Dėl hospiso – į prokuratūrą, skamba ir ultimatumai

Koronavirusas, Svarbu

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas antradienį pranešė, jog kreipėsi į Klaipėdos apygardos prokuratūrą, prašydamas ginti viešąjį interesą dėl situacijos Klaipėdos hospise.

„Situacija tikrai labai rimta ir, jeigu norite, galbūt ir skandalinga. Svarbiausias dalykas yra išsiaiškinti visas aplinkybes, viešų institutų svarbą ir dalyvavimą visuose procesuose nuo pat licencijos išdavimo, akreditavimo, nuo veiklos pradžios iki šių dienų”, – sakė meras.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Dar viena mirtis

Anot V. Grubliausko, formaliai kreipimesi minimas Klaipėdos hospisas, bet tikriausiai neišvengiamai bus vertinama ir VšĮ Paliatyvios pagalbos ir šeimos sveikatos centras, kurių savininkai yra tie patys – Rasa Dagienė ir Viljaras Reigas.

Pasak jo, direktorė šįryt informavo, kad hospise mirė dar vienas žmogus.

Grėsmės dėl darbuotojų trūkumo, anot mero, hospise dabar nėra, bet yra gan kritiška situacija dėl apsaugos priemonių, medicinos atliekų.

Pasak savivaldybės administracijos Sveikatos priežiūros skyriaus vedėjos Rožės Perminienės, nuo sekmadienio prašoma, kad valstybė iš rezervų skirtų apsaugos priemonių įstaigai, kurių ji neturi – vienkartinių kombinezonų, akinių ir antbačių. Savivaldybė skirs respiratorius, pirštines, vienkartines kaukes. Ji taip pat apgyvendino penkis atvykusius savanorius.

„Šiai minutei, kad reikėtų pervežti ligonius dar nėra, bet tai nereiškia, kad ji neiškils”, – sakė meras.

Anot mero, antradienį po pietų turi būti aiškūs mėginių, paimtų iš dar nesusirgusių hospiso globotinių, rezultatai.

Pasak R. Perminienės, hospise jau suformuotos dvi pamainos, dar ieškoma žmonių trečiajai.

Anot Savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Neniškio, buvo sulaukta nuotraukų, kad medicinines hospiso atliekas žmonės su apsaugos priemonėmis neša ir meta į bendruosius konteinerius. Dabar savivaldybė aptvertoje teritorijoje pastatys medicininį konteinerį, statys apsaugą, dezinfekuos aplinką.

„Tikrai nepakankamai buvo pasirengta ekstremaliai situacijai”, – sakė V. Grubliauskas.

Klaipėdos regiono slaugos koordinatoriumi buvęs vienas iš hospiso savininkų Viljaras Reigas G. Neniškio prašymu Sveikatos apsaugos ministerijos buvo nušalintas nuo šių pareigų. Jas nuo antradienio eina Klaipėdos slaugos ligoninės vyr. gydytoja Danguolė Drungilienė.

Viljaras Reigas.

Pasak R. Perminienės, šias pareigas einantis asmuo nėra susijęs su pinigų dalinimu, o tik patirties dalinimusi, koordinavimu, rekomendacijomis.

„Taip pat dar bus veiksmas atliktas šio asmens atžvilgiu ir pačioje įstaigoje – Klaipėdos medicininės slaugos ligoninėje dėl interesų tinkamo ar netinkamo deklaravimo”, – apie V. Reigą teigė meras.

Pastarasis dirba ir Klaipėdos greitosios pagalbos stotyje, o bendrasavininkė ir hospiso direktorė Rasa Dagienė dirba Klaipėdos universitetinės ligoninės Onkologijos departamento Brachiterapijos skyriuje.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė sostinėje surengtos spaudos konferencijos metu teigė, kad hospise COOVID-19 yra diagnozuotas 33 pacientams ir 11 darbuotojų.

