Apie praktiką iki gyvos galvos tarnauti beveik nemokamai

Politikų tribūna

Audrius Petrošius, Klaipėdos miesto tarybos narys
2019-11-08

Komentarų: 11

Visai neseniai dalinausi, kad Klaipėdos m. savivaldybės tarybos narių vidutinis atlyginimas vargiai siekia 50 €/mėn.

Kairėje – 9 mėnesio atlyginimas – 53.44 €, dešinėje – 6 mėnesio – 23.66 €. Įspūdinga? Man taip pat, nes kas mėnesį už juos galiu nupirkti net keletą dėžučių mišinuko savo kūdikiui :))

Įstatymas numato, jog už tarybos nario darbą turi būti atlyginama, tik va priimti tvarką, kurioje numatoma, kas yra darbas ir už ką bus mokama, įskaitant ir apribojimus, palikta pačių savivaldybių tarybų nariams. Mūsų mieste susiklosčiusi praktika dirbti ir vaizduoti, kad esame geradariai stebukladariai ir dirbame Jums beveik nemokamai. Kam naudinga tokia situacija? Į šį klausimą turėtume atsakyti sau patys, bet tikrai ne jauniems žmonėms, kurių ateinant į politiką taip laukiame.

Ačiū kolegoms, kurie pasirūpino išskirtiniu dėmesiu man – sulaukiau dienraščio „Klaipėda” žurnalistės skambučio su klausimais šia tematika ir net jau užuodžiu, kaip galėtų atrodyti straipsnis. Labai tikiuosi, kad klystu, bet jau greitu metu pamatysime. Kaip bebūtų, nebijau būti nepopuliarus, o mano darbus kasdien galite stebėti ir vertinti patys.

Apie ką aš čia?

Prieš pradedant analizuoti situaciją, reikia išsiaiškinti, kas yra atlyginimas ir kas yra kanceliarinės išlaidos. Daugumą Jūsų gali suklaidinti mistiniai 300 €, kuriuos gauna Tarybos nariai. Tai yra ne atlyginimas, o kanceliarinėms išlaidoms skirtos lėšos, kurios turi aiškią panaudojimo ir atsiskaitymo tvarką. Grubiai tariant, valgyt už juos nenusipirksi.

Grįžtant prie atlyginimų. Pagal galiojančią tvarką yra apmokama tik už posėdžiuose praleistą laiką pagal protokolus. Jokio pasirengimo jiems, jokio apmokėjimo už darbą sprendžiant Jūsų problemas asmeniškai. Visai neseniai Reglamento komisijai pateikiau pasiūlymą pasekti kitų didžiųjų bei kai kurių mažesnių miestų – Vilniaus, Kauno, Druskininkų, Palangos – pavyzdžiu ir numatyti galimybę išplėsti darbo sąvoką, numatant, kad darbas yra ir pasirengimas posėdžiams, turi būti apmokama ir už tuos posėdžius, už kuriuos galimai nėra apmokama, taip pat už laiką, sprendžiant gyventojų problemas asmeniškai – toks laikas turėtų maksimalias ribas bei būtų laisvai deklaruojamas pagal nustatytą formą. Tokiu atveju darbščiais mėnesiais atlyginimas galėtų siekti apie 300 €.

Kai kuriems senbuviams šis pasiūlymas, švelniai tariant, labai, labai nepatiko.

O kaip gi. Kur kas rimčiau atrodo praktika iki gyvos galvos tarnauti Jums beveik nemokamai.

Nelabai įsivaizduoju, kodėl turėtume pritraukti jaunus, perspektyvius žmones dalyvauti politikoje esant tokiai situacijai. Jaunas žmogus įprastai asocijuojasi su šeimos kūrimu, savarankiško gyvenimo pradžia, tai atsidūrus kryžkelėje tarp beveik neapmokamo politiko darbo ir darbo, skirto išlaikyti šeimai ir pragyventi, veikiausiai akivaizdu, kuriam pasirinkimui bus suteiktas prioritetas.

Kam patogu? Galimai tiems, kuriuos tenkina esama situacija – kam gi ta konkurencija?

Savo gyvenime vadovaujuosi posakiu, kad nieko nemokamo nebūna. Ypač, kai norime kažko atsidavusio ir kokybiško.

