Apie „Grigeo Klaipėda” darbuotojų atsakomybę

Nuomonės

Raimondas Tamošauskas, Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos pirmininko pavaduotojas
2020-01-11

Komentarų: 24

Teisiant nacius už nusikaltimus žmoniškumui, bausmės neišvengė ir koncentracijos stovyklų prižiūrėtojai. Bandė teisintis, kad jie buvo tik įsakymų vykdytojai, bet tai nepadėjo.

Penktadienį pasirodė profesinės sąjungos „Solidarumas“ kreipimasis į Lietuvos vadovus, kad būtų padaryta viskas, jog darbuotojai nenukentėtų. Kaip ši organizacija susijusi su įmone – klausimas, nes čia veikia „Klaipėdos kartono“ profesinė sąjunga, kuri priklauso Lietuvos miško ir miško pramonės darbuotojų profesinių sąjungų federacijai ir Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijai.

Ar tikrai darbuotojai nekalti dėl susidariusios situacijos?

Įmonės vadovas – atsakingas prieš akcininkus už finansinius rezultatus. Taip pat gauna premiją už veiklos rezultatus. Penkios savaitės – pakankamas laikas susipažinti su padėtimi įmonėje. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pirma grandis: eilinis valymo įrengimų operatorius, kuris kiekvieną naktį atsukinėjo sklendę ir leido teršalus į marias.

1. Nesuprato, ką daro? Yra darbo ir technologinės instrukcijos, taip pat ten dirba žmonės, turintys bent minimalų supratimą apie procesą. Ir tikrai turėjo girdėti kalbas apie taršą, kurios vienas įtariamųjų buvo įmonė.

2. Buvo papirktas? Abejoju. Iešmininkams niekas kyšių neduoda.

3. Baimė? Baimė prarasti darbą? 600 Eur atlyginimą šiandien moka dauguma įmonių. Abejoju, kad jiems mokėjo daugiau.

Antra grandis: tiesioginis vadovas, kuris vadovavo ir nurodinėjo, ką ir kada daryti. Jis tikrai žinojo, ką darė. Tokios pareigos – reikia žinoti. Kyšių taip pat tikriausiai negavo ir abejoju, kad atlyginimas didesnis nei kitose įmonėse panašiose pareigose.

Trečia grandis: struktūrinio padalinio vadovas/gamybos vadovas. Čia jau strateginis sprendimų priėmimo lygmuo. Turėjo planuoti, kaip ir kada tai daryti ir nurodymus nuleisti į apačią. Yra skatinamas už sutaupymus.

Ketvirta grandis: įmonės vadovas. Atsakingas prieš akcininkus už finansinius rezultatus. Taip pat gauna premiją už veiklos rezultatus. Penkios savaitės – pakankamas laikas susipažinti su padėtimi įmonėje.

Penkta grandis: savininkas. Turi tik vienintelį tikslą uždirbti. Yra posakis pinigai nekvepia. Bet mūsų atveju jie smirda. Ir dar – savininkas yra pagrindinis šio nusikaltimo naudos gavėjas. Įdomu, kodėl jis taip dosniai rėmė įvairius politikus?

Taigi, nusikaltimas buvo vykdomas ne vienus metus, tiesiogiai tame dalyvavo daug darbuotojų ir per tiek laiko visi turėjo žinoti ar nujausti, kas vyko. Bet niekas tiek metu neišdrįso pasipriešinti tam. Nors yra žinių, kad prokurorai, panašu, rado, kas papasakojo tikrąją situaciją.

Faktiškai visas kolektyvas dalyvavo nusikaltime ir dabar bandyti išvengti atsakomybės yra nesąžininga. Kartu su savininku turi atsakyti bent jau tie darbuotojai, kurie tiesiogiai vykdė/inicijavo nusikalstamus veiksmus.

Atsakyti turėtų ir „iešmininkai“. Kad kiti, kurie daro panašius nusikaltimus, pagalvotų apie pasekmes. Jie buvo tie, kurie galėjo tai sustabdyti be jokių pasekmių sau.

