„Hidrostatybai” iškelta restruktūrizacijos byla

Svarbu, Verslas

Klaipėdos apygardos teismas pirmadienį nusprendė daugelyje svarbių objektų, taip pat ir Vakarų Lietuvoje, besidarbuojančiai UAB „Hidrostatyba“ iškelti restruktūrizacijos bylą.

Tarp šiuo metu Klaipėdos regione įmonės vykdomų darbų yra lietaus nuotekų tinklų tiesimas uostamiesčio Šilutės plente, įmonė kartu su UAB „Infes” rekonstruoja Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatą, Palangoje rekonstruoja Ligoninės gatvę, Kretingoje – Vilniaus ir Teresiečių gatves, yra pasirašusi 847 968 Eur vertės sutartį su „Lietuvos geležinkeliais” dėl geležinkelių remonto darbų Klaipėdos regione ir kt.

Šilutės plente „Hidrostatybai” liko užbaigti paskutinį darbų etapą.

Pati įmonė yra nurodžiusi, kad šiems metams turi užsakymų už 56,6 mln. Eur. „Lietuvos geležinkelių“ užsakymu ji kartu su partneriais rekonstruoja geležinkelį Rokai-Palemonas-Kaunas, kuris yra „Rail Baltica“ dalis (bendra vertė 54,76 mln. Eur), Klaipėdos jūrų uosto užsakymu už 17,9 mln. Eur rekonstruoja ir stato krantines.

Įmonės restruktūrizavimo administratoriumi teismas paskyrė Klaipėdos administratorių biurą, kuriam numatyta 5 000 Eur plius PVM per mėnesį administravimo išlaidų sąmata. Įmonei iš atsiskaitomųjų sąskaitų leista einamosioms įmokoms mokėti 5 935 741,9 Eur sumą per kalendorinį mėnesį. Restruktūrizavimo plano projektas turi būti parengtas per pusmetį.

Pagal rugsėjo 30 d. balansą „Hidrostatybai” priklausančio turto vertė siekė 26 324 503 Eur, o įsipareigojimai kreditoriams sudarė 19 498 016 Eur. Pradelsti įsipareigojimai sudarė 7 488 830 Eur – 28,45 proc. turimo turto vertės.

„Pagrindinė priežastis, nulėmusi sudėtingą dabartinę bendrovės finansinę situaciją, buvo nuostolingas „Rail Baltica“ geležinkelio ruožo Rokai – Palemonas – Kaunas rekonstrukcijos vykdymas. Kitos priežastys, lėmusios bendrovės finansinių sunkumų atsiradimą, yra bendra situacija rinkoje, kai konkursai rangos darbams buvo laimėti konkurso metu galiojusiomis kainomis, tačiau darbų pradžia nukelta vėlesniam laikui. Per nukėlimo laikotarpį padidėjus darbo užmokesčio fondui, išaugus subrangovų bei kuro sąnaudoms, laimėtuose objektuose darbų vykdymas bendrovei tapo nuostolingu”, – savo prašyme teismui dėstė „Hidrostatybos” vadovas Ignas Daunys.

Pagal planuojamas veiklos apimtis bendrovė per restruktūrizavimo plano įgyvendinimo laikotarpį planuoja padengti apie 77 proc. 643 kreditorių reikalavimų.

Trečiaisiais asmenimis byloje buvusios UAB „Autoelis“ ir UAB „SP TRANS“ prašė teismo atmesti pareiškimą dėl restruktūrizavimo bylos iškėlimo. Ant jų, byloje nėra pateikta pakankamai duomenų, kad įmonė yra moki.

Visgi teismas konstatavo, jog tik 4 kreditoriai nepritaria restruktūrizavimo bylos iškėlimui, o kiti nepateikė prieštaravimų.

„Klaipėdos vandens” Plėtros departamento direktorius Vytautas Valantinas „Atvirai Klaipėdai” sakė, kad daugelį miestiečių varginančiame Šilutės plento lietaus nuotekų tinklų rekonstrukcijos projekte „Hidrostatybai“ liko įveikti paskutinį etapą – nutiesti tinklus atkarpoje ties Kauno gatve ir geležinkelio pervaža.

„Šiuo metu liko pakloti apie 40 metrų vamzdžių, bet ten metras reiškia dienas, o ne valandas, nes darbo sąlygos yra labai sudėtingos – skiriamojoje juostojoje didelio diametro vamzdžius reikia kloti 6-8 metrų gylyje. Planuota buvo, kad viskas bus baigta gruodį, bet tikriausiai jau bus baigti tik darbai, o popieriai bus tvarkomi kitais metais. Taip pat gali būti, kad vadinamieji gerbūvio darbai – normalus asfaltas bus paklotas jau tik kitąmet. Bet tai priklausys ir nuo orų, ar dar dirbs asfalto gamyklos. Jei nebedirbs, tai turės dar būti skalda, šaltas asfaltas”, – sakė V. Valantinas.

Pasak jo, su „Hidrostatyba” bendrovė atsiskaito pagal atliktų darbų aktus, jokių užlaikymų iš jos pusės nėra.

Kad įmonė kol kas nevėluoja su darbais, tikino ir Kretingos rajono savivaldybės atstovai.

„Hidrostatybos“ apyvarta pernai mažėjo 4,3% iki 29,42 mln. Eur, įmonė uždirbo 192,2 tūkst. Eur grynojo pelno. Metų pabaigoje ji buvo sukaupusi 5,98 mln. Eur nepaskirstyto pelno, tačiau per 2019 m. pirmuosius tris ketvirčius patyrė 3 670 039 EUR nuostolių.

„Hidrostatyba“ valdo antrinę bendrovę „Šilutės automobilių keliai“, kuriai spalį iškelta restruktūrizavimo byla. Kitai grupės įmonei „Hidrostatybos projektai“ pernai iškelta bankroto byla. Be to, ji valdo kontrolinius įmonių „Uliksas“ ir „Hidostatyba Ghana limited“ akcijų paketus.

Registrų centro duomenimis, pagrindinis „Hidrostatybos“ akcininkas yra Jonas Dumašius (73,136 proc. akcijų), likusios priklauso Almutui Dumašiui.

„Sodros” duomenimis, spalį įmonėje dirbo 275 žmonės.

Klaipėdos apygardos teismo teisėjo Almanto Padvelskio priimta nutartis dar gali būti skundžiama Apeliaciniam teismui.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Buvusi slaugytoja teisybės ieškos ir Žmogaus Teisių Teisme  

Ir apeliacinės instancijos teismas dviem sprendimais patvirtino, kad Brožynų seniūnaitė Irena Gailiutė nepagrįstai bandė atnaujinti pralaimėtas bylas dėl jos atleidimo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Rimantas Cibauskas teisme pasijautė beždžione 

Klaipėdos apylinkės teismas pagaliau išnagrinėjo dar 2022-ųjų gruodį užvestą bylą, kurioje antstolė siekia, jog valstybinę žemę nelegalia tvora aptvėręs ir ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Muzikinio teatro rekonstrukcija per keturias minutes

Nors statybininkai ir nesugebėjo iki šiol gauti visų valstybinės komisijos parašų, šio šeštadienio vakarą po 150 eurų kainavusius bilietus įsigiję ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This