Prasideda Dangės skvero rekonstrukcija

Miestas, Svarbu

Dangės skvere iškilo statybinės tvoros, liudijančios, kad pagaliau prasideda daug aistrų kėlusi ir projektavimo stadijoje itin strigusi jo bei krantinių rekonstrukcija.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Savivaldybė dar gruodžio viduryje pasirašė sutartį su konkurso nugalėtoja tapusia UAB „Plungės lagūna”. Ji, veikdama jungtinės veiklos pagrindu kartu su Latvijos kompanija AB „A. C. B.”, darbus įsipareigojo atlikti už 10,7 mln. eurų. Iš jų 3,5 mln. eurų atsieis krantinių rekonstrukcija.

Darbai turi būti atlikti per 18 mėnesių nuo statybvietės perdavimo. Terminas gal būti pratęstas pusmečiui, jei keistųsi esminiai savivaldybės reikalavimai, dėl išskirtinių gamtinių sąlygų.

„Plungės lagūnos” vadovas Povilas Batavičius sakė, jog parengiamuosius darbus pradeda tuo metu, kurį ir žadėjo savivaldybei.

„Kol įsirengsime, užtruksime apie porą savaičių, o vėliau prasidės intensyvus darbai. Visa objekto teritorija yra paveldosauginė, visus kasimo darbus nuolat turės prižiūrėti archeologai. Terminas diktuos intensyvų darbo tempą, tačiau darbai nėra kažkuo mums išskirtiniai. Krantines turėtų tvarkyti dar vienas mūsų partneris, bet kol kas jo nenorėčiau įvardinti”, – sakė P. Batavičius.

Savivaldybė buvo informavusi, kad konkurse dėl skvero statybos darbų atlikimo iš viso varžėsi keturi rangovai.

„Plungės lagūnos” aprašomuosiuose atliktuose darbuose dominuoja vandentvarkos objektai, taip pat įmonė skelbia tiesusi turizmo trasas aplink Platelių ežerą, įrengusi pavojingų ir nepavojingų atliekų sąvartynus Šiauliuose, vykdžiusi Mosėdžio viešosios infrastruktūros sutvarkymo darbus ir kt.

Iš pradžių buvo planuota, kad skvero rekonstrukcijos darbai turėtų prasidėti 2018 metais, tačiau jų pradžia gerokai nusikėlė, nes įvairiomis peripetijomis apaugo techninio projekto parengimas. Galiausiai jis buvo patvirtintas.

Projekte numatyta, jog itin moderniai turi būti įrengtas fontanas. Jis, pritaikius įvairias šiuolaikines technologijas, galės būti panaudotas renginiuose. Projekte taip pat numatyta šalia fontano įrengti nedidelę sceną, skirtą pradedančiųjų muzikantų, kitų kūrėjų viešiems, neįpareigojantiems pasirodymams, kuriuos žiūrovams bus patogu stebėti, sėdint čia pat, krantinėje. Joje numatyta įrengti modernią medinę terasą.

Projekte taip pat numatyta, jog daug vietos naujosiose erdvėse turėtų atsirasti vaikams – jų lauks net keli interaktyvūs žaidimai, modernus, įvairaus amžiaus mažiesiems skirtas stacionarus batutas, riedlentininkų parkas. Akcentuojama, jog apdailai bus naudojamos tik natūralios medžiagos, daug dėmesio bus skirta vaikų saugumui užtikrinti, todėl pačiame skvere dviratininkai bus nepageidaujami, jiems paliktas skvero pašonėje besidriekiantis dviračių takas.

Atnaujintame skvere turėtų atsirasti ir dvi kavinukės, vieną iš kurių dengtų originalių vytelių karkasas.

Žadama, kad naujosios erdvės skendės žalumoje: iš dabartinio skvero numatyta pašalinti tik 16 senų medžių, užtat naujų bus pasodinta net 56, o du bus perkelti. Be to, čia dar turėtų atsirasti 91 naujas krūmas, bus pasodinta 620 metrų gyvatvorės ir 100 kv. m. gėlynų.