Įmonės profsąjunga kol kas tik išreiškė susirūpinimą padėtimi. Abejoju, kad profesinėje sąjungoje niekas nežinojo apie vykstantį nusikaltimą. Ir tylėjimas šiandien tik patvirtiną kaltę.

Profesinė sąjunga turėtų reikalauti atsakomybės. Jūsų reikalas būtų įvardinti visus, kas dalyvavo, o ne bandyti išsisukti nuo atsakomybės. Ir pareikalauti savininko pasikeitimo. Įmonę parduoti, o iš gautų pinigų sumokėti baudas ir padengti žalą. Savininko pasikeitimas nereiškia įmonės uždarymo. Gal taip nuplausite dėmę, kuri krito ant jūsų organizacijos.

24 Comments

  1. Recidyvistas

    Lai suskius visus sodina. Būtų mano valia kiekvienam nupjaučiau galva pridergciau į kaklą ir uzsiuciau atgal.kad jie visi prakeikti būtų. Kad juos visus velniai pragare pi.. U. Išgamos mūsų klaipedele nuodija mūsų vaikus mūsų ateitį. Saugokitės iškrypėliai gaudysiu po vieną. Nerybinsit nei vienas pusgaidziai

    Reply
  2. Gitara

    Nu jo kalciausias gaunas zigmas kuris sukynejo sklende tuda/siuda. Kuris negaudavo nei daugiau algos nei kysiu.zulikas juokias nes pasodins zigmi juk

    Reply
  3. demesio

    Bukit atsargus, nefridos ambulatorijos „gydytojai” sukciauja, klaidina, mulkina savo klientus, ( kai zmones kreipiasi pvz del kraujavimo, skausmo ir taip toliau, del konkreciu fiziniu negalavimu ) viena is idomiausiu ju aferu yra tokia, duoda suklastotus depresijos testus, kurie visiems rodo stipri depresija. nes 6 is 14 klausimu perdarytos..taip kad uz teisinga atsakyma zmogus gauna vietoje 0, 3 balu…faktiskai mulkina psichiskai sveikus pylecius, kad jiems sunki liga..ir bando sodinti visus ant psichotropinius..tai lygiai tas pats butu jeigu onkologai ir infekcionistai visus mulkintu ,kad visiems ZIV ir onkologija ir sodintu ant toksiskus pavojingus vaistus, kurie sukelia daug salutiniu ir ligu. Tokia medicina uz mokesciu moketoju pinigus. apie nefridos klinikos ( ir ne tik nefridos ) aferas su klientais galima jau knyga parasyti, butu bestseleris.. nefridos gydytojai laiko savo klientus us aborigenus, kuriuos galima mulkinti kaip tik panoresi. Jie dirba pagal atidirbta schema..per susitarimus siuntime ir taip toliau..testai tai tik aisbergo virsune, jie ir be testu tai daro. Nes kai neismano kaip nustatyti negalavimo priezasti, ka nsutatyti, ir kaip gydyti, bando nusrasyneti klientus, daryti spihoterapija taip vadinama. Viska ka gali nefridos „gydytojai” tai sukelti jums jatrogenija, tai yra fizines ir psichologines bukles pablogejimas, del neteisingo bendravimo, mulkinimo, apsaukimo, ir taip toliau..tai tikrai ne gydytojai. Dar karta pakartosiu, ne i viena medicinos klausima, jie atsakimo nezino butent del to ir bando mulkinti ir fabrikuoti isgalvotas diagnozes. Eiti i nefrida pavojinga jusu sveikatai ir gyvenimui. Apmulkins apnuodis su nereikalingais vaistais ir pasakys kad taip ir buvo. be to viena seimos „gydytojai” is nefridos prisipazino kad duoda sita testa, o kai paklausiau kodel rodo visiems stipri depresija, pasake negaliu komentuoti ir pabego..

