Šildymo sezono pabaiga Klaipėdoje – po Velykų

Miestas, Svarbu

Pavasarinei saulei vis dažniau šviečiant ir vis labiau šildant, klaipėdiečiai jau ėmė domėtis, kada uostamiestyje bus baigtas šildymo sezonas. Tačiau Klaipėdos savivaldybės atstovai tvirtino, kad apie šildymo sezono pabaigą, jei vyraus tinkami orai, bus svarstoma kitą savaitę.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Mintis apie šildymo sezono pabaigą jau rezgama, tačiau savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymo projektas dar nėra rengiamas. Žmogiškai žiūrint, manyčiau, jog šią savaitę išjungti šildymo dar tikrai nereikia, nes ir orai nėra labai šilti, ir artėja ilgasis Velykų savaitgalis. Be to, negirdėjau, kad kiti miestai jau svarstytų apie šildymo sezono pabaigą, o Klaipėda visada paskutinė išjungia šildymą“, – teigė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus vyriausioji patarėja, dar neseniai dirbusi Socialinės infrastruktūros priežiūros skyriaus vedėja Inga Kubilienė.

Ji tvirtino, jog dabar tikslinga yra kalbėti tik apie tai, kad jau laikas pabaigti šildymo sezoną ugdymo įstaigose. „Jose dabar nevyksta ugdymo procesas, o kai vaikai grįš į darželius ir klases, tikėtina, kad oro temperatūra jau tikrai bus aukštesnė nei reikia išjungti šildymą. Lėšas reikia taupyti. Aišku, įstaigose yra įdiegta automatinė sistema, kai patalpos nebešildomos, jei oro temperatūra būna aukštesnė nei 10 laipsnių, bet tikrai tikslinga jose visiškai išjungti šildymą. Šią savaitę iškelsiu šį klausimą“, – aiškino I. Kubilienė.

Teisės aktai nurodo, jog šildymo sezonas oficialiai baigiamas tuomet, kai vidutinė paros temperatūra tris paras iš eilės būna 10 ir daugiau laipsnių. „Dabar dienomis vyrauja ir 10, ir 14 laipsnių šiluma, tačiau vakarai ir naktys yra labai vėsios, todėl bendra paros temperatūra būna mažesnė nei 10 laipsnių. Aišku, būna taip, kad neišlaikome tos 10 laipsnių temperatūros ir skelbiame šildymo sezono pabaigą, bet tokiais atvejais temperatūra būna labai arti tų 10 laipsnių, o ir žmonės erzinasi, kad butai be reikalo šildomi. Tikrai prisimenu, jog anksčiau yra buvę, kad šildymo sezoną pabaigėme ir be tos reikalingos temperatūros“, – teigė I. Kubilienė.

Ji pabrėžė, jog gyventojai patys gali nuspręsti, jog name būtų išjungtas šildymas. Tačiau tokiam sprendimui turi pritarti daugiau nei pusė namo gyventojų. Be to, turi būti užtikrinama, kad išjungus šildymą, gyvenamosiose patalpose būtų laikomasi higienos normų, o tai reiškia, kad temperatūra butuose turi būti ne mažesnė nei 18 laipsnių.

„Džiugina tai, jog daugėja renovuotų namų, kuriuose yra įrengiami automatizuoti šilumos punktai, o jie automatiškai išsijungia, kai oro temperatūra būna 10 laipsnių. Be to, naujuose ar renovuotuose namuose dažnai būna įrengiama tokia šildymo sistema, kad gyventojai butuose patys galėtų reguliuotis šildymo intensyvumą. Todėl mes ir skatiname gyventojus renovuoti savo namus. Tiesa, dabar norinčių tiek daug, kad net skatinti nebereikia, dabar svarbu, kad valstybė suteiktų paramą visiems norintiems renovacijos“, – kalbėjo I. Kubilienė.

Ji skaičiavo, jog Klaipėdoje šiuo metu yra apie 145 renovuoti daugiabučiai namai, o daugiau nei 1000 tokių, kurie patys negali reguliuotis šildymo, tad jiems oficiali šildymo sezono pabaigos data yra labai svarbi.

Šiųmetis šildymo sezonas Klaipėdoje pradėtas rekordiškai anksti – spalio 7 dieną. Praėjusiais metais šildymo sezono pabaiga buvo paskelbta balandžio 19-ąją. Anksčiausiai per pastarąjį dešimtmetį šildymas Klaipėdoje buvo išjungtas 2018 metais, kai tai įvyko balandžio 11 dieną.

Šildymo sezono pabaiga Klaipėdoje

2010 m. – balandžio 26 d.

2011 m. – balandžio 21 d.

2012 m. – balandžio 20 d.

2013 m. – balandžio 22 d.

2014 m. – balandžio 18 d.

2015 m. – balandžio 24 d.

2016 m. – balandžio 14 d.

2017 m. – gegužės 5 d.

2018 m. – balandžio 11 d.

2019 m. – balandžio 19 d.

4 Comments

  1. danguole

    parasiau ne ta temperatura lauke 13 laipsniu o mes turim atidaryt lamgus.turekite sazines mes lauka sildom atjungite siluma visi namo gyventojai piktinasi .mokesite uz nus ir taip darbo neturim

    Reply
  2. danguole

    turekite proto isjungite siluma ir taip zmones be darbo lauke 123 laipsniu silumos/gal jus mokesite uz mus

    Reply
  3. Reda

    Pas mus namie +26

    Reply
  4. Valdas

    Pazadukai?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Savivaldybė engia moteris*

Nors Klaipėdos miesto savivaldybėje moterų dirba kelis kartus daugiau nei vyrų, jos yra engiamos: statistika skelbia, kad jos vidutiniškai uždirba ...
2024-04-30
Skaityti daugiau

Verslas

Gegužę - pigesnė šiluma

Klaipėdos ir rajono gyventojams centralizuotą šilumą teikianti AB „Klaipėdos energija“ praneša apie paskaičiuotas gegužės mėnesio šildymo kainas. Jos bus 11,5 ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This