Klaipėdiečiams prasideda šventės: politikai mažina mokestį už šiukšles

Miestas, Svarbu

Klaipėdiečiai nuo kitų metų už atliekų surinkimą ir tvarkymą turėtų mokėti mažiau nei šiemet. Politikų prašoma leisti rinkliavos dydį sumažinti dešimtadaliu, tačiau realiai ji gali sumažėti 5 proc.

Anot Klaipėdos savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vedėjos Rasos Jievaitienės, klaipėdiečiai nuo 2014-ųjų kasmet moka 5 proc. mažesnę rinkliavą už atliekų tvarkymą. Tokią nuolaidą kasmet patvirtindavo miesto taryba.

Šįkart siūloma šią nuolaidą didinti iki 10 proc. Pasak R. Jievaitienės, Vyriausybė savo nutarimu yra nurodžiusi, jog vietinė rinkliava turi būti tokia, kad padengtų būtinąsias sąnaudas už atliekų surinkimą ir tvarkymą.

„Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras“ paskaičiavo, jog Klaipėdoje iš atliekų turėtojų yra surenkama 13 proc. daugiau rinkliavos nei yra sąnaudų. Tačiau įmonė prašė parengti tokį miesto sprendimo projektą, jog kitais metais klaipėdiečiams vis tiek būtų pritaikyta tik 5 proc. nuolaida.

O pinigai, kurių surenkama daugiau nei reikia, esą būtų panaudoti komunalinių atliekų tvarkymo infrastruktūros atnaujinimui ar plėtrai. Numatoma įdiegti atskirto maisto ir virtuvės atliekų surinkimo sistemą. Šio projekto įgyvendinimo laikotarpis 3 m. 9 mėn., jam reikia 917,7 tūkst. eurų. Taip pat numatoma įrengti Klaipėdos regioninio nepavojingų atliekų sąvartyno III sekciją. Statybos darbų kaina siekia 4,3 mln. eurų.

„Tačiau įvertinome, jog kitais metais tikrai neprasidės planuojamas maisto atliekų surinkimas. Be to, gal tik rudeniop gali prasidėti sąvartyno III sekcijos statybos. Todėl ir siūlome rinkliavą kitais metais sumažinti ne 5, o 10 proc.“, – trečiadienį Finansų ir ekonomikos komitete aiškino R. Jievaitienė.

Planuojami kitų metų vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų tvarkymą priskaitymai klaipėdiečiams yra apie 5,285 mln. eurų, o prognozuojamos būtinosios sąnaudos – 4,65 mln. eurų. Jei mokėtinos metinės vietinės rinkliavos įmokos bus sumažintos 10 proc. visiems atliekų turėtojams, per visus kitus metus klaipėdiečių kišenėse liks apie 528 tūkst. eurų.

Politikai vienbalsiai pritarė sprendimui mažinti vietinę rinkliavą. Kai kurie jų svarstė, kad rinkliavos dydį reikėtų dar atidžiau peržiūrėti ir galbūt dar labiau sumažinti.

Komiteto nariams užkliuvo tai, jog KRATC jau dvejus metus vėluoja pabaigti labai svarbų projektą – požeminių ir pusiau požeminių konteinerių pastatymą Klaipėdos mieste. „Pirmiausia šie konteineriai bus pastatyti Kretingoje, paskui – Neringoje, o jau tada pas mus. Be to, iškilo problema ir tokia, kad rangovai, kurie turi atvežti konteinerius, neturi jiems reikiamų sertifikatų. Jei ministerija neleis naudoti tokių konteinerių, sutartis su rangovais turės būti nutraukta ir skelbiamas naujas konkursas“, – aiškino R. Jievaitienė ir nesiryžo prognozuoti, kada tie konteineriai Klaipėdoje gali būti pastatyti.

Todėl komiteto nariai sutarė iškart po Naujų metų į posėdį kviestis KRATC vadovus, kad jie pasiaiškintų ir dėl konteinerių, ir dėl pelno, ir dėl rinkliavos dydžio.