Kadangi nebijau būti nepopuliarus, nuoširdžiai laukiu pasirodančio straipsnio :))

11 Comments

  1. easy

    Koks apsileidimas. Ar sunku už tuos 300 pripirkti kancprekių ir jomis aprūpinti vienintelius potencialius investicijas pritrauksiančius asmenis – darželinukus? Jie bduos tokią

    Reply
  2. vadovas

    Gavai kiek vertas Audriau, darbo vietų nesukūrei per Tarybą, investicijų išorinių nepritraukei. Jeigu apeliuoji, kad dirbi viršvalandžius, turi gauti leidimą juos dirbt, kitaip atlygio negausi.
    Kitas dalykas, neinformavai kiek norėtum gaut. 50 eur tai sąskaita čiliake, 500 eurų irgi mažai, buto nuoma ir pinigų nebėra, o gal norėtum 5000 ? Gal norėtum oraus atlygio, bet stovi eilėje medikai nuo kurių priklauso mūsų gyvybė dėl oraus atlygio, stovi eilėje gaisrininkai – pastatai ir taip pat gyvybė priklauslo, mokytojai – nuo jų priklauso ateitis, profesoriai, o po to dar įvairių viešų įstaigų darbuotojai. lVisi jie negauna realiai adekvataus atlygio kokį gautų pvz. Švedijoje nors dirba tą patį darbą ir gali tu stengtis kiek nori, gausi tą patį. Skirtumas tik vieta. Skirtumas, kad medikų, mokytojų ir gaisrininkų tikrai reikia ir visada reikės, o vat Tarybos narių ar bent jau tokio didelio jų skaičiaus gal ir nereikia..

    Reply
    • apie profesūrą Klaipėdoj

      tikrinot jų veiklą plagiato srity? ne? yra kas tikrina ir nuolat. tad nurimkit – bus kaip buvę> cirkas nemokamai.

  3. duokim garo

    Gerb. Audriau, kad jau apie tai kalba jums prasidėjo, tai papasakokit apie praktiką atsidėkoti už grupei draugų reikalingus sprendimus, kaip jie parengiami ir formuojamas palaikymas dar prieš visas darbotvarkes ir komitetų posėdžius, ir kaip ten paskui patys nustebę pasibalsuojat vienas už kitą uoliau ir nuperkat mums automobilių parkingus po 80tūkst. už vietelę, ir kaip ten tas nuolatinis nustebimas dėl „blogo grunto” todėl viskas bus nuolat brangiau, ir kaip visa tai nematomai materializuojasi bei tampa Tarybos nario pasišventimu tarnauti mums veltui, iš pasiaukojimo kadencija po kadencijos ir visada per amžių amžius Amen. Papasakokit apie tą visą užburiančiai paslaptingą ir mistišką grožį, kuris vadinasi finansinių srautų valdymas mieste, o ne primityviai apie vaikiškus maistelius, nes negraudina. Jūsų straipsnio potekstė yra – ėjau, tikėjausi, mes juk komanda … bet neprileidžia.

    Reply
    • Audrius

      Čia Jūsų išvada dėl lūkesčių ir “prileidimo”.

    • duokim garo

      O, taip. Tikrai džiugu, kad atėjot mus pavaldyti.

  4. Se

    Senai chebrai atlyginimo nereikia. Jie užsikala prastumdami sprendimus saviškiams. Gaila, kad nėra kas panarpliotų jų ryšius ir biznio schemeles.

    Reply
  5. Tikrai?

    Gerbiamasai, tai ko vargstat? Mušatės rinkimuose, po dešimt į vieną vietą taryboje, o dabar darosi savęs labai gaila? Nesupratote, kur einate? Taigi dedat pareiškimą ir einat vaikams mišinukų ruošt. Žema ateiti politikuoti ir dar norėti, kad visi už tai sumokėtų. Ieškokite savęs kitur, kur už laiką moka daugiau!

    Reply
    • Tikrai

      O kas kovos, kad situacija keistųsi? Jūs? :)))

    • ....

      Pritariu Jūsų komentarui ) O dirbti ponas nebandė ? Ar vežantis ,, kioskas,, užsidarė, todėl nutarėte ,, dirbsiu Jums,, ? Oi , konservatorius …))) Supratau )))

    • ....

      Atsiprašau …nustebau ))) Ponas iš Grubliausko komiteto ))) Matyt labai motyvuotas kandidatavo ? )))

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Ieškoma recepto chaotiškai Tauralaukio plėtrai suvaldyti

„Šių urbanizuojamų teritorijų plėtra vyksta chaotiškai, pagal individualių sklypų savininkų norus, neatsižvelgiant į ilgalaikius besiformuojančių kvartalų socialinius, inžinerinius ir kitus ...
2024-04-28
Skaityti daugiau

Transportas

Savivaldybė imasi viešojo transporto konkursų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė perkanti „keleivių vežimo reguliariaisiais reisais pagal nustatytą maršrutą Nr. 46 paslaugas”, nors anksčiau tokius viešuosius prikimus organizuodavo ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This