoja miestus su visais gyventojais nuo žemės paviršiaus. Ir karą Ukrainoje 2014 metais pradėjo rusija. Okupavo dalį kitos šalies teritorijos ir pagal jus ukrainiečiai turėjo nieko nedaryti ir leisti po truputį okupuoti visą Ukrainą? Iš kur tokių „nesusipratėlių” atsiranda?

  3. Jooo...

    Kai šiandieninė Vakarų visuomenė išmetė Dievą, kūrėją, tvarką, darną, prigimtį, sąžinę, dorą bei pačią taiką į šiukšlyną, tai ten Dievas ir yra, sako daug klausimų karo metu sulaukiantis kunigas Ričardas Doveika.

    Reply
  4. Slava Ukraine!

    Viskas susitvarkys, Jelena!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Kultūra

„Nemigą" rodys Klaipėdoje ir Šilutėje

Balandžio 25 – gegužės 3 d. Lietuvoje bus parodytas Lietuvos ir Ukrainos kūrėjų garso ir judesio spektaklis „Nemiga“. Sukurtas per ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

ELTA

Naują atmintiną dieną siūloma skirti Vilko vaikams

Į atmintinų dienų sąrašą siūloma įtraukti Vilko vaikų atminimui skirtą dieną. Jei Seimas pritartų, ji būtų minima rugsėjo 14-ąją. Siekiant ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This