„Negera naujiena, kad tebedirba sąlytį turėję darbuotojai, nors jie turi būti griežtoje izoliacijoje. <…> Dėl šios priežasties Klaipėdos kolegos jau kreipėsi dėl Klaipėdos Ekstremalių situacijų komisijos sušaukimo. Ji situacija turėtų spręstis nedelsiant. <…> Mano žiniomis, žmonės dirba trečią ar ketvirtą parą tie patys”, – teigė R. Lingienė.

Anot R. Lingienės, hospise miręs žmogus priklausė rizikos grupei, turėjo lydinčių ligų.

Pasak jos, dėl hospiso veiklos ruošiamas kreipimasis į prokuratūrą ir nuo visuomenės sveikatos institucijų.

Tuo metu sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, kad Klaipėdos universitetinė ligoninė gauna didelius kiekius apsaugos priemonių ir paprasčiausias būdas yra kreiptis į tą įstaigą, juolab kad ji yra savivaldybės.

„Jei bus kažkoks didesnis poreikis, žinoma, kad spręsime. <…> Pasirūpinsime ir šita, nepriklausomai nuo to, kad ji yra privati įstaiga, jei tikrai nebus jiems iš kur įsigyti ir gauti. <…> Jei dirba žmonės, kurie turėjo kontaktą, yra blogai. Bet geriau nei palikti tuos pacientus išvis be nieko. Negalima palikti žmonių, kurie yra terminalinės būklės, kuriems reikia nuolatinės priežiūros, palikti be personalo. <…> Nuoširdžiai nesuprantu, kaip negalima Klaipėdos visam regione rasti kelių darbuotojų. Neįsivaizduoju, kaip ten neišeina susišnekėti, nes nė viename kitame regione tokių problemų nekyla. <…> Žinoma, negali prievarta nudeleguoti žmonių, bet tam yra vadovai, turi šnekėtis, kalbėti, siūlyti motyvacines priemones, kad darbuotojai sutiktų eiti. Viską galima padaryti, reikia tik lyderystės imtis”, – teigė A. Veryga.

„Tai kur dedame pacientus?”

Surengus Klaipėdos savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos posėdį Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento direktorius Raimundas Grigaliūnas teigė, kad šios institucijos žiniomis jau kelintą parą hospise dirba ta pati komanda ir neaišku, kaip juos ketinama keisti, kiek yra naujų žmonių, koks bus jų grafikas.

„Taip tęstis negali, kad tie patys žmonės dirbtų kelias paras, jie turi izoliuotis, nes turėjo kontaktą. <…> Svarbiausia, kad būtų užtikrinta slauga”, – sakė jis.

Hopiso direktorė Rasa Dagienė tikino, kad surinkta 12 naujų darbuotojų, bet „jie nesiorientuoja situacijoje”. Tad po du senus darbuotojus pasilieka, kad supažindintų naujus darbuotojus su situacija ir darbo pobūdžiu.

„Trys brigados pilnai suformuotos. Kai tos naujos brigados bus paruoštos, jie visi galės išeiti vieni patys dirbti. <..> Rytoj pradeda dirbti trečia nauja brigada”, – teigė ji, kartu patikinusi, kad stengiamasi sukaupti didesnį žmonių rezervą.

Pasak R. Grigaliūno, tokioje situacijoje tų žmonių sveikata „statoma ant labai rizikingo laiptelio” ir tai yra netoleruotina.

„Aš tai suvokiu. Bet aš suvokiu ir tai, kad aš turiu ir 35 sunkios būklės pacientus, kuriais reikia labai kokybiškai pasirūpinti, ir šiai dienai man tai yra aktualiausia problema, kad pacientai būtų sužiūrėti. Jei aš juos paliksiu naujai komandai, ji jų nesužiūrės ir tai nėra diskusijos klausimas”, – sakė R. Dagienė.

Anot R. Grigaliūno, hospisui yra pateikti aštuoni privalomi nurodymai, kuriuos turi pateikti iki trečiadienio darbo dienos pabaigos. Esminis trūkumas – turėtų vykdyti veiklą tik vienoje palatoje, kuriai turi higienos pasą.