    Isivaziduokit iki ko dasigyveno lietuvos alia gydytojai, kad leidzia sau taip mulkinti savo klientus? As jau nekalbu apie ta nefridos alia gydytoju afera, kad jie i veida sako tau viena, o siuntime raso visai kita, i veida sako kad zmogus pilnai sveikas, grazus, o siuntime uzraso sunkiausias diagnozes, kad kitas nefridos „gydytojas” sufabrikotu jums ta diagnoze pagal uzsakyma. jie dirba pagal atidirbta schema. slaptai, kad klientas nieko nesuprastu..ir paprasta zmogu kuris neismano medicinos , jie gali lengvai apmulkinti. Ir butent todel kai jie siuntineja daryti labai pavojingus tyrimus, KT, ir taip toliau, del imitacijos… o kai zmogus ateina antra karta, jie net neklausia apie tyrimo rezultatus. Nes jiems neidomi jusu sveikata ir tyrimu rezultatai, jiems idomu sufabrikuoti jums isgalvota depresijos ir sizofrenijos diagnoze. Kada sitiems nusikalteliams jau licenzija atims. Kur ziuri prokuratura. Nefrida apvogia klaipedecius ir PSDF ( klaipedeciu mokesciai ), darant jums vienodus nereikalingus pavojingus tyrimus, del imitacijos..o paskui net apie rezultatus neklausia. totali nusikalteliai.

    UAB nefrida, tai vienintele istaiga klaipedoje, kuri neatsipraso savo kleintus, negrazina pinigus, nekompensuoja, laiko savo klientus uz siuksle, smeizia ir bando padaryti savo kleintus nusikalteliais. Galit eiti paziureti i sita sharazhkina kontorele, kaip savininkas slepiasi nuo visu, 3 aukste kur pastoge, i kaire i desine duris, kur vietoje lenteliu su varda ir pavarde, ugnegesiu paveiksleliai, kad zmones galvotu kad nieko ten nera, o ten sedi dydeli gauja ofisinio planktono, buhalteriai, ir tt.. ( suklastotas testas buvo patalpintas klaipedos universitetines ligonine kardiologo puslapije miegas lt ir veike nuo 2009 metu ) apie tai kazkodel bijo rasyti atviraklaipeda.

    Reply
  4. To pangonis

    Net juokas ima tai skaitant…. Darbuotojai kalti? O pangonis??? Reikėtų šitą veikėją į jo paties mėšlo krūvą ir įkišti….

    Reply
  5. K

    Sia tas pats vaziuoja darbuotojas valdisku automobiliu ir virsija greiti kas atasako darbuotojas
    .uz vamzdzio sukinejima turi atsakyti darbuotojai.

    Reply
  6. Lietuvėa

    Tos bobelės yra politikų šaškės.Girskienė su uosto verslininkais atêjo į taŗybą o jie juk parėmė didelėm sumom valstiečius.Vargu ar tie pinigai švarūs,jei šiaurinė miesto dalis kenčia nuo dulkių.Kodė ši kovotoja tyli,ruošiasi seiman,ar turi švarią sąžinę pati.Gėda.

    Reply
    • Prasivėdink

      nuo neapykantos padoriems žmonėms . Kodėl Girskienė turi ” „kovoti ” dėl viso miesto ? O pats negali , matyt turi ir sąžinę ir gėdą ? Ar dėl savo primityvumo nesugebi ? O ir ” kovoti ” Girskienė pradėjo , nes pati daug metų gyvena smarvėje …..O gal norėtum mero paprašyti , kad pasirūpintų ir šiaurine Klaipėda ? 🙂

    • Tvyrančiam nežinioje

      Girskienė prieš beveik dešimt metų , gaudama gyventojų skundus , pradėjo skųstis dėl smarvės , tokių ” valstiečių ” niekas negirdėjo 🙂 Raštus dar E. Masiuliui rašė . O uostas jau tada buvo , bet matyt neteršė ? : ) Ir pirmą kartą taryboje buvo be ” valstiečių ” ….Jums turėtų būti gėda , kad pletkinate …nes panašu nieko nežinote …

  7. .....

