Marozų demaskavimas

Nuomonės

Renaldas Kulikauskas, Klaipėdos bendruomenių asociacijos vadovas
2020-01-14

Komentarų: 4

Lietuvos prokuratūros atskleistas „Grigeo Klaipėda“ nusikalstamos veikos atvejis pribloškia savo tamsa, smarve ir dydžiu. Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad viskas taip blogai. Tačiau nuslūgus pirminėms emocijoms pagauna malonus ir įkvepiantis pojūtis. Pojūtis to, kad mūsų šalis tampa geresne gyventi.

Unsplash nuotr.

Atskleidžiami ir paviešinami faktai apie savivaldybių ir jų valdomų įmonių korupcijos ir nepotizmo faktus, net tos pačios prokuratūros ir teismų sistemos išpuvusias dalis, kelia pasipiktinimą, tačiau kartu ir pasitenkinimą tuo, kad šie rasti sistemos negalavimai vis dažniau tampa teismų svarstymo objektais ir principingais sprendimais – kad ir nesenas sprendimas dėl Vijūnėlės dvaro aferos.

Noriu tikėti, kad vis garsesnis ir darnesnis kalbėjimas apie visuotinį susitarimą dėl reikšmingų pokyčių švietimo sistemoje įgaus formą, svorį ir greitį.

Pradedame drįsti atrasti ir pamatyti, o atradę tinkamai įvertinti. Raumenis įgauna visuomenės netolerancija godumui ir korupcijai. Auga pasitikėjimas vieni kitais. Tai išryškina suvokimą, kad piliečiai, atsakingi akcininkai, pareigūnai, tarnautojai ir valdžia dirba išvien.

To augančio pasitikėjimo faktą įrodo paviešintas naujas tyrimas apie lietuvių tikėjimą geresne ateitimi ir to tikėjimo sąlygojamu pasitenkinimo jausmu, vis dažniau suteikiančiu laimės pojūtį.

Valymosi nuo korupcijos ir nesąžiningo veikimo procesas įgauna pagreitį. Aišku, iki išsiplaunant iki Švedijos švarumo reikės dar nemažai laiko bei pastangų. O ir purviną vandenį nuleidinėsime dar ne kartą, bet supratimas, kad be jo nuleidimo švara neįmanoma, ramina.

Kiekviena tokia istorija à la Grigeo ne apie tai, kad blogyn, o atvirkščiai – vis geriau. Įdomu, kas papasakos kitą?

P.S. Šiuos pasvarstymus įkvėpė vieno Klaipėdos gyventojų bendruomenės nario, Vigilijaus Lisausko, laiškas, pasidalintas su bendraminčiais. Jo aprašytas pojūtis sudrebino.

Gal tik dėl atsakingo verslo būčiau optimistiškesnis. Akcininkų, šiandien veikiančių nebe TIK pelno vardan, o galvojančių apie to veikimo vertę aplinkai ir visuomenei, ir investuojančių į tos suvokiamos vertės pasiekimui reikalingus sprendimus, yra daug. Dar keli skalavimai ir, žiūrėk, bus beveik visi.

Sveiki,

visų pirma norėčiau pasveikinti visas bendruomenes ir visus bendruomenių ir KBA ir KIDE aktyvistus. GRIGEO marozų demaskavimas, bent jau man, sukėlė panašų jausmą kaip dalyvavimas „Baltijos kelyje”. 

Nemanau, kad būtų atsiradęs informatorius ar informatoriai įmonės viduje, jei nebūtų SMARVĖS eitynių, jei nebūtų PIETINE KLAIPĖDA SMIRDI, jei nebūtų KIDE, jei nebūtų to didelio ir ilgo mūšio prieš išorinio uosto statybą Melnragėje.

Sausio septintą dieną klaipėdiečių ir gamtos priešų gretose buvo pramušta didelė skylė. Manau, bent jau laikinai, bus pamirštas mitas apie socialiai orientuotą verslą. Tikiu, kad atskiri tokio verslo pavyzdžiai gali būti, kaip gali būti prijaukinti vilkai, bet tai išimtys, o ne taisyklė. O taisyklė yra tokia: vilkas minta mėsa, o verslą maitina pelnas. Tiek vilkas gamtoje, tiek verslas šiuolaikinėje visuomenėje yra reikalingi ir naudingi, tik jiems reikalinga griežta kontrolė. Niekada negalima pamiršti, kuo jie minta.

Yra dar viena svarbi aplinkybė, kodėl tokie ciniški nusikaltimai galimi Lietuvoje. Prisiminkime kaip vyko privatizacija, kieno rankose atsidūrė didžioji dalis įmonių, gamyklų, fabrikų, didelių verslų.

Žinoma viskas po truputi keičiasi, bet ne taip greit.

Mūsų bendruomenei viena iš aktualijų – Smilteles upelio tarša. Didžiausia blogybė, kad visi Klaipėdos m. paviršinio vandens surinkimo tinklai surinktas nuotekas išleidžia į mieste esančius vandens telkinius. Iš esančių apie aštuoniasdešimt legalių išleidėjų tik ant trijų ar keturių yra pastatyti valymo įrenginiai. Maža to, kadangi nėra jokios kontrolės, GRIGEO nėra vieniši. Yra begalės nelegalių pasijungimų į lietaus kanalizacijos tinklus. Aplinkosauga kontrolės nevykdo. Klaipėdos vandenys kontrolės nevykdo. Teršalų kiekiai siaubingi. 

Praeitų metų spalio pabaigoje ir lapkričio pradžioje su grupe entuziastų nustatėme, kad į  Smiltelę įteka labai stipriai užterštas (juodas) vanduo iš Kraitenio upelio. Iškviečiau aplinkosaugininkus (Dužinas). Buvo paimti vandens mėginiai (labai nenoriai). Ponas Dužinas iki šiol atsisako pateikti vandens tyrimų rezultatus, neva nustatytas teršėjas ir vyksta tyrimas.

Kreipsimės į prokuratūrą.

Planuojam reikalauti, kad būtų gražintos informacinės lentos Jūrininkų pr.: SMELTALĖ – KLAIPĖDOS MIESTO NUOTEKŲ GRIOVYS.

Vigis

4 Comments

  1. Broniss

    tu, Vigi, geriau papasakok, kodėl Smeltės kvartalo bendruomenės pirmininkas Baltuonis nuo to, kai įsidarbino vienoje iš uosto kompanijų, staiga nustojo skųstis dėl uosto veiklos??? Va tai taip turbūt ir rūpi ta gamtosauga…

    Reply
  2. klaipėdiškė

    Vigilijau, palaikau tave! Teisingai, be verslo nebus turtingos visuomenės. Tačiau neleiskime jiems užpilti akių pinigais.

    Reply
  3. Tas pats

    Vėl Kulikausko demagogija. Atsibodo. Neįdomu žiauriai.

    Reply
    • Anonimas

      tai parašyk žiauriai įdomiai, bent komentarą 🙂

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Incidentas su agresyviu šunimi baigėsi teistumu

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rūmai paskelbė nuosprendį beveik metus laiko nagrinėtoje baudžiamojoje byloje, kurioje aktyvus Smeltės individualių namų kvartalo gyventojas ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Miestiečiai abejingai pasitiko Senojo turgaus halės rekonstrukcijos planus

Klaipėdos savivaldybės valdomos bendrovės Naujasis turgus užsakymu projektinius Senojo turgaus halės rekonstrukcijos pasiūlymus parengę architektai nesulaukė jokių visuomenės pastabų ar ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This