Tyrimas dėl „Grigeo Klaipėda”: jau pareikšti įtarimai

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Dėl „Grigeo Klaipėda” taršos pradėtame ikiteisminiame tyrime pareikšti įtarimai keturiems asmenims, tarp kurių – ir juridinis asmuo. Tai penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje paskelbė Klaipėdos apygardos vyriausioji prokurorė Dalia Pocienė ir ikiteisminiam tyrimui vadovaujanti Klaipėdos apylinkės prokurorė Gina Skersinskytė.

„Jaučiamės kaip atidarę Pandoros skrynią. <…> Negalėjome įsivaizduoti, kad taip galėjo vykti, tokioje apimtyje, kai į aplinką leidžiamos praktiškai visos nuotekos – negalėjome suvokti. <…> Ikiteisminio tyrimo apimtis labai didžiulė, įvairialypė. Dėl to išplėsta tyrimo grupė. Pirminis startas buvo keturi pareigūnai, įtraukta dar viena prokurorė, papildyta dviem specializuotais ikiteisminio tyrimo tyrėjais. Ji gali būti ir dar išplėsta. Tiriamos pačios įvairiausios kryptys. <…> Paimti dokumentai, kurie sudaro tūkstančius lapų. Aplinkos apsaugos departamentas mums yra suteikęs žmogišką pagalbą, padeda suprasti šių dokumentų turinį. <…> Prie šių valymo įrengimų prisidėjo ne vienas vadovas. <…> Įvardinsime ateityje, ar viskas buvo gerai su Klaipėdos aplinkosauga”,  – sakė D. Pocienė.

Pasak prokurorės, šaltiniai yra keli, bet ne iš įmonės dirbančiųjų. Galbūt vėliau, kai jie bus maksimaliai apsaugoti, jie bus įvardinti.

Ji išreiškė viltį, kad ir visuomenė, ir žiniasklaida sugeba tinkamai vertinti „Grigeo Klaipėda” platinamus pranešimus.

„Visą laiką buvo kalbama apie tai, kad Dumpiuose buvo mechanizmas, kuris apeina laboratoriją. <…> Avarinis vamzdis turi būti apskaitytas. Mes tokių duomenų, kad tai yra avarinis vamzdis kol kas neturime. Čia turbūt tik žodžių žaismas, kas kaip vadina. Mes tai vadiname nelegaliu vamzdžiu, jie tai vadina avariniu vamzdžiu”, – akcentavo G. Skersinskytė.

Pasak jos, įtariamieji, tarp kurių yra buvęs direktorius, operatorius bei asmuo, vadovavęs nuotekų valykloje, parodymų nedavė, bet neatmetė galimybės juos duoti ateityje. Įtarimai pareikšti dėl neteisėto aplinkosaugos priežiūros padarant didelę žalą gamtai bei dokumentų klastojimo.

Kiti operatoriai yra apklausti specialiaisiais liudytojais.

„Kitą savaitę įtariamųjų gali būti daugiau”, – sakė G. Skersinskytė.

Jei bus nustatyta, kad pažeidimų padarė ir aplinkosaugininkai, jiems taip pat šio ikiteisminio tyrimo metu būtų pareikšti įtarimai.

Pasak G. Skersinskytės, pusei metų yra areštuotas „Grigeo Klaipėda” administracinis pastatas Nemuno gatvėje ir valymo įrenginiai. Įmonei uždrausta atlikti veiksmus, kurie sumažintų areštuoto turto vertę, taip pat turtą parduoti, įkeisti, išnuomoti ar kitaip perleisti kitam asmeniui bei keisti jo teisinę padėtį, tačiau nėra uždrausta šio turto naudoti.

Prokurorės teigimu, per metus įmonė, išleisdama nevalytas nuotekas, preliminariai galėjo sutaupyti apie 1,5 mln. eurų.

Iki dabartinio „Grigeo Klaipėda” vadovo Tomo Eikino šias pareigas apie pusmetį ėjo Robertas Krutikovas. Iki R. Krutikovo bendrovei nuo 2013-ųjų birželio vadovavo Vidas Beržonskis, pakeitęs ilgametį įmonės vadovą Arūną Pasvenską.

Už dokumentų klastojimą bei taršą gresia laisvės atėmimas iki 6 metų, juridiniam asmeniui gresia bauda iki 5 mln. eurų, įmonės likvidavimas arba veiklos sustabdymas.

7 Comments

  1. matematika

    maksimali bauda 5mln eur? vadinasi bauda atsipirko per 3.2 metu, o leista buvo galimai desimtmeciais!

    Reply
  2. Julius

    AB „Grigeo Klaipėda“ generalinis direktorius Robertas Krutikovas ministrui aiškino, kad šiuo metu įmonei nuotekų valymas sudaro iki 2 proc. produkcijos savikainos, o prisijungus prie miesto nuotekų sistemos kaštai išaugtų kartais.

    „Dabar prie mūsų valymo įrenginių dirba vienas žmogus, prižiūrintis automatizuotą procesą. Net įvertinus dabartines investicijas, tai yra keletą kartų pigiau. Galime čia ir dar didesnius investuoti pinigus, bet vis tiek bus pigiau. Be to, ateityje visada būtų neaiški kainodara, dėl to mes nerizikuojame prisijungti”, – sakė R. Krutikovas.

    Reply
  3. LAIVAS KURŠIS

    1. Laivas SŪDUVIS stovės prie Pilies tilto, Dangės kairėje krantinėj.

    2. Laivas „SŪDUVIS” bus „UŽKONSERVUOTAS”, o ne „NURAŠYTAS”.

    Tiems, kas skaito komentarus ir jau žino kur stovi Smiltynėje „NURAŠYTAS” laivas „KOLYMA”,
    rekomenduojame nuvykti dar į Klaipėdos geležinkelio stotį ir apžiūrėti „UŽKONSERVUOTĄ” juodą garvežį… …

    Reply
  4. Martynui

    Martynai, o kur pavardes tu kuriems jau net pareiksti itarimai? Keista…

    Reply
    • VM

      Pagal Grigeo darbuotojų pasakymus, vienas kuriam pareikšti įtarimai yra Robertas Krutikovas, dabar einantis Grigeo Klaipėda valdybos pirmininko pareigas.

  5. Klaipėdietis

    Akivaizdu, kad tokie reikalai nevyksta be vadovų žinios. Už tikią veiką, reikia bausti maksimalai. tik baisu, kad visas tyrimas nenueitų į užmarstį.

    Reply
  6. Neziniukas

    30 m praejo o gyvenam kaip sovietineje rusijoje

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This