Dėl Klaipėdos centrinio pašto pastato – atsargus optimizmas

Miestas

Uostamiesčio delegacija iš trečiadienį Susisiekimo ministerijoje vykusio pasitarimo dėl Klaipėdos centrinio pašto pastato likimo parsivežė atsargaus optimizmo dozę. Beveik neabejojama, jog ketvirtadienį jau bus paskelbtas pašto pastato pardavimo aukcionas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Aukciono nestabdys?

„Mes Susisiekimo ministerijos, bendrovės „Lietuvos paštas“ atstovus savo argumentais rėmėme prie sienos, bet pažado, kad pašto pastato pardavimo aukcionas bent laikinai bus sustabdytas, neišgirdome“, – pripažino pasitarime dalyvavęs ir savivaldybės poziciją išsakęs Klaipėdos mero pavaduotojas Arvydas Cesiulis.

Jis piktinosi, kad valstybinė įstaiga „Lietuvos paštas“ buvo reorganizuota į akcinę bendrovę, neatlygintinai gavo Klaipėdos centrinį paštą, daugelį metų pastatu nesirūpino, jį nugyveno, o dabar esą prisidengia, kad turi parduoti savo funkcijos nebereikalingą turtą ir taip net nori uždirbti.

„Visa tai kiršina bendruomenę. Klaipėdos pozicija yra tokia, kad pastatas turi būti išsaugotas miestiečiams, jiems atvertas. Pašto pastatas yra svarbus miestui ir ne tik architektūriniu požiūriu. Juo labiau, kad pašto bokšte yra ir kariljonas, jis pritaikytas būtent šiam pastatui. Tačiau pastatas savivaldos funkcijoms nėra reikalingas. Išsaugojimas mums yra svarbus, bet negalime prisiimti tokios finansinės naštos pastatą nupirkti, jį restauruoti ir išlaikyti. Tai gali kainuoti ir 10 mln. eurų. Todėl Susisiekimo ministerijos, „Lietuvos pašto“ atstovų prašėme kartu ieškoti netradicinių sprendimų, stabdyti pašto pastato pardavimo aukcioną, kol jis dar nėra prasidėjęs. Deja, realaus pažado, kad aukcionas bus sustabdytas, neišgirdome“, – konstatavo A. Cesiulis.

Ragino nebijoti investuotojų

Jo teigimu, „Lietuvos pašto“ atstovai esą mojavo Vyriausybės raštu, kuriame nurodoma, kad pašto pastatas turi būti parduotas. Tačiau tame rašte esą minimas tik Kauno centrinio pašto pastatas, o apie Klaipėdą neužsimenama.

„Klaipėdos savivaldybė neatsisako prie tam tikrų aplinkybių perimti centrinio pašto pastatą. Tačiau savivaldybė negali dalyvauti aukcione, gal ir būtų galima pastatą įsigyti neskelbiamų derybų būdu, bet reikėtų už jį mokėti, o tai finansinė našta. Finansų ministerijos atstovai aiškino, kad „Lietuvos paštas“ negali neatlygintinai perleisti pastato, bendrovė privalo jį parduoti. O mes negalime pirkti“, – dėstė vicemeras.

Jo teigimu, pasitarime buvo girdimi raminimai, jog neverta bijoti naujų investuotojų, kurie esą pastatą ne tik nusipirks, bet ir jį renovuos, prižiūrės.

„Tačiau taip neįmanoma užtikrinti, kad pastatas bus atviras žmonėms, nes investuotojams negalima nurodyti, ką tame pastate veikti“, – kalbėjo A. Cesiulis.

Jis teigė pasitarime girdėjęs klausimą, ar savivaldybė sutinka perimti Klaipėdos centrinio pašto pastatą.

„Atsakiau, kad sutinkame, jei bus kompensuotos pastato restauravimo išlaidos. Bet to niekas negalėjo pažadėti. Esu įsitikinęs, kad reikia ieškoti netradicinių sprendimų, kad reikia susitarti. Atsargaus optimizmo dozę parsivežėme, bet konkrečių pažadų – ne“, – tvirtino mero pavaduotojas.

Jis pastebėjo, jog ministerijos pozicija dėl pašto likimo yra pakankamai aiški ir tai įrodo faktas, jog pasitarimui vadovavo ne viceministras, o ministro patarėjas, kuris realiai neturi jokių galių.

„Galiausiai išgirdome pažadą, kad savivaldybei bus atsiųstas raštas, kuriame išdėstyta oficiali Susisiekimo ministerijos ir „Lietuvos pašto“ pozicija. Tuomet ir spręsime, ką toliau daryti. Kol kas mus bandė nuraminti, kad aukciono pradžia dar nieko nereiškia, esą pardavimo procedūros ilgai trunka“, – teigė A. Cesiulis.