„Popierių klausimas nėra esminis, mes jį tvarkysimės po to. Esminis dalykas dabar yra pacientų būklė. Gerai, aš galiu palikti vieną palatą, ir pas mus liks vienas pacientas šioje krizinėje situacijoje. Kadangi aš turiu valdyti savo krizinę situaciją. Tada kur dedame kitus pacientus, klausimas. Spręskit, kur dedam kitus pacientus ir viskas”, – teigė hospiso vadovė.

Pasak R. Grigaliūno, labai svarbu, kad naujieji žmonės teisingai naudotų apsaugos priemones, nes šiandien jau iškilo klausimas dėl tokių priemonių.

Pasak mero, šiandien jau buvo gautas sveikatos apsaugos ministro įsakymas, pagal kurį perduodama 200 vienkartinių kombinezonų, 500 antbačių ir 100 akinių.

„Rytoj visos šitos priemonės bus atvežtos”, – teigė G. Neniškis.

„Kur mums riekia dirbant su COVID ligoniais trečio lygio apsaugos, mes gavome paprastas plastikines maskutes. Kur man jas panaudoti?” – reagavo R. Dagienė.

„Supraskite viską teisingai, nes apsirūpinti visomis priemonėmis pirmiausia yra jūsų pareiga. Mes tikrai ieškome sprendimų, ką galime pagelbėti. Dėl šitų priemonių tas klausimas bus išspręstas”, – teigė G. Neniškis, paprašęs užtikrinti, kad hospiso darbuotojai nerūkytų Jūros gatvėje stovėdami su apsaugos priemonėmis.

„Labiausiai bijome, kad ketvirtadienio rytą Visuomenės sveikatos centras nepasakys, kad kažkas neįgyvendinta ir neatsidursime ceitnote?” – klausė meras.

„Mes įgyvendinti visus punktus galime, išskyrus tą, kuris yra dėl licencijos patalpų. Tai mes šito tikrai neįveiksim. <…> Tada galime pradėti svarstyti planą B jau dabar, arba pratęsiate mūsų pastatui licenciją ir leidžiate mums dirbti”, – pareiškė R. Dagienė.

R. Grigaliūnas teigė, jog reikia palaukti porą dienų ir įvertinti, kas bus padaryta ir atsižvelgti į protingumo kriterijų, nes tokiai veiklai sutvarkyti visų dokumentų tikrai neįmanoma.

„Arba vargu bau, ar yra konstruktyvus požiūris. <..> Sveiko proto kriterijus, matyt, turi irgi tam tikras ribas ir niekam tuo piktnaudžiauti nebus leista”, – teigė V. Grubliauskas.

R. Dagienė tada teiravosi, ar hospisas tokiu atveju gali dirbti iki karantino pabaigos.

„Aš negaliu kiekvieną dieną galvoti dirbsime ar nedirbsime. Žmonės klausia ir aš turiu jiems pasakyti, kas bus su jų artimaisiais. Aš kiekvieną dieną sakau, kad nežinau, kas bus”, – teigė direktorė.

R. Grigaliūnas aiškino, kad turi būti argumentuotas paaiškinimas, kaip matoma vykdyti veiklą tokiose patalpose ir akcentavo, jog pacientų išvežioti negalima.

„Na ką, mes kaip Ekstremalių situacijų komisija ruošiamės ir blogiausiam atvejui, atvejui B. Visi pasirenkim. Aišku, tikimės protingumo principo ir tiesiog tikimės iš privačios kompanijos geranoriškumo ir supratimo, tam tikrų nurodymų vykdymo, nes tos priemonės gali būti radikalios ir niekam nereikalingos. Įkaitai yra žmonės, kurie guli hospise. O mes esame pasirengę ir laukiame sprendimų, kuriuos būdami ne generolai, o leitenantai turėsime įgyvendinti”, – konstatavo G. Neniškis.