    O aš nematau sklendės sukiotojo kaltės . Atėjo ir dirba ką liepė . Sklendė turėjo būti plombuota ? Kas turėjo tuo pasirūpinti ? Tikrai ne darbuotojas . Manau kaltinti sklendės sukiotoją galėtume tik tada , jei jis savavališkai nutraukęs plombą leistų atliekas . O dabar ? Iš kur žmogeliui žinoti , kad tos atliekos nevalytos ? Visa atsakomybė tų , kurie privalėjo užplombuoti , prieš tai pasikvietę aplinkosaugininkus .

    Reply
    • Klaipėdietis

      Nepritariu Jums. Visi kalti, taip pat ir nesąmoningas operatorius. Kol Lietuvoje bus gajus žmonių mentalitetas, kad turime toleruoti nusikaltimus, nes skųsti ,,negarbinga”, tol gatvėse važinės girti vairuotojai, dvylikos aukštų daugiabučio gyventojai nemiegos visą naktį, kol vienas kaimynas linksminsis, o valdiškų įmonių vadovai krausis viską sau į kišenes kiek paneš. Tuo tarpu miestas toliau skendės smarvėje, gatvės bus duobėtos, o pastatų fasadai nutriušę. Tikiu, kad daugelį metų apie šią situaciją žinojo pradedant Pangoniu, baigiant operatoriumi, kuris , žinodamas , turbūt jūroje nesimaudė, žuvies nevalgė, bet jam nei kiek neskaudėjo širdies dėl kitų klaipėdiečių. nes ,,skųsti” gi negarbinga. Apie kokią dar ,,darbuotojų apsaugą” gali kalbėti profesinės sąjungos?

    • .....

      Aš pritarčiau Jums , jei pas mus realiai būtų nubausti tie , kurie moka algas vokeliuose ar komandiruotpinigiais ir panašiu kaip šis atvejis . Tikrai yra ne vienas atvejis kada darbuotojai praneša ir kas įvyksta ? Dažnu labai dažnu atveju vadovai ” susitaria ” su tikrintojais , istorija baigiasi dėl įkalčių trūkumo ,o darbuotojas atleidžiamas . Verslininkai tarpusavyje pasidalina info apie ” skundiką ” . Kur dingti mažoje Lietuvoje ? Jauni emigruoja , kiti iš beviltiškumo nusigeria …. Šaunu , kad Klaipėdoje pagaliau yra padorių pareigūnų ….gaila , kad jie ne STT , FNTT , ar darbo inspekcijoje (: Todėl šiai dienai mano tokia nuomonė , tikiuosi greit pasikeis . Daug kas keistųsi , jei tikrintojai tikrai būtų sąžiningi .

    • Klaipėdiečiui

      Deja , kol vos ne atvirai tyčiojamasi iš visuomenininkų , iš aktyvių miestiečių , net iš tarybos narių , kurie nori skaidrumo , tol manau norėti sąmoningumo iš eilinio darbininko dar nereikėtų norėti . Kokie straipsniai vietiniame dienraštyje buvo – kas tie visuomenininkai , iš ko jie gyvena ir panašūs klausimai labai domino žurnalistus …..Matyt nedomino dėl ko bėdų vaikšto su plakatais ? Ar nervino , kad buvo minimas meras ? O meras ? Ar padėkojo aktyviai bendruomenei , kuri taip aukojosi , kad nors kas padėtų rasti teršėjus ? Negirdėjau …..komentaruose tos moterys buvo vadinamos ” valstiečių pakalikėmis ” ….o buvo nors vienas straipsnis kuriame būtų aprašoma kiek kartų važiuota į seimą , į įvairius komitetus ? Ar pasidžiaugta aktyvia bendruomene , jos atkaklumu ? Ne … Taigi , mano nuomone , labai augti sąmoningumo link turėtų miesto galvos , gal tada ,matydami pavydžius , prabus ir miestiečiai . Dabar iš tokių pabudusių tyliai tyčiojamasi …..

