Klaipėdos miesto biudžetas – kol kas be skylių

Miestas, Svarbu

Per pirmuosius tris šių metų mėnesius į Klaipėdos miesto biudžetą mokesčių surinkta šiek tiek daugiau nei planuota, tačiau antrojo ketvirčio rezultatų laukiama su nerimu.

Juo labiau, kad jau matyti, jog ir kovą, kai dvi savaites galiojo karantinas, gyventojų pajamos ir užimtumas sumenko.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Pirmojo ketvirčio rezultatai neleidžia liūdėti. Pajamos į miesto biudžetą net yra surenkamos šiek tiek geriau nei planuota – planas vykdomas 100,1 proc. Žinoma, karantinas įsigaliojo tik nuo kovo 16 dienos, tad žiūrėsime, kas bus toliau. Į antrą ketvirtį jau įeina visas balandis, o visą šį mėnesį jau galioja karantinas, dar neaišku, kiek jis tęsis. Nerimo yra, nes tikrai bus ir prastovų, o tai reiškia, jog mažiau gausime gyventojų pajamų mokesčio. Aišku, laimė, kad uostas dirba, dabar tikrai pasimatys jo nauda Klaipėdai“, – kalbėjo Klaipėdos savivaldybės Finansų skyriaus vedėja Kristina Petraitienė.

Planuota, jog per pirmąjį ketvirtį į Klaipėdos miesto biudžetą bus surinkta 19,1 mln. eurų gyventojų pajamų mokesčio (GPM), o gauta 36 tūkst. eurų mažiau, tačiau šis pokytis bendram kontekstui įtakos neturi, nes kai kurių kitų mokesčių surinktą daugiau nei planuota. Vienas tokių yra nekilnojamojo turto mokestis. Jo per tris pirmuosius šių metų mėnesius planuota surinkti 4,7 mln. eurų, o gauta 4,8 mln. eurų. Daugiau surinkta ir vietinių rinkliavų. Jų planas buvo 3 mln. eurų, o gauta 3,1 mln. eurų.

„Pirmas ketvirtis tikrai yra geras, net toks raminantis ir optimistiškai nuteikiantis“, – konstatavo K.Petraitienė.

Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, šiemet sausio-kovo mėnesiais mokesčių mokėtojų sumokėtas gyventojų pajamų mokestis (nuo su darbo santykiais susijusių pajamų, mokestis už verslo liudijimus ir kt.), tenkantis Klaipėdos savivaldybei, sudarė beveik 19,9 mln. eurų, kai praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu – apie 17,1 mln. eurų. Palyginus su suplanuotu, pirmąjį šių metų ketvirtį GPM surinkta 410 tūkst. eurų (apie 2 proc.) daugiau.

Nurodoma, jog GPM įplaukos į Klaipėdos miesto savivaldybės biudžetą šiemet sausį buvo 5,214 mln., vasarį – 7,255 mln. eurų, kovą – 7,412 mln. eurų. Pernai sausį GPM surinkta 3,08 mln., vasarį – 6,514 mln., kovą – 7,515 mln. Kitaip tariant, šiemet kovą GPM Klaipėdoje gauta apie 100 tūkst. eurų mažiau nei pernai tą patį mėnesį.

Šiemet klaipėdiečiai mažiau nei pernai sumokėjo GPM už verslo liudijimus. Šiųmetį kovą sumokėtas GMP už verslo liudijimus siekė vos 11,4 tūkst. eurų, vasarį – 27,7 tūkst. eurų, sausį – 100,8 tūkst. eurų, o pernai atitinkamai – 32,3 tūkst., 32,5 tūkst. ir 108,6 tūkst. eurų.

Anot K. Petraitienės, tik vasarą bus aišku, kaip karantinas paveikė darbo rinką, nes po dviejų ketvirčių bus aišku, kiek sumokėta GPM.

Tačiau jau dabar beveik neabejojama, jog Klaipėdos savivaldybei gali tekti skolintis pinigų, kurių reikės investiciniams projektams finansuoti. Finansų skyrus jau parengė miesto Tarybos sprendimo projektą, kuriuo prašoma leisi imti 3 mln. 245 tūkst. eurų dydžio paskolą.

„Iki šiol galioja toks konstitucinis įstatymas, kuris numato, jog savivaldybė gali skolintis tik tiek, kiek tais metais grąžina paskolų. Mes šiemet grąžinsime 3,245 milijono eurų paskolų, todėl tiek ir galima pasiskolinti, tiek ir skolinsimės, nes pinigų reikia investiciniam projektui. Parašėme paklausimą ir išsiuntėme Finansų ministerijai – klausiame, ar šiemet bus pakeistas tas konstitucinis įstatymas. Kol kas jokio atsakymo negavome, o ir pernai to paties klausėme. Jei įstatymas nebus pakeistas, daugiau pinigų investiciniams projektams skolintis negalėsime. Tikimės, kad bus atsižvelgta į situaciją, nes lyg ir buvo kalba. Iš Vyriausybės eina raginimai nestabdyti investicinių projektų, nes tai yra pagalba verslui, darbo vietos. Bet jei nesurinksime biudžeto ir negalėsime skolintis, neturėsime galimybių finansuoti tų projektų“, – teigė K. Petraitienė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

Kviečia teikti paraiškas sportininko premijai gauti

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija kviečia teikti paraiškas perspektyvaus Klaipėdos miesto sportininko premijai gauti 2024 metams. Paraiškas gali teikti teisės aktų ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdoje turistams gali tekti mokėti 2 eurus už „pagalvę”

Klaipėdos meras siūlo įvesti vietinę rinkliavą už naudojimąsi savivaldybės viešąja turizmo ir poilsio infrastruktūra. Ji siektų 2 eurus už vieną ...
2024-02-06
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Mero nepasitikėjimui subręsti reikia beveik pusmečio

Uostamiesčio merui Arvydui Vaitkui prireikė net penkių mėnesių, kad iš savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos energija“ valdybos atšauktų jo pasitikėjimo dėl ...
2024-02-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This