Kretingališkiai nenori savo pašonėje Klaipėdos kapinių

Regionas

Tęsdami vizitus Klaipėdos rajono seniūnijose, savivaldybės vadovai lankėsi Kretingalėje, kur su gausiai susirinkusiais gyventojais aptarė laukiančius pokyčius, išklausė bendruomenės pasiūlymus ir pageidavimus.

Kretingalėje numatomas centrinės  miestelio – Klaipėdos gatvės – remontas. Čia planuojama asfalto dangą atnaujinti beveik pusantro kilometro ruože, įrengti takus, vandens nuvedimo ir apšvietimo tinklus. Jau pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su Lietuvos automobilių kelių direkcija, tad netrukus prasidės ir projektavimo darbai. Gyventojai prašomi aktyviai dalyvauti būsimuose projekto pristatymuose, kuriuose projektuotojams galės teikti ir savo siūlymus. Visi pokyčiai gatvėje numatomi baigti per dvejus metus.

Pasak rajono savivaldybės pranešimo, gyventojus domino ir Klaipėdos miesto užmojai Kretingalės seniūnijoje įrengti civilines kapines.

Administracijos direktoriaus Artūro Bogdanovo teigimu, į bendruomenės nuomonę tikrai bus atsižvelgta – kapinės prieš gyventojų valią nebus įrengiamos ten, kur pastaroji nepritaria. Tačiau gyventojai sutiko priimti Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos atstovus, kurie į Kretingalę žada atvykti su alternatyviais pasiūlymais, ir išklausyti jų argumentų.

Palmiros Mart nuotr.

„Tai, kad Klaipėda atliko galimybių studiją, yra gerai. Joje nurodyta gerokai daugiau nei kelios galimos kapinių įrengimo vietos. Jau dabar rajone susiduriama su laidojimo vietų trūkumu, todėl kažkur kapines vis tiek reiks įrengti. Be abejo, mes, kaip savivaldybės vadovai, palaikysime jūsų, kretingališkių, poziciją“, – neslėpė meras Bronius Markauskas.

Seniūnijos kaimų problemos

Plikių, Girkalių, Kalotės kaimų gyventojams rūpėjo išgirsti ir planus dėl šiose gyvenvietėse esančių gatvių, šaligatvių atnaujinimo. Lėšos kiekvienai seniūnijai jos keliams, pėsčiųjų takams prižiūrėti ir remontuoti, automobilių stovėjimo aikštelėms įrengti yra skiriamos pagal gyventojų skaičių ir turimų kelių ilgį.

Nepaisant to, kad Savivaldybės biudžetas šiemet didėja rekordiškai – net 10 milijonų eurų, poreikis kelių priežiūrai visame rajone yra net penkis kartus didesnis, nei leidžia finansinės galimybės. Kasmet seniūnai, pasitarę su bendruomenėmis, teikia prioritetinį darbų  sąrašą, kurį patvirtinus pradedami įgyvendinti numatyti darbai.

Savivaldybė planuoja dar šiais metais parengti tvarką dėl dalyvaujamojo biudžeto įgyvendinimo. Tokiu būdu patys seniūnijos gyventojai galėtų priimti sprendimus, kam skirti prioritetą – kokią gatvę asfaltuoti, kur pirmiausiai reikia šaligatvio ar apšvietimo.

Šių metų biudžete apšvietimo plėtrai rajone yra numatyta per 105 tūkst. eurų. Tai – nauja priemonė, kurios iki šiol nebuvo. Be to, šiuo metu ruošiama dokumentacija projektui, skirtam apšvietimo sistemoms rajone atnaujinti. Statybos ir kelių priežiūros skyrius renka informaciją apie būtiniausių vietų apšvietimo poreikį visose seniūnijose. Prioritetas bus teikiamas apšvietimo prie mokyklų ir darželių įrengimui.

Žmonės pageidauja ir saugaus eismo kalnelių, ypač prie ugdymo įstaigų. Tam, kad juos būtų galima įrengti, reikia turėti visų šalia gyvenančių sutikimus ir raštu kreiptis į Savivaldybės Saugaus eismo komisiją.

Susitikimo metu kalbėta ir apie vietų trūkumą Kretingalės lopšelyje-darželyje. Savivaldybė mato galimybę iš darželio priešmokyklinio amžiaus vaikus iškelti į Kretingalės pagrindinę mokyklą, pritaikius ten esančias technologijų klasės patalpas. Be to, įrengus patalpas mokykloje, ikimokyklinukų skaičius gali sumažėti ir Girkaliuose.

Tėvai norėtų, kad Kretingalėje atsirastų užimtumo galimybės vaikams iš socialiai rizikingų ir dirbančių šeimų, kurios neturi sąlygų užimti vaikų papildoma neformalaus ugdymo veikla, nes trūksta būrelių. Pasak mero, Kretingalė yra prioritetinė teritorija ateityje atsiradus galimybėms steigti vaikų dienos centrą ar visos dienos mokyklą. Be to, svarstoma ir idėja miestelyje įkurti Gargždų muzikos mokyklos filialą.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Prezidentas lankysis Klaipėdos rajone

Šalies vadovas Gitanas Nausėda antradienį lankysis Klaipėdos rajone, kur susitiks su meru Broniumi Markausku. Viešėdamas Klaipėdos rajone prezidentas taip pat ...
2024-04-30
Skaityti daugiau

Regionas

Pagerbė ryškiausius metų kultūros šviesulius bei jaunuosius talentus

Priekulėje pristatytas naujas festivalis „Ženklai“, kviečiantis pažinti nepažintą Priekulę ir jos kūrėjus. Festivalio atidarymo renginio metu įteikti ir trys apdovanojimai ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Regionas

Gargžduose duris atvers bendradarbystės centras „Spiečius“

Birželį Gargžduose duris atvers jau 15-as Inovacijų agentūros bendradarbystės centras „Spiečius“. Centras veiks kaip erdvė, skatinanti regiono verslumą, teikianti nemokamas ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This