  8. Ruta

    Visi žino ,darbuotojai, Jonas Garalis_ gamybos vadovas ir Vida Jazdauskiene_,gamybos padalinio administratorė.Kas čia neaisku

    Reply
  9. Jonė

    Šis įvykis iškėlė sisteminę Lietuvos bėdą- NĖRA APLINKOSAUGOS LIETUVOJ. Aplinkosaugininkas pirmiausia yra inžinierius, suprantantis gamybos procesą ir žinantis kaip tvarkytis su atliekomis. Kiek Klaipėdos aplinkosaugininkų yra baigę aplinkosaugos studijas??? Didžioji dalis turbūt ekologai ir biologai o tai tikrai ne tas pats, tai socialiniai mokslai. p.Palmyra pakalbinkit KU Jūrų technikos fakulteto mokslininkus ir išgirskit jų nuomonę. Jei būtų atliktas nepriklausomas aplinkosaugos auditas Klaipėdos uoste tikrai dar ne to sužinotumėme. O toks makabriškas poelgis dar ir Sausio 13- osios išvakarėse verčia suabejoti pamatinėmis valstybės vertybėmis. Gaila…..

    Reply
  10. Kostas

    Ne darysi tai pats per tą vamzdį į marias išplauks! Deja čia Lietuva! K

    Reply
  11. Palmira Martinkienė

    Kalčiausi yra aplinkosaugininkai, kurių pareiga yra tikrinti, kad įmonės neterštų, bet apie juos autorius net neužsimena, stalininiu stiliumi ragindamas kapoti galvas iešmininkams. Būtų juokinga, jei nebūtų graudu.

    Reply
  12. Jooooooo

    Va ir prasideda. Stambiosius ryklius reikia išteisinti. Mafija nekalta.

    Reply
  13. Nesvarbu

    Džiaukimės, jei nubaus tik sklendės užsukimo užsakovus, kirtis ant JEI. Nes summa summarum kažin, ar kas sės į belangę. Čia gi Lietuva.

    Reply
  14. Teisininkas ANTANASNU

    NĖRA KALTU? Saviskiai saviškius ne sodina. PROKURORAS NERANDA KĄ PASODINTI?

    Reply
  15. As

    O gal dar valytoja bus kalta.Gal ji sklende atsuko. Malkas krauna ant grusciku.Akcininkas kaltas tik jis.

    Reply
  16. Centas

    Kai įdomu, visų grandžių atstovai atsakingi, o štai snoro banko valdytojai Vilniuje nusikaltėliai o Klaipėdos snoro banko valdytojas – pagarboje!

    Reply
  17. LAIVAS KURŠIS

    1. Laivas SŪDUVIS stovės prie Pilies tilto, Dangės kairėje krantinėj.

    2. Laivas „SŪDUVIS” bus „UŽKONSERVUOTAS”, o ne „NURAŠYTAS”.

    Tiems, kas skaito komentarus ir jau žino kur stovi Smiltynėje „NURAŠYTAS” laivas „KOLYMA”,
    rekomenduojame dar nuvykti į Klaipėdos geležinkelio stotį ir apžiūrėti „UŽKONSERVUOTĄ” juodą garvežį.

    Reply
  18. Anonimas

    Sklendės sukiojimas, nėra nusikaltimas, jeigu operatorius žinojo tik kad ją reikia atsukti. Civilių žudymas yra ir nesvarbu ar su įsakynu ar be. Negretinčiau su naciais, o ir nepamirškim, kad sovietų už nusikaltimus nieks nebaudė. Niekada nepavyks įrodyti, kad operatorius žinojo, neaiški net operatorių kaita, o ir gali būti kad įmonė nesidalina visos veiklos procesu su operatoriumi.

    Reply
    • Aras

      Ka tu çia sapalioji? Jei nesusigaudai verčiau patylėtum.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Mums rašo

Vandenilio gamyba Klaipėdoje: vandens nepavogs, miesto nesusprogdins

Kilus šaršalui dėl vandenilio gamybos ir užpylimo punkto plėtros Klaipėdos uosto teritorijoje, pateikiu trumpą santrauką atlikto poveikio aplinkai vertinimo, kad ...
2024-03-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This