„Klaipėdos nafta” bendradarbiaus su lenkais

Uostas ir jūra

Penktadienį naftos ir SGD terminalų operatorė „Klaipėdos nafta” (KN) pranešė sudariusi strateginės partnerystės sutartį su Lenkijos naftos ir dujų bendrove PGNiG, kuriai penkeriems metams rezervuoti SGD paskirstymo stoties pajėgumai.

PGNiG komercinę SGD paskirstymo stoties veiklą pradės vykdyti nuo 2020 m. balandžio.

Dalyvauti pajėgumų paskirstymo rezervavimo konkurse KN teigia kvietusi pasaulines ir regionines SGD bendroves, kurios turi SGD prekybos portfelius ir/ar SGD transportavimo pajėgumus ir turi interesą vystyti SGD rinką Baltijos šalyse ir Lenkijoje. Galutinis sprendimas priimtas, atsižvelgiant į geriausios kainos pasiūlymą. Pasak KN  generalinio  direktoriaus Dariaus Šilenskio, pasirašyta sutartis leidžia KN užsitikrinti nuolatinį pajamų srautą iš šios veiklos srities.

„KN sieks toliau sėkmingai koncentruotis į SGD ir naftos terminalų veiklos kokybę ir klientams teikiamų paslaugų spektro plėtrą. Būtent todėl regioninės SGD rinkos vystymui nusprendėme ieškoti stiprių partnerių, kurie būtų suinteresuoti naudodamiesi mūsų operuojama mažos apimties SGD infrastruktūra plėtoti komercinę veiklą ir aktyviai užsiimti artimiausių SGD rinkų vystymu. Džiaugiamės užmegzta partneryste su PGNiG ir tikime, kad mūsų bendros veiklos sinergija reikšmingai prisidės prie regioninio SGD potencialo stiprinimo“, – pranešime spaudai cituojamas KN vadovas.

D. Šilenskis atkreipia dėmesį, kad atsižvelgiant į pastaraisiais metais pasaulyje itin intensyviai vykstantį energijos išteklių diversifikavimą, taip pat į globalinio atšilimo kontekste atsiradusią būtinybę ieškoti mažiau taršių energijos ir kuro rūšių, SGD, kaip reikšmingai ekologiškai tvaresnio energijos ištekliaus, rinkos vystymas yra itin svarbus ir mūsų regione.

INFORMACIJA

Netoliese nuo Klaipėdos uosto vartų įsikūrusi KN SGD paskirstymo stotis oficialiai veiklą pradėjo 2017 m. spalį. Ją sudaro penkios talpyklos suskystintosioms gamtinėms dujoms, kurių kiekvienos talpa 1000 kub. metrų. Vienu metu paskirstymo stotyje SGD galima užpildyti dvi autocisternas ir bunkeriuoti SGD varomus laivus. Pradėjus šios infrastruktūros eksploataciją, kartu su Klaipėdos uoste veikiančio SGD terminalo teikiamomis galimybėmis, KN tapo viena pirmųjų tokio tipo bendrovių pasaulyje, teikiančių visas integruotas SGD logistikos paslaugas ir taip įtvirtino SGD importo vertės grandinę regione.

Per dvejus veiklos metus SGD paskirstymo stotimi autocisternoms užpildyti naudojosi 12 įmonių iš Lietuvos, Estijos bei Lenkijos. Nuo paskirstymo stoties veiklos pradžios į KN SGD paskirstymo stotį buvo pristatyta 44 tūkst. kub. m SGD – dujas per šį laikotarpį pristatė 6 skirtingi mažos apimties dujovežiai.

Lenkijos naftos ir dujų bendrovė PGNiG veikia naftos ir gamtinių dujų gavybos ir gamybos srityse. PGNiG filialų ir pagrindinių grupės įmonių veikla apima dujų ir skystojo kuro importą, saugojimą ir  pardavimą, elektros ir šilumos gamybą, taip pat teikia geofizinių tyrimų ir gręžinių paslaugas. PGNiG dukterinės bendrovės ir filialai vykdo gavybos ir gamybos veiklą Norvegijoje ir Pakistane, prekiauja dujomis Vokietijoje ir SGD per atstovybę Londone.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Rengs specialistus SGD terminalui

Trečiadienį tarptautinė energijos terminalų operatorė AB „KN Energies“ (KN), suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivo-saugyklos „Independence“ techninė operatorė UAB „Hoegh ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Verslas

Pasirašyta sutartis dėl „Independence“ techninio operatoriaus

Valstybės valdoma AB „KN Energies“ pranešė, kad pasirašė sutartį su UAB „Hoegh LNG Klaipėda“, pagal kurią ši bendrovė tampa suskystintųjų ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This