DALYVAUK: aptars, ką gali bendruomenės

Miestas

Klaipėdos bendruomenių asociacija ir asociacija „Mano miestas Klaipėda“ šį penktadienį, rugsėjo 20-ąją, kviečia į Klaipėdos universiteto „Aula Magna” salėje vyksiančią konferenciją DALYVAUK.

 

„Tai tik pirmas žingsnis link viešo ir pilnaverčio dialogo tarp vietinio verslo, bendruomenės, valdžios. Renginio metu bandysime užčiuopti pradines visų trijų dialogo dalyvių pozicijas miestui svarbiais klausimais, dalyvaujamosios valdysenos ir dalyvaujamojo biudžeto taikymo prielaidas ir šiandienos bei ateities iššūkius bendruomenei, verslui ir valdžiai kartu dalyvaujant Klaipėdos miesto raidos procese”, – pranešime spaudai rašo konferencijos organizatoriai.

Anot jų, vietos bendruomenių judėjimas, gana vangiai prasidėjęs Lietuvoje maždaug prieš dešimt metų, šiuo metu išgyvena tikrą atgimimą ir auga sparčiai. Abi asociacijos yra įsitikinusios, kad stiprėjančios bendruomenės netrukus taps dar vienu galios poliumi mūsų visuomenėje, kurioje „iki šiol visi tavo kiemui, gatvei ir miestui svarbūs sprendimai buvo surandami vien politikų aptarnaujamose derybose tarp verslo ir įvairių lygių valdžios”.

„Pasikeitus visuomenės struktūrai iš dvipolės į trijų įtakos polių sistemą – valdžia, verslas ir bendruomenė – visuomenėje atsiranda naujos socialinės sutarties poreikis, nes veikti kiekvienam atskirai, ar vien senais metodais tampa labai sudėtinga. Realios savivaldos, kylančios iš piliečių ir bendruomenės poreikis, dalyvaujamasis biudžetas, kai dalį savo suneštais mokesčiais sudaryto miesto biudžeto atsakingai ir skaidriai paskirsto patys to miesto gyventojai; dalies savivaldos funkcijų vykdymo perdavimas bendruomenėms ir ko reikia, kad jos tam pasirengtų; visuomenės dalyvavimas priimant svarbius sprendimus nuo pat proceso pradžios, o ne vien informuojant apie rezultatus – tokio lygio klausimų Lietuvoje prieš dešimt metų net kilti negalėjo. Tačiau šiandien jau laikas, kai reikia atsakymų”, – rašoma pranešime.

Konferencijos organizatorių nuomone, Klaipėda turėtų kilti kaip įdomus ir modernus miestas su sveika ir gyva gyvenama aplinka. Miestas, kuriam vienodai reikalingi patenkinti savo gyvenimo kokybe piliečiai, stiprus ir atsakingas verslas, bei skaidriai veikianti, gerovės siekiui vienijanti miesto valdžia.

„Suvokiame, kad tai yra ne veiksmas, o stropiai vystomas ir puoselėjamas procesas. Nelengvas, bet įtraukiantis vis naujus dalyvius ne tik Klaipėdoje, bet ir visoje šalyje. Mes tikime, kad tokia pozicija taps vienijančia ir aukštesne vertybe už trumpalaikius ir merkantiliškus tikslus, ar politines ambicijas”, – rašoma pranešime.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Vandenilio gamyba Klaipėdoje: vandens nepavogs, miesto nesusprogdins

Kilus šaršalui dėl vandenilio gamybos ir užpylimo punkto plėtros Klaipėdos uosto teritorijoje, pateikiu trumpą santrauką atlikto poveikio aplinkai vertinimo, kad ...
2024-03-17
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

Dar vienas teismas nepatikėjo „Klasco” versija, kad palapinės nėra statiniai

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai per pusantrų metų paskelbė jau antrą sprendimą dėl vadinamųjų Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos („Klasco”) ...
2023-02-28
Skaityti daugiau

Mums rašo

Kandidatų į merus apklausa: kaip vertinate faktą, kad savivaldos projektų realizacijos - vidurkis 4,4 metų? Ko imsitės?

Kandidatai į Klaipėdos miesto mero poziciją atsakė į dar vieną Klaipėdos bendruomenių asociacijos iniciatyvinės grupės pateiktą klausimą. Klaipėdos miesto savivaldybės ...
2023-02-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This