MERO KREIPIMASIS Į PROKURATŪRĄ

2020 m. balandžio 17 d. viešoje erdvėje buvo paskelbta, jog „Klaipėdos hospise” COVID-19 užsikrėtus vienai hospiso slaugytojai, infekcija išplito po įstaigą, kurioje slaugomi ypatingai sunkūs ligoniniai ir ji tapo koronaviruso židiniu. Nustatyta, jog koronavirusu užsikrėtė dešimt hospiso darbuotojų ir dauguma iš 38 ten slaugomų pacientų.

2020 m. balandžio 20 d. spaudos konferencijos metu LR Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga kalbėdamas apie situaciją „Klaipėdos hospise“ ją įvardino kaip „mažų mažiausiai skandalinga” ir nurodė, jog Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai, kurie vertino ten situaciją, nustatė, jog šita įstaiga higienos pasą turėjo tik vienai hospiso lovai paslaugoms teikti, o realybėje ten buvo 38 vietos (https://www.ve.lt/nauiienos/koronavirusas/covid-19/klaipedos-hospisas-tuieio-higienos-pasa-tik-vicnai-lovai-1793437/. https://www.lrytas.lt/sveikata/medicinos-zinios/2020/04/20/news/nauiausia-informaciia-sunkiu-ligoniu-skaicius-auga-reanimaciioie-17-pacientu-14569464/).

Atsižvelgiant į viešoje erdvėje paskelbtą informaciją ir į tai, jog vienoje iš labiausiai socialiai pažeidžiamų asmenų vietos, kurioje slaugomi ypatingai sunkūs ligoniai – „Klaipėdos hospise“ nustatytas koronaviruso židinys, kreipėmės į Jus sprendžiant dėl tyrimo pradėjimo ir galimai kaltų asmenų nustatymo ir jų atsakomybės klausimo bei sprendžiant dėl viešojo intereso gynimo.

10 Comments

  1. Mylime Klaipėda

    Isivaizduokite verslininkai , kad tokį Hospisa atidarėte JUS , kur jus būtumete dabar ? Po to Kai pas jus įmonėje mirtu 2 žmonės, jūsu dokumentai netvarkingi , bet jus gavote savo verslui didelius piningus už dyka ? Tikrai teisingai senai jau būtumete uždaryti ,o turtas konfiskuotas. Čia miesto centre , iki merijos 500 m ir Niekas nežino kas ten darosi? Senai laikas užleisti mieste vieta jauniems specialistams . Kur teisingai ir mylintis Klaipeda žmonės? Kodėl tie patys veidai daro nusikaltymus ir jie toliau dirba merijoje,ligoninėse ,dirba tikrintojais,auditoriais o patys vagia? Kodėl jie nebijo tai daryti? Man atrodo kad mes gyvename ne Klaipėdoje o Sicilijoje Tokį korupcijos dengima Lietuva pamatė ir dar pamatys per ta virusa Gal laikas išsivalyti ir daryti Gerus darbus?

    Reply
  2. Pastebėjimas

    Tai jau tikrai gėda ir graudu, kai dar šiais laikais vyksta tokie dalykai!Ir kaip niekur nieko viskas vyksta toliau. Kur yra artimieji mirusiųjų ir dar šiuo metu ten esančiųjų. Ieškokit rimtus advokatus ir pamokykit tokius nenaudėlius. Manau, jog už tokius šposus turėtų atsakyti aukščiausieji vadovai. Kyla įtarimas, kad toje klaipėdoje baisi korupcija, kas ką nori tas tą daro!

    Reply
  3. Pranasas

    O kur Janušonio 500 darbuotojų kurie išvaryti atostogų ,meras apsimeta kad nežino jog vinsas turi tokį rezervą.Tuo galėtų pasidomėti prokoratura.P

    Reply
  4. vvv

    Yra hospise daug sunku ligoniu, bet yra tokiu kurie orentuojasi ir jauciasi dar pakankamai gerai. Kodel jiem esant rizikos grupipeje mirti nuo COVID-19 nevezate i KUL? Leisit uzdusti be jokiu plauciu ventiliavimo aparatu pilna samone?!!!! Artimieji-Namiskiai skambinkit i greitaja tegu veza i KUL , yra ne vienas pacientas sitam hospise , kuris dar gali gyventi metus ar net du. Neleiskit jiem uzdusti, tai baisiausia imanoma mirtis!

