Miesto centre – istorinės Klaipėdos biržos ženklas

Miestas, Svarbu

Klaipėdoje turėtų atsirasti dar vienas atminimo ženklas. Siekiama įamžinti Klaipėdos krašto prekybos rūmų atminimą, nes spalio 1-ąją sukanka 100 metų, kai ši organizacija buvo įsteigta.

Šią savaitę posėdžiausianti miesto Taryba ir turėtų nuspręsti, ar pritarti Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų (KPPAR) iniciatyvai įamžinti Klaipėdos krašto prekybos rūmų atminimą jų įkūrimo 100 metų sukakties proga.

KPPAR į Klaipėdos savivaldybės administraciją dėl įamžinimo kreipėsi dar birželį, nes siekta atminimo ženklą pastatyti iki spalio 1 dienos. Tačiau jau faktas, kad to nebus spėta padaryti.

„Pats viliuosi, kad sprendimo projektas bus įtrauktas į artimiausio miesto Tarybos posėdžio darbotvarkę, nes situacija visiškai nekonfliktiška. Užduotį parengti tokį sprendimo projektą gavau praėjusią savaitę, nebuvo nurodymo tilpti į konkrečią datą“, – paklaustas, kodėl sprendimo projektas nebuvo parengtas anksčiau, teigė Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vyriausiasis specialistas Vidas Pakalniškis.

Sprendimo projektui jau pritarė ir Mažosios Lietuvos istorijos muziejus. Jo direktoriaus Jono Genio nuomone, įamžinti Klaipėdos krašto prekybos rūmų atminimą yra tikslinga. Pasirinkta vieta – skveras prie Danės upės priešais miesto rotušę taip pat yra tinkama, nes šioje vietoje stovėjo Prekybos rūmų pastatas, dar vadintas Klaipėdos birža.

„Ką padarysi, kad nespėjome iki spalio 1 dienos, visaip būna. Klaipėdos savivaldybei jokių priekaištų neturime, ji veikia operatyviai. Tiesiog reikia įvertinti žmogiškąjį faktorių, darbuotojai atostogavo, todėl taip ir išėjo. Tačiau jokios problemos nėra, ženklą atidengsime vėliau, šventė bus ilgesnė“, – kalbėjo Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų direktoriaus pavaduotoja Vida Kažuro.

Dangės skverelyje priešais miesto rotušę numatoma pastatyti nerūdijančio plieno atminimo lentą, pritvirtintą ant kojos. Lentoje bus išgraviruotas užrašas, jog „šioje vietoje nuo 1919 m. veikė Klaipėdos krašto prekybos rūmai“.

„Tas skverelis labai įdomus. Jame yra ir undinėlė, ir spynų medis. Mes pasirinkome informatyvų variantą. Atminimo lentoje bus ir QR kodas, kuris norinčiuosius nuves į interneto svetainę, o joje bus pateikta visa istorija ir informacija apie dabartinę veiklą. Siekiame, kad informacija būtų ne tik lietuvių, bet ir vokiečių kalba“, – teigė V. Kažuro.

Anot jos, pasiūlymą taip įamžinti reikšmingą datą pateikė KPPAR nariai. „Mes į juos kreipėmės ir prašėme išsakyti idėjų, kaip įamžinti Klaipėdos krašto prekybos rūmų šimtmetį. Dažniausiai siūlyta idėja ir buvo atminimo ženklas“, – tvirtino V. Kažuro.

Paklausta, kada jis galėtų būti pastatytas, pašnekovė teigė nenorinti įvardyti konkrečios datos. „Kol nėra miesto Tarybos sprendimo, apie jokias datas negalime kalbėti. Tačiau tikiuosi, kad antro šimto metų nereikės. Kai tik pastatysime šį ženklą, visus miestiečius pakviesime į jo atidengimo šventę“, – teigė V. Kažuro.

Jos žodžiais, tokio ženklo projektas ir pastatytmas kainuos apie 1 tūkst. eurų. Visas reikiamas lėšas skirs KPPAR.

„Savo veiklos šimtmetį paminėsime Dramos teatre. Spalio 1-ąją į iškilmingą vakarą bus pakviesti visi KPPAR nariai ir partneriai“, – atskleidė direktoriaus pavaduotoja.

KPPAR yra didžiausia Vakarų Lietuvoje verslo savivaldos organizacija, vienijanti 230 įmonių.

Į Prekybos rūmus Klaipėdos pirklių korporacija buvo pertvarkoma remiantis Prūsijos 1897 m. įstatymo redakcija. Ji suteikė Prekybos rūmams juridinio asmens statusą ir naujų funkcijų, tarp kurių buvo ir ekspertų prisaikdinimas, produktų kilmės sertifikatų išdavimas, rūmai turėjo prisidėti pildant prekybos registrą. Pati reorganizacija įvykdyta 1919 m. rudenį. Spalio 1-ąją Pirklių korporacijos taryba priėmė Reorganizavimo statutą ir Prekybos rūmų rinkimų statutą. Kitą dieną už šiuos dokumentus neeiliniame susirinkime balsavo Pirklių korporacija. Klaipėdos krašto prekybos rūmų (vok. Handelskammer Memel) veiklos teritorija apėmė Klaipėdos miesto ir Klaipėdos bei Šilokarčemos kaimiškąsias apskritis.

Taip KPPAR, kurie yra Klaipėdos krašto prekybos rūmų tąsa, yra seniausia verslo savivaldos organizacija dabartinės Lietuvos teritorijoje.

5 Comments

  1. nuomonė

    KPPAR neturi n i e k o bendro su buvusia Handelskammer Memel, nes nuo 1945 nebėra jokio ryšio ir tęstinumo.

    Reply
  2. Anonimas

    kuo mažiau mieste kultūros ir istorijos ženklų, tuo daugiau reikia lentelių

    Reply
  3. savivaldybė

    įdomu ar memeler dampfbot laikraščio atminimo lentą sugebės atidengti spalio ketvirtą, ar ir nukels vėlesniam laikui

    Reply
  4. Memel

    Vietoj ženklelio verčiau kalbėkite apie galimybes atstatyti šiuos rūmus.

    Reply
    • Anonimas

      Ahhh, ir aš to labai labai norėčiau… ?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Turizmo verslui - galimybė gauti ES paramą

Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai kartu su partneriais iš Italijos, Danijos, Portugalijos ir Slovėnijos dalyvauja Europos Sąjungos (ES) finansuojamame ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Sportas

Kviečia teikti paraiškas sportininko premijai gauti

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija kviečia teikti paraiškas perspektyvaus Klaipėdos miesto sportininko premijai gauti 2024 metams. Paraiškas gali teikti teisės aktų ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This