Pagal Džordžą Orvelą

Nuomonės

Net ir neskaičiusieji Džordžo Orvelo „Gyvulių ūkio“ bus girdėję posakį, kad fermoje vienos kiaulės yra lygesnės už kitas.

Mūsuose tokių už kitas lygesnių kiaulių priviso apsčiai. O joms pagerintą pašarą tiekia ne kas nors kitas, bet mums, visoms šalies kiaulėms, tarnauti į didžiąją Fermą išrinkti atstovai, skirstantys visiems gyvuliams pašarus.

Prieš keletą dienų fermūnai nusprendė, kad geriausiais pašarais mūsų šalyje turiu būti šeriamos teisėsaugos kiaulės. Ir kone vienbalsiai nubalsavo už prokurorų kiaulaičių ir kuilių atlyginimų didinimą – skyrė šioms lygesnėms už kitas kiaules gerokai sotesnio pašaro porciją.

Ketvirtadienį prie Klaipėdos savivaldybės pastato protestavo socialiniai darbuotojai, nepatenkinti mažomis algomis, Martyno Vainoriaus nuotr.

O štai medikų atstovų kiaulės liko prie labai skystos buzos lovio. Fermoje nuspręsta, kad jaunosios kiaulaitės – rezidentai geresnio pašaro dar nenusipelnė, teėda tai, kas jiems duodama ir tenepurkštauja.

Bet dėl to, kad ir kaip būtų keista, ėmė purkštauti Fermos opozicija, kuri prieš tai kone vienbalsiai pritarė prokurorinių kiaulių pašarų porcijos padidinimui.

Matyt, fermūnams už nuosavą sveikatą visgi kur kas brangesnis yra nuosavas kailiukas – neduok Dieve, dar ims, negavę pagerinto parašo, knistis prokuratūros kuiliai ten, kur jiems nederėtų!

Štai ką tik apsiskelbė baigę kuilių Masiulio ir Gapšio bylą, kabinėjasi prie kuilio Steponavičiaus, o teisme jau pradėta nagrinėti kuilių Pakso ir Vainausko byla… Oi ne, šitiems tai būtina gerkles užkimšti kuo sotesniu, vitaminais praturtintu pašaru, kad ilgam užmirštų kelią į svarbiausiąją šalies Fermą ir apsiribotų vištų galabytojų baudžiamuoju persekiojimu.

Ir tenešūkauja kaip Pilypas iš kanapių išlindęs kuilys Sysas apie policinės valstybės kūrimą! Valstybė bus tokia, kaip mes, svarbiausios Fermos kiaulės, nuspręsim ir kaip pašarus likusioms kiaulėms padalinsim!

Už kitus lygesnių kiaulaičių apstu ir Klaipėdoje. Čia, tiesa, medikų kiaulės algomis nesiskundžia, uostamiesčio kiaulidėje visi visus pažįsta, puikiai apsieina ir be didžiosios Fermos malonių, mat pašarus gauna tiesiai iš rankų, neatsitraukiant nuo lovio, taip sakant.

Bet štai socialines paslaugas teikiančioms kiaulaitėms pagerintų pašarų neliko. Jos, kaip ir tie jaunųjų rezidentų kuiliukai, liko už borto, vien tik su nuogais plakatais rankose.

Tokių, su plakatais ir su geresnio pašaro reikalavimu, atsirastų uostamiesčio kiaulidėje ir kur kas daugiau, žinoma, bet jie paklusniai tyli.

Supranta juk net ir paprastos kiaulės, kad geresni pašarai priklauso tik tiems, kas yra arčiau lovio ir kas yra arčiau lygesnių už kitas kiaules.

Vietoj P. S.

Džordžo Orvelo (George Orwell, tikroji pavardė Eric Arthur Blair) „Gyvulių ūkis“ yra alegorija, kurioje pasakojama, kaip vieno Anglijos ūkininko gyvuliai sukyla prieš šeimininką. Jie jį išveja ir ūkyje patys pradeda kurti savarankišką bendruomenę – savo gyvulių ūkį. Pradžioje šiame ūkyje visi gyvuliai yra lygūs, tačiau netrukus išryškėja skirtumai tarp rūšių,  t.y. klasių.

Knygoje parodoma, kaip pavieniai asmenys, turintys politinių galių, gali keisti ir manipuliuoti visuomenės nuomone, daryti jai įtaką ir kaip iš demokratijos nesunkiai galima pereiti į diktatūrą.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Darbėnuose sudegė ūkiniai pastatai ir 20 vištų, bet išgelbėtos 9 kiaulės

Sekmadienį Kretingos rajone esančiame Darbėnų miestelyje karšta buvo ne tik dėl visoje šalyje vyraujančios kaitros – prieš 18 val. čia ...
2021-06-21
Skaityti daugiau

Verslas

Buvusioje fermoje - ir sporto klubas, ir grožio centras

Klaipėdos pakraštyje, Žardupės gatvėje, esantis fermos pastatas, kuriame tarybiniais metais buvo auginami mėsiniai galvijai, taps paslaugų paskirties statiniu, kuriame suplanuotas ...
2021-05-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This