Apdovanoti Indijos vandenyne laivą saugoję Lietuvos kariai

Uostas ir jūra

Antradienį Klaipėdoje sutikta ir krašto apsaugos sistemos medaliais ,,Už tarptautines operacijas“ apdovanota iš Europos Sąjungos karinės jūrų operacijos ATALANTA prie Somalio krantų grįžusi 5-oji Lietuvos kariuomenės Autonominė laivo apsaugos grupė (ALAG).

Kariai operacijos metu vykdė Pasaulio maisto programos laivo, gabenančio humanitarinę paramą Somalio žmonėms, apsaugą.

Ceremonijoje dalyvavo Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius, Karinių jūrų pajėgų vadas flot. adm. Arūnas Mockus, Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos vadė plt. ltn. Jolita Sesartienė, karių artimieji,  kiti svečiai.

Klaipėdoje sutikta ir krašto apsaugos sistemos medaliais ,,Už tarptautines operacijas“ apdovanota iš Europos Sąjungos karinės jūrų operacijos ATALANTA prie Somalio krantų grįžusi 5-oji Lietuvos kariuomenės Autonominė laivo apsaugos grupė. KLP nuotr.

Ceremonijos metu Karinių jūrų pajėgų ir ALAG vadai pirmiausia dėkojo artimiesiems, likusiems Lietuvoje už palaikymą ir tikėjimą Lietuvos kariuomene. Kpt. ltn. Julius Parnarauskas pabrėžė, kad dalyvauti šioje operacijoje buvo ne tik pareiga, bet ir didelė garbė.

„Džiugu, kad ATALANTA  štabas ne tik apdovanojo karius ES medaliais, bet ir lietuvius įvertino ,,Outstanding“, t. y.  puikiai“,  –  sakė jis.

Karinių jūrų pajėgų pagrindu suformuota ir specialiai parengta 12 asmenų grupė praleido 124 dienas Indijos vandenyne prie Somalio krantų saugodami laivą, gabenusį Pasaulinės maisto programos (WFP) krovinį. Maisto paramos programa ypač svarbi Somalio vaikams, kurie yra viena labiausiai pažeidžiamų gyventojų dalis neramumų krečiamoje šalyje. Penktajai Lietuvos karių grupei saugant laivą į skirtingus Somalio uostus pristatyta 13 tūkst. tonų krovinio.

Nuo gruodžio 26 d. grupės pareigas iš Lietuvos karių perėmė kariai iš Serbijos.

Iki šiol Lietuvos kariuomenė šiai operacijai jau yra dislokavusi jau penkias Autonomines laivo apsaugos karių grupes, tuo pačiu laikotarpiu buvo skiriamas ir vienas Lietuvos karinių jūrų pajėgų karininkas tarnybai operacijos ATALANTA kariniame laive įsikūrusioje pajėgų vadavietėje. Lietuva ir toliau dalyvaus  šioje  operacijoje. Tarnybą operacijos vadavietėje toliau tęsia Lietuvos karininkas, o šių metų pabaigoje planuojama išsiųsti naują autonominę laivo apsaugos grupę.

INFORMACIJA

ES karinė jūrų operacija ATALANTA pradėta 2008 metų pabaigoje, reaguojant į itin išaugusį piratavimų skaičių prie Somalio krantų. Operacijoje dalyvaujantys karo laivai Adeno įlankoje ir Somalio vandenyse eskortuoja Pasaulio maisto programos laivus, gabenančius paramą Somalio gyventojams, atgraso ir sulaiko piratus, ginkluotus plėšikus operacijos rajone, palaiko kitas Europos Sąjungos tarptautines operacijas ir organizacijas, siekiančias stiprinti jūrų saugumą ir pajėgumus regione. ES operacijoje ATALANTA dalyvauja kariai iš ES valstybių ir šalių partnerių, taip pat skiriami laivai ir orlaiviai.Lietuva operacijoje ATALANTA dalyvauja nuo 2011 metų.

1 Comment

  1. LAIVAS KURŠIS

    1. Laivas SŪDUVIS stovės prie Pilies tilto, Dangės kairėje krantinėj.

    2. Laivas „SŪDUVIS” bus „UŽKONSERVUOTAS”, o ne „NURAŠYTAS”.

    Tiems, kas skaito komentarus ir jau žino kur stovi Smiltynėje „NURAŠYTAS” laivas „KOLYMA”,
    rekomenduojame dar nuvykti į Klaipėdos geležinkelio stotį ir apžiūrėti „UŽKONSERVUOTĄ” juodą garvežį.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Poilsiautojai aiškinosi, kaip kasdienius įpročius paversti tvariais

Palangos gyventojai ir svečiai šeštadienį laiką leido renginyje „Žaliosios europiečių atostogos Palangoje 2020“. Įvairių edukacinių ir kūrybinių dirbtuvių bei kitų ...
2020-08-16
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Naujasis Lietuvos KJP vadas – jūrų kapitonas Giedrius Premeneckas

Antradienį Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų Karo laivų flotilėje Klaipėdoje vyko iškilminga Karinių jūrų pajėgų (KJP) vadų pasikeitimo ceremonija. Penkerius ...
2020-08-11
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Keisis Karinių jūrų pajėgų vadas

Rugpjūčio 11 d. 11 val. Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų Karo laivų flotilėje vyks iškilminga Karinių jūrų pajėgų vado pasikeitimo ...
2020-08-09
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This