Surado išeitį, kaip išoperuoti LEZ „apendiksą”

Verslas

Uostamiesčio savivaldybė kartu su Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos (LEZ) valdymo bendrove sugalvojo mechanizmą, kaip būtų galima išpirkti investiciniam projektui trukdantį privatų sklypą.

Miesto Taryba šią savaitę svarstys sprendimo projektą, pagal kurį LEZ bendrovei būtų leista iš anksto sumokėti žemės nuomos mokestį, o lėšos būtų panaudojamos sklypui išpirkti.

LEZ valdymo bendrovės generalinis direktorius Eimantas Kiudulas sakė, jog dar pernai vasarą buvo pasirašytas susitarimas dėl plyno lauko investicijos (sandėliavimas ir metalo konstrukcijų gamyba) LEZ teritorijoje, Pramonės ir Švepelių gatvių kampe.

2020-2022 metais planuojamam įgyvendinti projektui trukdo šioje vietoje tebesantis visuomenės poreikiams 0,38 ha dydžio žemės ūkio paskirties sklypas – jis neleidžia suformuoti reikalingo sklypo.

Pasak Savivaldybės administracijos Žemėtvarkos skyriaus vedėjos Raimondos Gružienės, Klaipėdos LEZ teritorijoje dar yra keturi fiziniams asmenims priklausantys žemės ūkio paskirties žemės sklypai. Procedūros dėl jų paėmimo visuomenės poreikiams buvo pradėtos dar 2007 m., tačiau taip ir neužbaigtos nesusitarus su tuometine Ūkio (dabar Ekonomikos ir inovacijų) ministerija dėl lėšų kompensacijoms už paimamą žemę išmokėti skyrimo iš valstybės biudžeto. Tokios lėšos nėra numatytos ir 2020 m. biudžete.

Tad surasta išeitis – LEZ valdymo bendrovė iš anksto sumokėtų 10 metų žemės nuomos mokestį už valstybinės žemės sklypų Pramonės g. 21 ir 29 nuomą. Pagal valstybinės žemės nuomos mokesčio deklaraciją nuomos mokestis už šiuos sklypus 2019 m. sudarė 2 567,50 Eur, už 2020-2029 metų laikotarpį suma būtų 25 675 Eur. Šios sumos pakanka atlyginimui už paimamą visuomenės poreikiams minėtąjį žemės ūkio paskirties žemės sklypą – jis pagal turto vertinimo ataskaitą vertas 25 080 Eur.

Pagal Laisvųjų ekonominių zonų pagrindų įstatymą jas valdančios bendrovės gali žemės nuomos mokestį sumokėti iš anksto už visą nuomos laikotarpį ar jo dalį. Tokiu atveju sukauptos lėšos skiriamos žemei, paimamai visuomenės poreikiams iš žemės savininkų šioje teritorijoje, išpirkti, zonos infrastruktūros plėtrai ar kitoms visuomeninėms reikmėms.

Miesto Tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitetas jau pritarė tokiam sprendimo projektui. Galutinį žodį turės tarti miesto Taryba.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Klaipėdos LEZ – tarp 50-ies pavyzdinių pasaulio laisvųjų zonų

Pasaulinis specialiųjų ekonominių zonų aljansas (GASEZ) Klaipėdos laisvąją ekonominę zoną (LEZ) atrinko tarp 50-ies pavyzdinių teritorijų, geriausiai atliepiančių globalius darnaus ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Verslas

Klaipėdos LEZ Patariamajai tarybai pirmininkaus Tomas Rauckis

Daugiau kaip 45 investuotojų interesus atstovaujančios Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos (LEZ) Patariamosios tarybos pirmininku 2024-2025 m. kadencijai išrinktas logistikos paslaugų ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Atvėrė kelią atkurti senamiesčio gatvės atkarpą

Nors Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas buvo nepritaręs mero siūlymui perimti savivaldybės nuosavybėn iš privačių asmenų ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This