    Reply
  5. q

    Siandien hospisas veikia , su higieniniu pasu vienai lovai… Kodel neuzdaro tos istaigos dabar, tegu susimoka baudas, idarbina legaliai darbuotojus, pasirupina reikalavimu atitikimu, tada issiima normalius leidimus ir tegu dirba. O dabar nera higieninio paso, darbuotojai dirba nelegaliai, nezinia ar turi isvis koki medicinini issilavinima, pacientus aptarnauja COVID-19 apkrestas med personalas… Kaip tai isvis gali vykti Lietuvoje 2020 metais.

    Reply
  6. Fui

    Ir ką? Manot Klaipėdos valdininkai nieko nežinojo, apie tą Klaipėdos hospisa? Manau kad visi ir viską senai žinojo.

    Reply
  7. prisigalvojantis

    mūsų gimta Klaipėda- pelkė. Sena užsistovejusi pelkė. Su tris dešimtmečius nejudintu stovinčiu vandeniu. Jei niekas to vandens nejudina tai ir smirda nelabai. Bet ne duok dieve kokia girskienė ar kitoks virusas.Ir pasmirsta. Išlenda Visokie pelkių pabaisos GRIGEO su trisdešimties metų ilgio uodegom, arba koks baisingas slibinas HOSPISAS į savo vienvietę gerklę susigrūdęs 38-nis paliegusius senelius. Ir kas prieš tokią jėgą stos? Trečias brolis Jonas (atsiprašau Meras)? Jūs ką durni. Tai mums – pabaisos,slibinai, o jam ir jo „šeimai”-naminiai gyvuliukai: vieni užauginti, kiti prijaukinti, dar kiti atiteko kaip brangus palikimas.

    Reply
  8. Emigrantas

    Šiur, biznes!

    Reply
  9. Gintautas

    Jau nebejuokinga…. Kas darosi Klaipėdoje. Sveikatos sistemą jau 30 metų valdo 10-20 gal žmonių. Daugiausaii jie arti 70 m. Galima sakyti, KUl direktoriaus „pulkas”. Gėda skaityti, kad paskyrė Kl. slaugos ligoninės direktorę D. Drungilienę…. Tai ilgametė savivaldybės sveikataos skyriaus vedėja, Kai tik atsidarė slaugos ligioninę tuoj ją skiria… Ten irgi nėra tvarkos.. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro ( buvusi Sanepidstotis) Dabar dir. – Grigaliūnas, buvo 30 m. Pilipavičius. Ji išėjo ne į pensiją ,bet į KUL, nes reikėjo vietos Grigaliūnui.. Kas toliau? Mūsų miestui , iš tikro , gresia negeri pokyčiai…

    Reply
  10. Horoskopai

    Mero komentarai tinka beveik visiems gyvenimo atvejams. Gal meras kokius ruošinukus turi?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Savaitgalis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Sekmadienį Lietuvoje patvirtinti vos du nauji pirminiai COVID-19 atvejai. Klaipėdoje, kaip ir šeštadienį, naujų susirgimų nefiksuota. Savaitinis naujų susirgimų skaičius ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Šeštadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Šeštadienį Lietuvoje patvirtinti šeši nauji COVID-19 atvejai (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-28
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Klaipėda artėja prie labiausiai COVID-19 sergančių savivaldybių dešimtuko

Penktadienį Lietuvoje patvirtinta 19 naujų koronaviruso atvejų (trys žmonės užsikrėtė antrą kartą). Klaipėdoje, kaip ir ketvirtadienį, susirgo vienas žmogus, užsikrėtęs ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This