Seimas linkęs Jūreivystės mokyklos reorganizacijai

ELTA
Martyna Pikelytė (ELTA)
2024-06-11

Seimas ketvirtadienį po pateikimo pritarė įstatymo projektui, kuriuo inicijuojama Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos (LAJM) reorganizacija. Projektu numatoma, kad LAJM taptų Vilnius Tech padaliniu Klaipėdoje – Lietuvos jūreivystės akademija.

Už tai numatantį įstatymo projektą balsavo 68 Seimo nariai (tarp jų – Simonas Gentvilas, Ligita Girskienė, Arvydas Pocius), prieš – vienintelis Audrius Petrošius, susilaikė 6 parlamentarai (tarp jų – Andrius Bagdonas ir Dainius Kepenis).

Mato Mačiulskio nuotr.

„Statutu numatoma, kad Vilniaus Gedimino Technikos universitetas vykdo Vyriausybės nustatytos studijų krypties trumposios pirmos pakopos studijų programas ir teikia koleginį išsilavinimą“, – pristatydamas klausimą Seimo posėdžių salėje kalbėjo švietimo, mokslo ir sporto viceministras Justas Nugaras.

Pasak jo, akademijoje bus vykdomos jūrų technologijų bei jūrų inžinerijos studijų krypčių koleginių studijų programos. Pokyčiai įsigalios jau nuo šių metų spalio 1 d.

Visgi dalis Seimo narių dėl šios iniciatyvos turėjo abejonių. „Valstietis“ Stasys Tumėnas kėlė klausimą, ar koleginis išsilavinimas atsiras ir kituose universitetuose.

„Tai yra išimtis. Šiuo atveju jūrų technologijų ir jūrų inžinerijos studijos nėra vykdomos jokioje kitoje aukštojoje mokykloje“, – atsakė J. Nugaras.

Tuo metu konservatorius Audrius Petrošius tikino prieštaraujantis šiam prijungimui.

„Šis sprendimas yra didžiulė klaida, nepaisant to, kad galvojate, kad visos inžinerinės kryptys sugužės po vienos aukštosios mokyklos skėčiu ir kažkas tai esmingai pasikeis, tai galiu pasakyti, kad tikrai nepasikeis. (…) Kokią pridėtinę vertę Vilniaus Gedimino technikos universitetas sukūrė Klaipėdos miestui, kokios naujos kryptys ar programos atsirado?“, – dėstė jis.

Į jo klausimą atsakydamas J. Nugaras pabrėžė, kad į inžinerines studijas Klaipėdoje bus investuojama apie 4 mln. eurų.

„Pagal jūreivystės mokyklos projektą tie 4 mln. eurų bus skirti atsinaujinančios ir jūrų, vėjo energetikos specialistų ruošimui, kas tikrai yra Lietuvos prioritetas“, – sakė jis.

Po balsavimo Monikos Navickienės prašymui svarstyti klausimą skubos tvarka buvo pritarta bendru sutarimu. Pagrindiniu komitetu paskirtas Švietimo ir mokslo komitetas.

Vyriausybė tokiai reorganizacijai pritarė dar vasarį. Tokį reorganizacijos modelį buvo pasiūlysi Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos suburta komisija. Būtent tokį variantą siūlė ir LAJM, nors ją norėjo prisijungti Klaipėdos universitetas, o tokią perspektyvą palaikė kai kurie uostamiesčio verslo atstovai.

Valstybinių kolegijų pateiktas iniciatyvas vertino komisija, sudaryta iš ministerijos, Lietuvos mokslo tarybos, Studijų kokybės vertinimo centro, Lietuvos pramonininkų konfederacijos, „Investuok Lietuvoje“, Lietuvos švietimo tarybos, Lietuvos studentų sąjungos, Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo atstovų ir aukštojo mokslo ekspertų.

Kopijuoti, platinti, skelbti ELTOS turinį be ELTOS raštiško sutikimo draudžiama

Žymos: | | | | | | | | | |

Komentarai:

Komentarai uždrausti.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

24,5 tūkst. stojančiųjų pateikė priėmimo į aukštąsias mokyklas prašymus

Trečiadienį pasibaigus pagrindinio priėmimo į aukštąsias mokyklas prašymų teikimo etapui, šalies universitetai ir kolegijos sulaukė iš viso 24,5 tūkst. stojančiųjų ...
2024-07-24
Skaityti daugiau

Politika

Liberalai kandidatų sąraše pastumdė klaipėdiečius

Liberalų sąjūdis antradienį patvirtino galutinį kandidatų į Seimą sąrašą bei programos gaires. Sąrašo lyderė – partijos pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Taip ...
2024-07-23
Skaityti daugiau

Nuomonės

Universiteto ligoninė: kaltieji ieško kaltųjų

Įstūmę į dideles bėdas dvi Klaipėdos ligonines miesto politikai vaidina šventuosius ir bando savo kaltes suversti tiems, kurie statė ir ...
2024-07-23
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This