Pagal istorikų pateiktas rekomendacijas skvere bus originaliai pažymėtos keturios Lietuvos šimtmečiui skirtos vietos, o krantinėje atsiras karo laivo „Antanas Smetona“ atminimui skirtas knechtas.

Pernai birželį Klaipėdos regioninė architektūros taryba smarkiai sukritikavo šį rekonstrukcijos projektą. Anot jos, darbas su išlygomis atitinka tik vieną iš 10 architektūros kokybės kriterijų – aplinkos pritaikymas visiems visuomenės nariams.

„Kitų devynių architektūros kokybės kriterijų ( urbanistinis integralumas, atitiktis darnaus vystymosi principams, statybos ir kuriamos aplinkos kokybė, inovatyvumas, nekilnojamojo kultūros paveldo išsaugojimas, vientisa architektūrinė idėja, funkcionalios struktūros kūrimas, estetika, sprendinių racionalumas) neatitinka. Architektūros kriterijų požiūriu projektas yra nekokybiškas dalinai ir dėl užsakovo neprofesionaliai suformuluotos projektavimo darbų užduoties”, – rašoma išvadose.

Aistrų kėlė ir faktas, kad galutinė rekonstrukcijos sąmata išaugo kone dvigubai – nuo 5,8 mln. (pirminė skaičiuotina projekto vertė) iki 10,7 mln. eurų.

Savivaldybės administracijos tarnautoja aiškino, kad didžiausią pabrangimą – apie 3 mln. eurų – sugeneravusi šiurkštaus granito plokščių danga atsirado miesto bendruomenių pageidavimu.

19 Comments

  1. Deivis

    Darykit viskas ok blogiau nebus bent jau bus nauja ir estetiska o durniams visada blogai, net ir nemokama desra neskani nors ir butu nevalge 2 dienas

    Reply
  2. Kukas

    Man gražu, kas gražu! Nes mūsų meras stengiasi dėl savo miesto. Bus kur pailsėti atėjus, juk tikrai nėra kur ramei pailsėti ir vaikučius atsivesti. Man viskas patinka.

    Reply
    • Tiesa

      Kukas ir Titas situose komentaruose yra netikri zmones kurie bando pasakyti kad cia viskas ale gerai, kai visi miestieciai zino kad projektas ura tragedija – bus isklotas betonas ir betoniniai suoliukais uzstatytas.

  3. Issigandes

    Kur dabar aluti gersam is saslyka valgysam per juros svente

    Reply
  4. Klaipedietis

    Kur rasti vizualizacija?

    Reply
  5. Kaimynas

    Šiaip pagalvojus, ar yra toks projektas, kad lietuvis nebambėtų – ne.
    Šalia esančio NT turto kaina tikrai pakils – džiugu.

    Reply
    • Nuomonė

      Kaimyne, NT kainos kilimas gerai tik tuo atveju jei dabar (prieš kilimą) ketinate parduoti. Kai kaina pakils, parduoti bus sunkiau, nupirkti bus sunkiau ir išlaikyti bus sunkiau. O kad lietuviai bamba dėl visko, tai geras ženklas. Reiškia jie neabejingi ir reiklūs viskam.

    • Kaimynas

      Stebiuosi tavo „nuomonė” įžvalgumu – esu tikras, kad ir nuoma ir pardavimo kaina kils. Tavo pozicija aiški, jei liktų „sovietinis” skveras visiems būtų geriau – lieku prie savo nuomonės.

    • Deivis

      ” Nuomone” jums gal su galva negerai iskart matosi ar esate Vatines pakraipos.Reikia tvarkyti kuo greiciau ta skvera kaip ir zmogus rase aplink sutvarkyta vieta pradeda kazkas vystytis kavines krautuves nekilnojamas turtas ir nuoma kyla.

  6. Titas

    Džiugu dėl prasidedančių darbų ir svarbiausia, kad bus apretinti sunykę, peraugę medžiai, nes po geros vėtros retai kada čia koks jų nevirsta.

    Reply
    • Ona

      As gyvenu prie sito parko ir daug vetru maciau ir nei vienas medis nevirto! Ko cia meluoji? Paprase kazkas taves cia parasyti, nes zada sveikus medzius iskirsri.