Parduoda už 10 mln. eurų

„Lietuvos paštas“ trečiadienį paskelbė registraciją į Vilniaus centrinio pašto pastato pardavimo aukcioną. Pradinė kaina – 10 mln. eurų.

Pirmadienį „Lietuvos paštas“ buvo išplatinęs pranešimą, kuriame teigta, jog spalio 24 d., ketvirtadienį, prasidės registracija į Kauno ir Klaipėdos centrinių paštų pastatų pardavimo aukcionus. Pradinė kaina esą bus įvardyta registracijos pradžios dieną.

„Tai unikalūs pastatai, tad, mūsų manymu, geriausia, kas gali jiems atsitikti, kad jie įgytų naujus šeimininkus, turinčius plačias galimybes juos renovuoti ir įveiklinti taip, kad jie teiktų naudą visuomenei ir reprezentuotų miestus bei valstybę“, – pranešime cituojama „Lietuvos pašto“ generalinė direktorė Asta Sungailienė.

Pranešime primenama, jog „Lietuvos paštas“ net keletą kartų buvo kreipęsis į įvairias institucijas dėl galimybės gauti finansavimą Klaipėdos ir kitų centrinių pašto pastatų rekonstrukcijai atlikti. Tačiau paraiškos buvo atmestos. „Lietuvos paštas“ dėl visų trijų nekilnojamojo turto objektų buvo oficialiai kreipęsis į Kultūros ministeriją bei Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos savivaldas, siūlydamas pastatus įsigyti visuomenės reikmėms. Susidomėjimo nebuvo sulaukta.

A. Sungailienė pabrėžė, kad būsimieji pastatų savininkai ne tik turės tokias pačias prievoles prižiūrėti ir išlaikyti kultūros paveldo objektus, tačiau, tikėtina, kad bus investuota į šių objektų atnaujinimą ir pritaikymą šių laikų poreikiams pagal paveldosaugos reikalavimus.

3 Comments

  1. Vietinis

    Nežinau,kodel valstybinis turtas iš vienos įmonės kitai turi būti parduodamas per aukcionus..Perdavimas ir tiek-užtektų.Dabar kažkam daroma galimybė uždirbti pardavimo metu(istorija rodo) Turime tokius unikalius pastatus išlaikyti valstybės paveldo balanse su teise privačiam verslui prisidėti renovuojant,kad paskui galėtų pritaikyti kažkokiai veiklai ir užsidirbti.Tik tokiu būdu išlieka gyvybingi ir tvarkingi seni miestai įdomūs turistams.Lietuvos paštas vis tiek gaus pagalbos iš biudžeto,matysit..

    Reply
  2. Blūdas

    čia ne atsargus optimizmas, bet valdžios po…..as. Siūlė ir anksčiau ir šiandien klausia – pasiimkite. Tai Ceciulis diktuoja dar sąlygas – dar dadėkite 10mln. Gal taip kalba tyčia, kad neduotų. Prietranka – tai vadinasi „atvažiavo prašyti, tartis”. Blūdas. Kas taip tariasi? Tu pirma pasiimk, skyles stoge aplopik, beržus nuo stogo nukrapštyk ir tam nereikia jokių mln. Nedarysim metus džiazu ar dar kokios durnos šviesų šventės ir stogas bus pakeistas ir langai. O toliau ir verslas prisidės ir vokiečiai, ir fondai. Tik parodyk kad esi šeimininkas ir Tau rūpi ir nori kažką gražaus padaryti.

    Reply
    • Ropė

      Nežinau, kas Jūs esate, bet naivumo jums netrūksta. Todėl, kad tikite, jog tokius dalykus, kuriuose dalyvauja verslas ir dideli pinigai, gali kaip nors paveikti visuomenės nuomonė, ar pan. Šito pastato likimą nulems kapitalistai, kurie prieš jį įsigyjant jau bus gerai pasiskaičiavę, kokią pridėtinę vertę jis gali sugeneruoti. Viskas šiandien yra daroma tik dėl pinigų. O kažin kokie tai Klaipėdos miesto visuomeninkų svaičiojimai apie kultūrą yra niekam neįdomūs ir nieko nenulems.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Siekia stiprinti jūrų transporto ryšius su Egiptu

Lietuva ir Egiptas ketina glaudžiau bendradarbiauti, gerindami šalių tiesioginį susisiekimą oru ir plėtodami jūrų transporto ir logistikos jungtis. Tokias galimybes ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This