7 Comments

  1. Karolis

    Tai kas yra iš tikrųjų KRAC-as? Pagal mane pinigų darymo įrenginys. Planas sekantiems metams 5,285 mln. eurų. Planuojamos sąnaudos 4,65 mln. eurų. Bet kas yra sąnaudos. Tai atliekų surinkimas, išvežimas, įrengimų aptarnavimas, darbo užmokestis. Taigi skirtumas 0,635 mln. eurų. Nemažas, bet kuris auga, nes auga KRATC-o apetitai, nes atskaitymai iš gyventojų auga. Tik negirdėti, kur išnyksta gautas viršpelnis, kuris kiekvienais metais auga be jokios kontrolės, kiek pareikalavo KRATC-as iš savivaldybės, tiek gavo, o atskaitymai auga. Miesto savivaldybė turi ne partnerį, o dėlę. Ir kiek tai tęsis. KRATCO-o dukterinės įmonės išsinuomotas sklypas prie parodų rūmų, Klaipėdos senamiesčio zonoje yra išnuomotas 99 metams, tai yra pasidovanotas įstatymu, kuris atsirado kažkokiu keistu būdu Lietuvos įstatymų labirinte. Pasaulio miestuose tokių įstatymų nėra : yra tik pirk arba parduok

    Reply
    • ...parašė

      Neskiek. Nuvažiuok į Dumpius ir pamatysi, kas yra KRATC. Įmonė, kuri kasdien sutvarko iš 7 savivaldybių teritorijų (nuo Skuodo iki Šilutės) atvežtamas atliekas.
      Mokesčių dydis, surinkimas ir atsiskaitymai – savivaldybės kompetencija. Rinkliavos pinigai – savivaldybės nuosavybė. Tik KRATC blogas, nes jis savivaldybės nurodymu tuos mokesčius surenka 🙂

  2. klaipėdietė

    Geriau jau nemažintų to mokesčio ,bet nors kartą per savaitę apvažiuotų teritoriją ir surinktų didžiąsias atliekas ,nes jos vis tebekraunamos šalia buitinių atliekų konteinerių arba prie konteinerių įrengtų stebėjimo kameras ,nes konteinerių aikštelės priklauso bent KELIEMS namams ,tai sunku sužinoti KAS pakiša kiaulę (sukrauna didžiąsias atliekas kai sutemsta ar paryčiais,po nakties randi ,,dovanėlę „) NIEKAS NEPRIVALO mokėti baudos už nepadarytą nusikaltimą ! Toli gražu dar iki visų žmonių sąmonigumo NETERŠTI aplinkos !

    Reply
    • teisingai

      Pritariu. Labai toli iki žmonių sąmoningumo neteršti aplinkos. O prie kiekvieno konteinerio inspektoriaus nepastatysi. Todėl Klaipėdos savivaldybė pagaliau pasuko Vokietijos keliu: visas aikšteles priskyrė konkretiems namams ir dabar tie, kas šiuklins prie kontenerių, už tai ir mokės. O kaip gyventojai gaudys ir auklės savo kiaules – su kameromis, meškų spąstais, beisbololo lazdomis – čia jau pačių gyventojų susitarimo reikalas.

  3. cha

    visoje Lietuvoje siuksliu mokesciai brangsta, o Klaipedoje pinga. kratc blogai dirba 🙂

    Reply
    • ....

      O kas sako , kad blogai dirba ? Kracas PRIVALO dirbti gerai kitu atveju būtų ,iššluoti ,….Blogis tame , kad nepaisoma , oi ,, plačiau ,, pažvelgta į įstatymą dėl kadencijų .. Nors manau gali dirbti dar pigiau ..aš čia apie kosminės kainos kompostėlį )))

  4. ....

    Kodėl rangovai neturi sertifikatų ? Klerkai prieš pasirašant sutartį sertifikatais nesidomi ? O dabar bus eilinis ,,vėlavimas ,, ? Klaikuma kokie ,,specialistai ,, … Kracui seniai reikia ,,kišenes ,, išversti , o politikams pažiūrėti kokių turtų jos prigrūstos . Džiugu , kad nors šią kadenciją susigriebta . Ačiū komitetui .

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Individualūs maisto atliekų rūšiavimo konteineriai paliekami klaipėdiečių kiemuose 

Nuo šio pirmadienio Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) uostamiesčio individualių namų savininkams tiesiai į jų kiemus atveža ir palieka ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Verslas

Pelningiausiai iš savivaldybės įmonių pernai dirbo „Klaipėdos vanduo“

Praėjusiais metais visos savivaldybės įmonės dirbo pelningai. AB „Klaipėdos vanduo“ grynasis ataskaitinių finansinių metų pelnas siekė 5 218 881 eurą. ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This