    • Deivis

      Ona reik ziuret i ateiti kiek tie perauge medziai reikalu padarys po kokiu 10-20 metu reik juos salinti ir sodinti naujus nieks nesako kad visus bet dali tikrai.Norisi daugiau medziu vaziuokit i miska pasedeti…

  7. Nesvarbu

    Gerai, kad pasodinsite naujų medžių, bet jie NIEKADA NEATSTOS gražių, valančių orą bei suteikiančių šešėlį BRANDŽIŲ medžių

    Reply
  8. Inga

    Jau ko ko bet batutu nereikia! Gi visur raso kad tai zaloja vaikus ir didziausia vaiku traumu ir iskrypusiu nugaru bei sugadintu sanariu taskas tie batutai… kad patinka vaikam nereiksia kad reikia daryti! Vaikam patinka laipioti ir ciuozineti geriau idomu koki laipiojimo parka padarytumet visus laipiojimui tinkamus medzius mieste ispjovet tai bent kazka kas sveikatai gerai irenkit! Vaikam simtas metu tie interaktuvumai. Tiem kuriem tai idomu paauge patys neis o maziausiem svarbj kur issilakstyti ir palaipioti butu. As tik tikiuosi kad sitoj krantinej kaip ir iki siolbus tvora prie vandens…. nes jei nebus tai bus erdve neskirta zmonem su vaikais… taip gali priziuret ir gaidyt bet atsipalaiduot ne…

    Reply
    • Ingai

      Atsipalaiduoti galite savo lovoje namie. Jei per miestą teka upė, logiška kad miestiečiai privalo turėti galimybę prie jos prisiliesti. Būtų tobula jei joje galėtų ir maudytis. Bet čia jau aplinkosaugos reikalai. Taip kad ne tik užtvarų prie vandens neturi būti, bet ir krantinė privalo būti įrengta su nuožulnia prieiga.

    • ezys

      tai jei tvora yra, jus iskart atsipalaiduojat ir vaika nustojat priziureti? 😀 Tada jau geriau lai tvoros nebuna – jusu vaikams bus saugu, nes sedes namie.

    • Anonimas

      ko čia bambate, tai nupiešė kauniečiai mums tvorelę. Stengėsi, kūrė – tikrą, klaipėdietišką – maži jaukūs švyturiukai. Ir kokie smagūs, naktį žlibins ir draugystę simbolizuočiais lenciūgėliais sukabinti. Budinui labai patiko – stilingai, klaipėdietiškai-inovatyvu. Smagiai vaikučiai( ir ne tik) galės suptis. Nesutinku, reikia būtinai ir batutų – čia gi Budino ir Zulco atrakcijos parkas.

  9. savivaldybės tarnautojai

    Miesto bendruomenės ne pageidavo, o reikalavo. Reikalavimas buvo ne už 3 mln „pašiurkštinti” granito dangas, o „projektą” mesti į šiukšlių dėžę ir šiai vietai organizuoti viešą architektūrinį konkursą.

    Reply
    • Loreta

      Miestieciai nenori nekokybisku medziagu ir zino ko praso. Ir mazai prase, nes kiek zinau jus vistiek betoninius suoliukus statysit!

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Dangės skvero granitas: teismas palaikė savivaldybę

Pasirodo, kad dar 2020-ųjų pavasarį kilusios peripetijos dėl tuo metu rekonstruojamame Dangės skvere numatyto kloti granito pasiekė ir teismą. Klaipėdos savivaldybė ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Miestas

Dingo Sąjūdžio laikus menantis simbolis

Klaipėdoje, Ąžuolyno giraitėje, pasigesta tautinio simbolio – priverpstės, lietuviškos trispalvės juosta pritvirtintos prie ąžuolo.  Apie šį įvykį pranešė „Atviros Klaipėdos” ...
2024-03-03
Skaityti daugiau

Spyglys

Vietoje nuskendusio Dangės fontano įrengs tualetą*

Klaipėdos savivaldybės pasamdyti ekspertai padarė išvadą, kad Dangės skvere nuskendusio fontano gelbėjimas yra per daug brangus mokesčių mokėtojams. Todėl valdžia ...
2023-11-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This